To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Jeweled cowl - szal z koralikami

katasza - Wto 06 Gru, 2011 11:51
Temat postu: Jeweled cowl - szal z koralikami
Chciałam zrobić siostrze ten szal LINK

Wzór wydaje się prosty. Z opisu doczytałam, że mam narzucić 200 oczek. Czy mam to zrobić jakimś szczególnym sposobem? (tzn elastycznym, za pomocą szydełka).
Jak gubić oczka z narzutów? czy mogę prosić jakąś dobrą duszyczkę o przetłumaczenie wzoru. uklon

Ostatnie pytanko, jak się wrabia koraliki? jakoś szukam i znaleźć nie mogę.... puknąć się

grahasil - Pią 09 Gru, 2011 15:40

Na youtube są filmiki pokazujące oto jeden z nich.

http://www.youtube.com/wa...e&v=z18R4HYzcW0

katasza - Pią 09 Gru, 2011 18:12

Grahasil, dziękuje! dopatrzyłam podobny filmik wczoraj. Teraz jeszcze muszę opanować robienia na okrągło. Dlatego czytam i oglądam różne filmiki z drutami w ręce ćwicząc jednocześnie.
grahasil - Pią 09 Gru, 2011 22:17

Spróbuję napisać to co zrozumiałam. Kiedyś liznełam trochę j.angielskiego. ale przy tłumaczeniu skrótów dziewiarskich potrzebny jest język dotyczący danej techniki.

yo = yarn over - oczko narzucone

skp = slip 1 knitwise, knit 1, pass the slipped st over - przełożyć bez przerobienia 1 oczko
na prawy drut, następne oczko przerobić i na to przerobione oczko narzucić to oczko pierwsze, którego nie przerabiałaś.
To jest własnie gubienie oczka, czyli z dwóch oczek robisz jedno.

A teraz co zrozumiałam z opisu:
Ten szal robisz na okrągło a koraliki dołączasz szydełkiem w czasie
Jeśli nie jest ci znana ta metodo obejrzyj film. (posłałam ci w poprzednim poście).

Narzucić 200 oczek. Połączyć w koło. Nałóż marker między ostatnim a pierwszym oczkiem. ( marker zakłada się na drut, możesz nałożyć związaną włóczkę innego koloru, chodzi o zaznaczenie końca i początku robótki).
Przerobić jedno okrążenie.
Okrążenie zaczynasz od części z koralikami.
Zalecane jest aby pierwsze oczko narzucone po części, w której przerabia się wszystkie oczka, przerobić przekręcone aby zapobiec nadmiernemu rozciągnięciu.

Round 1: [yo, skp] 15 times, knit the rest around.
( o. narzucone, dwa o. razem- tak jak opisałam wyżej) 15 razy,przerobić resztę oczek dookoła.

Część z koralikami przesuwa się o jedno oczko w co 2 rzędzie.

Round 2: Knit all, putting a bead on every skp st except the last one. (14 beads per round)
Przerobić wszystkie oczka, nakładać koraliki na każde oczko skp(te dwa razem) za wyjątkiem ostatniego.
Round 3: Knit to the first beaded st, work as Round 1.
Przerobić pierwsze oczko z koralikiem, i dalej jak w rzędzie 1

Repeat Round 2-3, 51 times more. (14 x 52 = 728 beads in total)
Powtarzaj rząd 2-3, 51 razy. (14x52=72 koralików)
Starałam się w miarę dokładnie przetłumaczyć.
Czy jest to dla ciebie zrozumiałe ?????.

katasza - Sob 10 Gru, 2011 12:43

grahasil, uklon uklon uklon uklon BARDZO, BARDZO DZIĘKUJĘ!!!!!

Kilka rzeczy rozumiałam jak zrobić, teraz mam wszystko wytłumaczone łatwo i prosto.

czekam na włóczki, jestem już troszkę zła bo w czwartek minął tydzień od zamówienia, a tu ani słych ani dychu o niteczkach. Wiem tylko, że ze sklepu wyszły bo mail przyszedł w poniedziałek.

Oczywiście punkcik dla Ciebie!!!

grahasil - Sob 10 Gru, 2011 13:38

Radzę sprawdzić na poczcie.
Ja ciągle miewam kłopoty z Pocztą Polską. Ostatnio całymi dniami siedziałam w domu aby nie przegapić przesyłki z włóczką. Po tygodniu wybrałam się na pocztę i dowiedziałam się, że paczka była awizowana (ciekawe gdzie zostawił to awizo) a po tygodniu od pierweszgo awizo wystawiają drugie .
Leć na pocztę.
Miło mi, że mogłam Ci pomóc Smile

katasza - Sob 10 Gru, 2011 14:27

U nas problem z poczta jest taki, że paczki i listy przychodzą o oddziału oddalonego o ok 10km. W marcu zlikwidowali placówkę u nas w miejscowości.

Poza tym adres przesyłki to adres zameldowana. Mieszkam w nowym domku jeszcze bez numerku bo jesteśmy w trakcie odbioru. Listonoszka to dobra znajoma, która wszystko do nas odnosi do mojej mamy kilka domów wcześniej.

Poczekam w poniedziałek, a we wtorek będę już interweniować. Szal chcę przygotować na gwiazdkę.

Pozdrawiam!