To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Podstawy - Pomocy!

Nicky - Sob 05 Lis, 2011 19:23
Temat postu: Pomocy!
Chciałam nauczyć się szydełkowania. Zamierzam się w przyszłym tygodniu wybrać do sklepu po zakup potrzebnych rzeczy do tego celu:D
Ale nie mam pojęcia co kupić puknąć się
Mogę liczyć na pomoc? Proszę kwiatek dla ciebie
Chciałabym spróbować jakieś kwiatki czy też takie maskotki:

(http://www.artstore.pl/szydelkowanie-od-helmihauta)

Oczywiście narazie to czarna magia ale chciałam tak obrazowo pokazać czego chciałabym się nauczyć.

jadwisia - Nie 06 Lis, 2011 19:55

Nicky,
Jeśli nigdy szydełka nie miałaś w ręku ,radzę kup włóczkę (nie za cieńką,nie za grubą) do tego szydełko .Sklepowa doradzi .Najpierw naucz się robić łańcuszek,potem słupki,półsłupki .Jak będziesz gotowa -odezwij się.

Nicky - Śro 09 Lis, 2011 18:11

Kupiłam szydełko 3,5 i włóczkę, umiem już łańcuszek, słupki i półsłupki wesoło mi
Baaardzo mi się to podoba ;D
Jakieś rady co teraz? kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie

kabyr - Śro 09 Lis, 2011 22:42

Nicky napisał/a:

To teraz już możesz zrobić coś ambitniejszego. cmok
Proste a jakże pożyteczne w kuchni łapki do garnków.
Pytaj w razie wątpliwości.

M. - Śro 09 Lis, 2011 23:09

Nicky, a ja dla początkującej polecę stronę:
http://www.kuradomowa.com...szydelkiem.html

http://www.kuradomowa.com...a_figurka.shtml
http://www.kuradomowa.com...arodzenie.shtml

Nicky - Czw 10 Lis, 2011 13:29

Dziękuję bardzo!!! Biorę się do dzieła;D Przynajmniej spróbuję;D

Dziękuję jeszcze raz cmoknięcie cmoknięcie

Nicky - Pią 11 Lis, 2011 11:20

Mam jedynie fioletową włóczkę z akrylu i szydełko 3,00 (ostatnio jak pisałam to się pomyliłam) ; zaczęłam aniołka i nawet go zrobiłam aż do skrzydełek, troche krzywy mi wyszedł ale mnie się podobało szydełkowanie go hopla . Co prawda strasznie duży i na aniołka to chyba jakaś cieńsza włóczka. Jakiej powinnam użyć? Bo ta moja jakaś taka kićkowata i rozdwaja się na 3.
anza87 - Pią 11 Lis, 2011 11:52

Ja aniołki robię z nitek typu MAXI Smile
magdatoma - Pią 11 Lis, 2011 14:21
Temat postu: Witam się.
Wczoraj znalazłam to forum pasjonatów robótek.Osobiście robię na drutach,szydełkuję. Ostatnio frywolitkuję ,ta dziedzina jest w moim wykonaniu jeszcze w powijakach.Witam wszystkich forumowiczów mam nadzieję przydać się komuś ,a i może ktoś udzieli mi cennych rad.Witam ciepło.Na zdjęciu ukochany kocur na robionej serwetce.
zamia - Pią 11 Lis, 2011 15:17

magdatoma- witaj
magdatoma - Pią 11 Lis, 2011 16:52

Za moich szkolnych lat na zpt uczono szydełkowania,może ktoś też to pamięta.W podstawówce była odpowiednia klasa do takich zajęć z kuchenką,maszynami do szycia. Chłopcy mieli warsztat.Przygodę z drutami pokazała mi babcia.Kiedy dzieci były małe robiłam im sweterki.Teraz więcej szydełkuję.W czasopismach jest tyle cudnych wzorów.
magdatoma - Pią 11 Lis, 2011 23:09

Nicky napisał/a:
Kupiłam szydełko 3,5 i włóczkę, umiem już łańcuszek, słupki i półsłupki wesoło mi
Baaardzo mi się to podoba ;D

Szydełko opanowałam w dość dobrym stopniu.Ale Frywolitki męczę tak jak ty szydełko.Obie coś zaczynamy.Internet pomaga.Można znaleźć nawet filmiki z pokazaną techniką.I czasopism z wzorkami mnóstwo.Z doskonałymi schematami. kiedyś uda Ci się zrobić taką bombkę.Suszyłam ją na baloniku,jest ażurowa.

Nicky - Sob 12 Lis, 2011 12:03

Czytam , czytam o szydełku i normalnie mózg mi wysiada od nadmiaru informacji xD
Ale się nie zniechęcam;D

Chociaż wydaje mi się że haft krzyżykowy jest o wiele prostszy dla mnie xD

magdatoma - Sob 12 Lis, 2011 16:30

Nicky napisał/a:
Czytam , czytam o szydełku i normalnie mózg mi wysiada od nadmiaru informacji xD
Ale się nie zniechęcam;D

Chociaż wydaje mi się że haft krzyżykowy jest o wiele prostszy dla mnie xD

Każdy ma opanowaną jakąś umiejętność w lepszym stopniu.Próbowałam i krzyżyków i richelieu.Szydełko i druty mam opanowane całkiem całkiem.Z czasem trochę się znudziło i próbowałam innych robótek.Powiem tylko ,że na co dzień wszystko się przydaje.Dziurkę w bluzce córki zatuszowałam szydełkowym kwiatkiem taki przykład.Wszystko wymaga czasu,treningu i kilometrów zmarnowanych nici.Jesienne i zimowe wieczory coś zawsze dziubię jak to mówią domownicy.