To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - mam taki wzór

zamia - Wto 31 Sty, 2012 16:25
Temat postu: mam taki wzór
Z gazetki "Swetry"nr2 z 2010r model 6.
Powinien być łatwy, bo ma tylko 4 rzędy,ale jest problem jak zrobić 3 oczka lewe przerobione razem w to samo oczko.
Może kto wie jak rozwiązać ten problem.

nula - Wto 31 Sty, 2012 22:01

zamia napisał/a:
ale jest problem jak zrobić 3 oczka lewe przerobione razem w to samo oczko.

nie bardzo rozumiem.....
3 oczka przerobione razem, czy może 3 oczka lewe z jednego oczka ? bo to duża różnica ...

modesty - Śro 01 Lut, 2012 11:17

ja bym spróbowała zrobić trzy oczka razem na lewo i zobaczyć czy pasuje do wzoru pozdrawiam
doorcia - Czw 02 Lut, 2012 18:29

ale to się chyba nie da zrobić w jedym rządku, najpierw wrabiasz 3 oczka w jedno oczko podstawy (przerabiasz raz na lewo, raz na prawo) a dopiero w drugim okrążeniu przerabiasz te oczka razem na lewo
zamia - Czw 02 Lut, 2012 21:05

Wkleiłam zdjęcie, bo nie daje mi to spokoju. Ślęczę nad tym wzorem od paru dni.

bryanka0 - Czw 02 Lut, 2012 21:27

Mam wrażenie,że wszystkie te oczka są robione w jednym-3 lewe razem,narzut,nie zdejmując z drutu ponownie 3 lewe razem dopiero zdjąć.
zamia - Czw 02 Lut, 2012 21:38

Bardzo Wam wszystkim dziękuję. Jutro będę dalej próbować.
Ada - Czw 02 Lut, 2012 22:22

Dlatego m.in. nie kupuję polskich gazet, bo tłumaczenia robią laicy w drutowaniu. I tak jest w tym przypadku, bo to jest tłumaczenie z francuskiego - Bergere de France Créations 09/10
avante - Czw 02 Lut, 2012 23:21

W jakiejś starej gazetce widziałam kiedyś bardzo podobny wzór pod nazwą "gwiazdki". Pamiętam, że robiłam tym wzorem jakąś opaskę. W tamtym wzorze nie było jednak narzutów. I trochę mi te narzuty tu nie pasują bo przecież przez nie zwiększy się ilość oczek. Może spróbuj bez narzutów (przerabiając tylko trzy oczka razem na lewo i trzy oczka z jednego).
Jakby co to mogę poszukać tamtej gazetki.

bryanka0 - Pią 03 Lut, 2012 04:38

Według mnie to nie przybędzie oczek bo z trzech 1+1 narzut+ponownie +1 z trzech w tym samym oczku to nadal będzie3
avante - Pią 03 Lut, 2012 10:31

Trochę chyba pomieszałam. Z opisu trudno to zrozumieć. Trzeba robić trzy oczka z trzech oczek - czyli jednocześnie robimy "trzy oczka razem" i "trzy oczka z jednego".Trochę mnie zmylił ten narzut bo dla mnie prościej było napisać, że trzeba zrobić trzy oczka z jednego (tutaj zamiast jednego oczka mamy trzy).
anik187 - Pią 03 Lut, 2012 12:13

ja robiłam bolerko podobnym wzorem /to jest ten wzór''splot w drobne kwiatki"
http://abc_robotek_na_dru...aczone.html#278

przy okazji pozdrawiam Wszystkie kobietki z tego forum Very Happy jestem tu już jakiś czas a nawet się nie przywitałam Embarassed
pozdrawiam-Anka

Gośka - Pią 03 Lut, 2012 12:25

wg mnie anik187 ma rację, to jest ten sam wzór
joana - Pią 03 Lut, 2012 12:58

anik187, Gośka, Oby dwie macie racje. To jest ten sam wzór. W naszych gazetkach niestety opisy sa bardzo zagmatwane i zamiast pomóc, utrudniają.
Osobiście wole opis graficzny.
Pozdrawiam serdecznie.

zamia - Pią 03 Lut, 2012 16:08

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wsparcie.
Wychodzi.