Podstawy - Pomocy!
Nicky - Sob 05 Lis, 2011 19:23 Temat postu: Pomocy! Chciałam nauczyć się szydełkowania. Zamierzam się w przyszłym tygodniu wybrać do sklepu po zakup potrzebnych rzeczy do tego celu:D
Ale nie mam pojęcia co kupić
Mogę liczyć na pomoc? Proszę
Chciałabym spróbować jakieś kwiatki czy też takie maskotki:
(http://www.artstore.pl/szydelkowanie-od-helmihauta)
Oczywiście narazie to czarna magia ale chciałam tak obrazowo pokazać czego chciałabym się nauczyć.
jadwisia - Nie 06 Lis, 2011 19:55
Nicky,
Jeśli nigdy szydełka nie miałaś w ręku ,radzę kup włóczkę (nie za cieńką,nie za grubą) do tego szydełko .Sklepowa doradzi .Najpierw naucz się robić łańcuszek,potem słupki,półsłupki .Jak będziesz gotowa -odezwij się.
Nicky - Śro 09 Lis, 2011 18:11
Kupiłam szydełko 3,5 i włóczkę, umiem już łańcuszek, słupki i półsłupki
Baaardzo mi się to podoba ;D
Jakieś rady co teraz?
kabyr - Śro 09 Lis, 2011 22:42
| Nicky napisał/a: | Jakieś rady co teraz?  |
To teraz już możesz zrobić coś ambitniejszego.
Proste a jakże pożyteczne w kuchni łapki do garnków.
Pytaj w razie wątpliwości.
M. - Śro 09 Lis, 2011 23:09
Nicky, a ja dla początkującej polecę stronę:
http://www.kuradomowa.com...szydelkiem.html
http://www.kuradomowa.com...a_figurka.shtml
http://www.kuradomowa.com...arodzenie.shtml
Nicky - Czw 10 Lis, 2011 13:29
Dziękuję bardzo!!! Biorę się do dzieła;D Przynajmniej spróbuję;D
Dziękuję jeszcze raz
Nicky - Pią 11 Lis, 2011 11:20
Mam jedynie fioletową włóczkę z akrylu i szydełko 3,00 (ostatnio jak pisałam to się pomyliłam) ; zaczęłam aniołka i nawet go zrobiłam aż do skrzydełek, troche krzywy mi wyszedł ale mnie się podobało szydełkowanie go . Co prawda strasznie duży i na aniołka to chyba jakaś cieńsza włóczka. Jakiej powinnam użyć? Bo ta moja jakaś taka kićkowata i rozdwaja się na 3.
anza87 - Pią 11 Lis, 2011 11:52
Ja aniołki robię z nitek typu MAXI
magdatoma - Pią 11 Lis, 2011 14:21 Temat postu: Witam się. Wczoraj znalazłam to forum pasjonatów robótek.Osobiście robię na drutach,szydełkuję. Ostatnio frywolitkuję ,ta dziedzina jest w moim wykonaniu jeszcze w powijakach.Witam wszystkich forumowiczów mam nadzieję przydać się komuś ,a i może ktoś udzieli mi cennych rad.Witam ciepło.Na zdjęciu ukochany kocur na robionej serwetce.
zamia - Pią 11 Lis, 2011 15:17
magdatoma- witaj
magdatoma - Pią 11 Lis, 2011 16:52
Za moich szkolnych lat na zpt uczono szydełkowania,może ktoś też to pamięta.W podstawówce była odpowiednia klasa do takich zajęć z kuchenką,maszynami do szycia. Chłopcy mieli warsztat.Przygodę z drutami pokazała mi babcia.Kiedy dzieci były małe robiłam im sweterki.Teraz więcej szydełkuję.W czasopismach jest tyle cudnych wzorów.
magdatoma - Pią 11 Lis, 2011 23:09
| Nicky napisał/a: | Kupiłam szydełko 3,5 i włóczkę, umiem już łańcuszek, słupki i półsłupki
Baaardzo mi się to podoba ;D
Jakieś rady co teraz?  |
Szydełko opanowałam w dość dobrym stopniu.Ale Frywolitki męczę tak jak ty szydełko.Obie coś zaczynamy.Internet pomaga.Można znaleźć nawet filmiki z pokazaną techniką.I czasopism z wzorkami mnóstwo.Z doskonałymi schematami. kiedyś uda Ci się zrobić taką bombkę.Suszyłam ją na baloniku,jest ażurowa.
Nicky - Sob 12 Lis, 2011 12:03
Czytam , czytam o szydełku i normalnie mózg mi wysiada od nadmiaru informacji xD
Ale się nie zniechęcam;D
Chociaż wydaje mi się że haft krzyżykowy jest o wiele prostszy dla mnie xD
magdatoma - Sob 12 Lis, 2011 16:30
| Nicky napisał/a: | Czytam , czytam o szydełku i normalnie mózg mi wysiada od nadmiaru informacji xD
Ale się nie zniechęcam;D
Chociaż wydaje mi się że haft krzyżykowy jest o wiele prostszy dla mnie xD |
Każdy ma opanowaną jakąś umiejętność w lepszym stopniu.Próbowałam i krzyżyków i richelieu.Szydełko i druty mam opanowane całkiem całkiem.Z czasem trochę się znudziło i próbowałam innych robótek.Powiem tylko ,że na co dzień wszystko się przydaje.Dziurkę w bluzce córki zatuszowałam szydełkowym kwiatkiem taki przykład.Wszystko wymaga czasu,treningu i kilometrów zmarnowanych nici.Jesienne i zimowe wieczory coś zawsze dziubię jak to mówią domownicy.
|
|
|