To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Rysunek - Projekt kratki dokominka.

mrober - Nie 30 Paź, 2011 01:16
Temat postu: Projekt kratki dokominka.
Nie wiem gdzie wrzucić temat....ale tak pomyślałam,że do działu rysunku może się nada. Zabieram się do budowy kominka w moim pokoju i chciała bym sama zaprojektować sobie kratkę do odprowadzania ciepła w obudowie kominka. Te w sklepach jakoś mnie nie zachwycają oryginalnością, zwykła siateczka w ramce, a cena że ho ho. Materiałem do wyrobu kratki będzie blacha. Kratka może mieć kształt prostokąta, rombu, owalu. Tylko jakim motywem wypełnić środek? mnie jedynie przychodzą do głowy kwiaty , liście i łodyżki. Te detale mogę wyciąć z blachy, lekko wygiąć nadając liściom i kwiatom odrobinę wypukłości i wygrawerować np. na liściach "żyłki". potem sobie wszystko zespawam ,pomaluję na na czarno czy złoto farbą. I tak sobie pomyślałam ,ze skoro zajmujecie się rysunkiem to może macie jakiś inny pomysł na projekt , bo mnie jedynie kwiaty przychodzą do głowy. Czy jeszcze jakiś inny niekwiatowy motyw można wkomponować w taka kratkę? jeśli tak to co by pasowało? Artystką specjalnie nie jestem, ale wycięcie z blachy liści i płatków kwiatów nie sprawi mi trudności. Co jeszcze może być nieskomplikowane do narysowania , a potem wycięcia z blachy, a pasowało by do "zapełnienia" takiej kominkowej kratki? Doradźcie proszę.