To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - ścieg francuski skróconymi rzędami

mariagmm - Śro 02 Lis, 2011 13:03
Temat postu: ścieg francuski skróconymi rzędami
Znalazłam wzór na szalik z falbankami, które wykonane są sciegiem francuskim skróconymi rzędami: najpierw wziągnąc 6 nitek oznaczeniami: 1 oznaczenie na poczatki rz.,2 oznaczenie po 7 o. itd
czy ktos moze mi to wytłumaczyc jak te zapisy wykonać.

szydeleczko - Śro 02 Lis, 2011 18:07

http://abc_robotek_na_dru...iany_oczek.html
moze tu znajdziesz odpowiedz bye

ona_1 - Śro 02 Lis, 2011 19:37

Wstaw tu na forum ten wzór, opis, schemat czy co tam masz nt. tego szalika. Na pewno ktoś Ci pomoże go rozgryźć.
mariagmm - Czw 03 Lis, 2011 08:49

Opis znalazłam w Diana extra Zeszyt 6/2010 i tylko jest to co przedstawiłam w swoim zapytaniu. Schematu żadnego nie ma.
Mao - Czw 03 Lis, 2011 09:00

Może to chodzi o umieszczenie markerów?

Dla mnie ten opis jest nie zrozumiały. hmm

Wstaw chociaż zdjęcie to może ,ze zdjęcia coś wydedukujemy.

ona_1 - Czw 03 Lis, 2011 10:59

mariagmm napisał/a:
Opis znalazłam w Diana extra Zeszyt 6/2010 i tylko jest to co przedstawiłam w swoim zapytaniu. Schematu żadnego nie ma.

To co zacytowałaś, to zdanie wyjęte z kontekstu. Może zacytuj całość opisu ?

kabyr - Czw 03 Lis, 2011 11:54

Mao napisał/a:
Może to chodzi o umieszczenie markerów?.

Wydaje mnie się, że Małgosia trafiła w 10. cool
Poczekajmy na pełen opis.

Ada - Czw 03 Lis, 2011 12:30

Mao napisał/a:
Może to chodzi o umieszczenie markerów?
Dla mnie ten opis jest nie zrozumiały. hmm
Wstaw chociaż zdjęcie to może ,ze zdjęcia coś wydedukujemy.

Tez tak sadze. Z drugiej strony, po co marker na poczatku rzedu? Chyba, ze robotka jest robiona"na okraglo", czyli falbana wokol szalika.

p.s. nie mam polskich liter.[/list]

Anonymous - Czw 03 Lis, 2011 17:35

Zapwne chodzi o ten szal z falbankami:

A tutaj jest link jak się robi taki szal Smile
http://www.youtube.com/wa...feature=related

I teraz wszystko jest jasne cmoknięcie
Przyznam się, że jak czytałam opis to też nic nie mogłam zrozumieć. Może byłyby chętne na on-line? Szal jest uroczy Smile

makramka - Pią 04 Lis, 2011 12:17

Też kiedyś przeczytałam ten opis bo szal mi się bardzo podoba i stwierdziłam,że to jakiś"kosmos" więc czekał na lepsze czasy , ale ja teraz nie mam czasu placzek .Więc chyba tylko pokibicuję wściekły
calicja - Nie 13 Lis, 2011 20:13

A ja rozpisałam a raczej rozrysowałam sobie ten wzorek i zaczęłam dziergać z kauni - strasznie wolno przybywa ale jest dobre do robienia przy oglądaniu TV Smile, bo łatwe - tylko trzeba pamiętać który rząd się robi. Chyba mi nie starczy cierpliwości na 150 cm - będzie krótszy Sad.
Jeśli będzie zainteresowanie to zrobię tą rozpiskę na "na czysto" i ew. wkleję lub prześlę - to chętniej bo już mi sie kończy na picasa bezpłatne miejsce a przez fotosik jakoś nigdy nie próbowałam wrzucac zdjęć:(.

Ada napisał/a:
po co marker na poczatku rzedu?
marker jak marker - tu raczej chodzi o numer, żeby było wiadomo skąd dokąd robić (od 1 do 6 lub od 6 do 1 itd.) Na pewno należy się zaopatrzyć w min. 4 różnokolorowe markery - ja je robie w formie pętelek z kolorowych włóczek.