Nici, nitki i niteczki... - z czego letni top?
doorcia - Wto 21 Lut, 2006 13:19 Temat postu: z czego letni top? zrobiłam już sweterek, niedługo zamieszcze zdjęcia w "chwalimy się" a teraz przymierzam się do czegos na lato ale o ile wybór włóczki na zimowy sweter wydawał się prosty tak zupełnie nie wiem z czego wyrabia się letną odzież, ważne żeby się nie rozciągało i nie kurczyło w praniu, no i oczywiście by nie było zbyt grube i nie "grzało" w upalne dni, na pewno macie dziewczyny coś sprawdzonego!
babet - Wto 21 Lut, 2006 15:11
polecam bawełnę VIRGINIA, wyrób Aniluxu. Dobrze się robi i nie ma problemu z rozciąganiem się wyrobu. Ponadto duży wybór kolorów i dosyć przystępna cena.
Ewka Konewka - Wto 21 Lut, 2006 15:38
babet, jaki rozmiar szydełka stosujesz do Virgini?
Anonymous - Wto 21 Lut, 2006 19:08
dziękuje babet!!
Anonymous - Wto 21 Lut, 2006 19:14
czyli najlepiej z bawełny tak?
gabrysia - Wto 21 Lut, 2006 19:18
ja robiłam ze snehurki, to też 100% bawełna, wyszło nieźle, ale dosyć grubo,
alienor - Śro 22 Lut, 2006 11:20
witam moja ulubiona na lato i nie tylko to bawelna turecka Maxi albo Hemera , niezly wybor kolorow , fajnie sie nosi i nie grzeje.,jest wydajna
Anonymous - Śro 22 Lut, 2006 15:46
...i maceryzowana to napewno się nie skurczy ale dość droga no i bardzo cienka, a ja potrzebuje coś pod szydełko nr 0
doorcia - Śro 22 Lut, 2006 15:47
aha, zapomniałam się zalogować, to byłam ja... nie żaden gość
lucille - Śro 22 Lut, 2006 16:09
"0" to dla mnie 1,75 - nie wiem jak dla Ciebie
Wspomniane już Maxi Basaka i Hemera pasują jak najbardziej, może też być jeszcze Snehurka, KAja, Perle 5 (Basaka lub Madame TRicote), Perle 8, Babylo i PetRa (obie DMC)...
alienor - Śro 22 Lut, 2006 16:42
nie znam tych wszystkich wymienionych przez lucille nici , podziwiam rozeznanie , warto zagladac do allegro , czasami trafiaja sie niesamowite okazje piekne i dobre gatunkowo
auroom - Czw 02 Mar, 2006 17:40
Witam!!!
A co proponujecie na taki komplecik??
http://www.tahkistacychar...&New=TRUE&pg=24
Pozdrawiam
Ania
paullina - Pią 03 Mar, 2006 07:14 Temat postu: komplecik Ładny, ale on jest robiony na drutach.
auroom - Pią 03 Mar, 2006 15:01
Tak wiem:) Ale chodzi mi tylko o przykłady włóczek o podobnym składzie
50% Cotton, 40% Viscose, 10% Polyamide
Poza tym zastanawiam się nad wersją szydekową i nie mam pojącia z jakiej włóczki
to zrobić żeby było takie lejące.
Pozdrawiam
Ania
lucille - Pią 03 Mar, 2006 16:10
A może pomyśl o Kalince- z niej wychodza takie właśnie lejące robótki
Anonymous - Pon 06 Mar, 2006 16:55
A falka?? Czy z niej też wychodzą takie lejące sweterki??
Pozdrawiam
Ania
Madzia - Pon 06 Mar, 2006 19:40
A z Falki wychodzą robótki pofalowane. Falka jest śliczna moim zdaniem, robiłam co prawda z niej top, ale z pewnością jest na topy za gruba. Po prostu wtedy bardzo się śpieszyłam i kupiłam co było. Nie zauważyłam żeby róbótka była lejąca.
Krakowianka - Pon 06 Mar, 2006 20:58
Też mamproblem co na letni top? kupiłam białycienki akryl kotek myślę że na letni swetrek będzie ok nie wiem czy na top też? Czy naprawdę z maxi basaka mozebyć top? ja z niej robię serwetki
lucille - Wto 07 Mar, 2006 13:57
| Krakowianka napisał/a: | Też mamproblem co na letni top? kupiłam białycienki akryl kotek myślę że na letni swetrek będzie ok nie wiem czy na top też? Czy naprawdę z maxi basaka mozebyć top? ja z niej robię serwetki |
Hiehie- dla mnie Maxi jest za grube na serwetki ile heklujących tyle opinii
Na letnei topy tylko bawełniane włóczki, nici- wszystko z domeiszką sztucznego i wełny będzie niestety grzało
Grubsza od Maxi jest Camila, Virginia, Sonata
Krakowianka - Wto 07 Mar, 2006 17:57
Dzięki gdy skończę bieżącą robótkę skuszę się na top z takiej cienkiej bawełny już jestemciekawa efektu? Lucille? a z jakich nici robisz serwetki?
lucille - Wto 07 Mar, 2006 19:15
| Krakowianka napisał/a: | | Dzięki gdy skończę bieżącą robótkę skuszę się na top z takiej cienkiej bawełny już jestemciekawa efektu? Lucille? a z jakich nici robisz serwetki? |
A na przykład z Muzy, Basaka - klasik, Kordonetów, czeskiej Koronki, zdarzyło się też robić z Atłaska i nici maszynowych
Krakowianka - Wto 07 Mar, 2006 22:49
Faktycznie masz rozeznanie podziwiać!?powiedz mi czy w takim razie maxi basak ma różne grubości?
lucille - Śro 08 Mar, 2006 11:25
| Krakowianka napisał/a: | maxi basak ma różne grubości?  |
Nie, nie
Maxi mają jedną grubość - Basak to jakby nazwa ogólna nici. Robią różne nici w tym takie o nazwie Maxi i Klasik
alienor - Śro 08 Mar, 2006 11:49
Ja bardzo lubie maxi . Mam z tego szalik, tunikę dla starszej córeczki , sukienusię dla mlodszej i uwazam ze jest dobra na wszystko , robilam tez z tego aniolki ,dzwoneczki koszyczek , i wszedzie wyglada ladnie, bedzie z tego tez top . Dla mnie jest ok.
Krakowianka - Śro 08 Mar, 2006 16:25
Dzięki dziewczyny moja wiedza się pogłębiła chyba przekonałam się już do ciuszków z maxi
|
|
|