Nici, nitki i niteczki... - włoczki na allegro
Meta - Nie 01 Cze, 2008 16:14
Tak właśnie myślałam, że akryl do noworodka całkiem nie pasuje ;] Mimo wszystko ciągle mnie kusi ta włóczka - i ciągle nie mam pojęcia, co ja z nią mogę zrobić jeżeli już kupię...
A co do dziecięcych wyrobów - wczoraj skusiłam się na Petrę DMC - jest mięciutka i przyjemna w dotyku, czapeczka wyszła świetna z niej - fakt, droga taka przyjemność, ale dawno nie byłam z żadnej włóczki tak zadowolona
Asia S. - Nie 01 Cze, 2008 17:21
kalinka jest na szydełko jak dla mnie zbyt zaciągająca się
bjanna - Nie 01 Cze, 2008 20:07
| Asia S. napisał/a: | | kalinka jest na szydełko jak dla mnie zbyt zaciągająca się | no właśnie, miła to ona w robocie szydełkowej nie jest myślę, że na drutach lepiej by się z niej robiło, ale ja osobiście będę omijać KALINKĘ z daleka
Meta - Nie 01 Cze, 2008 22:30
Dziękuję za podpowiedź - w takim razie i ja dałam sobie spokój, bo cierpliwości do kombinowania ostatnio nie mam ;]
Grażyna - Pon 02 Cze, 2008 15:58
Eeeeeee... przesadzacie kolezanki, bo ta nitka nie jest taka zła i nadaje się na roznego rodzaju bluzeczki. Fakt, że troszke czepia sie to to szydełka, ale efekt jest sliczny, szczególnie po uprasowaniu. Ja robiłam juz z wielu kolorów: topy, bluzeczki z krotkim i długim rekawem, sweterki:
Madzia - Pon 02 Cze, 2008 17:34
Mnie natomiast ona gryzie, ale trzeba przyznać, że generalnie jest śliczna, i ma wybór kolorków. I z tego względu ciągle mnie kusi, ale zastanawiam się jeszcze czy nie jest za ciepła na letnie bluzeczki.
alienor - Pon 02 Cze, 2008 19:49
dorzucam swój głos w obronie kalinki , mnie sie nie zaczepiała na szydełku , lubię wloczki z wiskoza, ładnie wyglądają , mnie tez trochę gryzie , ale jako alergika to mnie wszystko gryzie , kolory ma śliczne i fajnie sie nosi , zawsze jak nowa . robie z niej tylko rzeczy z długim rękawem
bean - Pon 02 Cze, 2008 20:08
Ja również lubię KALINKĘ. Rzeczywiście troszkę się "haczy" podczas szydełkowania, ale przy dobrze dobranym szydełku (uwielbiam szydełka TULIP) nie jest tak źle. Zresztą bawełna (np. Virginia) czy inne włóczki słabiej skręcone też się haczą. Wyroby z Kalinki bardzo długo zachowują "świeżość" tzn. nic się z nimi nie dzieje nawet po wielokrotnym praniu w pralce! Ja tak jak Grażynka po zrobieniu robótki z Kalinki obowiązkowo ją prasuję.
wienia - Wto 03 Cze, 2008 09:21
mam niedobre doświadczenia z tego typu włóczką. Zrobiłam bluzkę . W miarę chodzenia z bluzki do bioder robiła się coraz dłuższa(hihihi) az po kolana. Ja osobiście nie polecam.
wienia - Wto 03 Cze, 2008 09:26
Nie chodzi mi o kalinkę ( nie znam nitki) tylko o tą włóczkę
http://www.allegro.pl/ite..._importera.html
qrka - Wto 03 Cze, 2008 10:08
Ja kupiłam w kolorze zielonym, włóczka jest trochę "drapiąca" przez metaliczną nitkę, ale ale w robótce fajnie wychodzi, no i raczej nie na lato
Jasieńka - Wto 03 Cze, 2008 12:49
a ja kupiłam właśnie taką jak ty chcesz taki kolorek i bardzo fajna na lato jak dla mnie idealna nic mnie nie gryzie ani nie drapie to zależy kto i jak ale dla mnie jest ok
gabrysia - Wto 03 Cze, 2008 15:43
To i ja obronię Kalinkę, robię z niej sporo, szydełkiem nr 3 teflonowe i ślizga jak się patrzy, nosi się dobrze, mnie nie drapie, ale ja jestem "gruboskórna" . Moją tunikę robiłam z regaty to taka frotkopodobna na szpuli, sprawdza się bardzo dobrze w upały nie parzy, nie naciąga się.
wienia - Czw 03 Lip, 2008 08:49
Podpowiedzcie mi proszę ! Jakie nici byłyby najlepsze na rękawiczki do ślubu (suknia ecri). Myslę , że powinny być w miarę cienkie i do tego Monika czy Maxi się nie nadaje.
karmelek - Czw 03 Lip, 2008 09:07
wienia zobacz w pasmanterii na Altin Basak Klassic 80, albo Perle 8.
wienia - Czw 03 Lip, 2008 10:30
Własnie myślałam o perle 8 ale zobacze faktycznie jeszcze altin basak.
Poranna - Czw 03 Lip, 2008 14:38
| wienia napisał/a: | | Myslę , że powinny być w miarę cienkie i do tego Monika czy Maxi się nie nadaje. |
jeśli mają być krótkie, to wybrałabym Monikę, bo miękka i przyjemnie będzie się je nosiło' natomiast długie rękawiczki zrobiłabym z Maxi, bo jest sztywniejsza, a nie było by dobrze, gdyby rękawiczki 'zjeżdżały' Pannie Młodej z łapek
wienia - Pią 04 Lip, 2008 12:57
Dzieki dziewczyny za rady. Maja być krótkie - Jak ja sobie poradzę
karmelek - Pią 04 Lip, 2008 13:15
wienia, bardzo dużo wzorków i zdjęć zgromadziła mordka, pozwolę sobie wkleić linka do jej albumu:
http://picasaweb.google.com/mmmordka/RKawiczki
alfa76 - Wto 15 Lip, 2008 10:12
A co myślicie o tej włóczce: http://www.allegro.pl/ite...niska_cena.html
i tej : http://www.allegro.pl/ite...k_4kg_hit_.html
Zastanawiałam się nad zamówieniem, ale nie wiem co jest warta
Asia S. - Wto 15 Lip, 2008 11:28
alfa76, chyba mao kupowała tą bawełnę
teris - Wto 15 Lip, 2008 12:14
Ja też chciałam ją kupić i podobnie jak Ty zadałam pytanie na forum i dowiedziałam się że robótka po praniu zmniejsza się wolałam nie ryzykować
Mao - Wto 15 Lip, 2008 12:59
Ha a ja kupiłam i jestem zadowolona mój biały topik i bolerko - rękawki są właśnie z tej bawełnianej włóczki i nie zauważyłam by mi sie coś skurczyło
To jest mieszanka po 50% akryl i bawełna robótka jest bardzo miękka i milusia w dotyku i noszeniu.
Ja mam kolor biały nie wiem jak reszta kolorów bo czasami barwniki mogą nadawać sztywność przędzy.
qrka - Wto 15 Lip, 2008 13:15
alfa76, wiskozowa niktka jest fajna w noszeniu, nie wiem jak ta, botam pisze prawdopodonie wiskoza?
ja też mam na nią chęć, cena jest bardzo atrakcyjna
wikifiki - Czw 17 Lip, 2008 10:32
Witajcie!
Szukam bawełnianej nitki-kordonka w wiekszej ilości na dużą serwete na stół i na allegro wypatrzyłam cosik takiego
http://allegro.pl/item399...na_surowa_.html
czy Drogie Kolezanki wiedzą coś na temat takich nici i czy opałca sie to wogóle kupować ?
|
|
|