To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Maszyny do szycia - [szycie] Janome my lock 744d-overlock

dominag - Nie 18 Wrz, 2011 15:49
Temat postu: [szycie] Janome my lock 744d-overlock
Cześć
chciałam zapytać ktróraś z Was miala do czynienia z tą marką? Zastanawiam sie nad kupnem tego overloka. Wiam że istnieją również inne marki overloków, potrzebujego na potrzeby domowe ale żeby nie był taki całkiem podstawowy. Czy ten overlok byłby wystarczający?? Z góry dziękuje za podpowiedzi Razz
http://www.szyj.pl/maszyny/janome-mylock-744d

Może znacie jakiś inny overlock, który został przez Was sprawdzony? Niekoniecznie Janome, najlepiej gdyby był trochę tańszy hmm Jesy tyle róznych firm które je produkuje hmm

tessa18 - Czw 22 Wrz, 2011 10:59

Ja też szukam overloka,tutaj była dyskusja na ten temat.

http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=890

Podobno z firmy juki są najbardziej wytrzymałe.W sieci znalazłam taki:

http://www.emistomarket.p...uct&prod_id=329

Może tańszy merrylock 848,podobno cicho i szybko szyje.

http://www.ceneo.pl/1626344

Jolka - Czw 22 Wrz, 2011 22:36

Nie znam tych maszyn Sad są bardzo podobne do mojego.
Od kilkudziesięciu lat szyje tylko na overlockach z Radomia.Mam overlock 4-nitkowy od 2006 szyje do dziś.Na domowe szycie są w sam raz, chociaż ja szyje codziennie

saba52 - Śro 28 Wrz, 2011 20:36

Piszę tu żeby nie otwierać nowego tematu

W Lidlu są maszyny do szycia.Mówią że z owerlokiem ,cena ???? 299 ???
Zerknijcie czy to coś warte.

niezapominajka - Czw 29 Wrz, 2011 11:23

Też jestem ciekawa opinij o tej maszynie .
Ple Ple - Śro 05 Paź, 2011 09:11

mnie się wydaje, że ta maszyna ma tylko tzw.ścieg overlockowy... koleżanka ją kupiła, zapytam ja i napiszę co powiedziała.
Kazimiera - Śro 05 Paź, 2011 10:31

saba52 napisał/a:
Piszę tu żeby nie otwierać nowego tematu

W Lidlu są maszyny do szycia.Mówią że z owerlokiem ,cena ???? 299 ???
Zerknijcie czy to coś warte.

Może i ładna maszyna,ale prawdopodobnie na częściach / w środku / plastikowych,a więc chyba mało trwałe hmm ....

Ple Ple - Śro 05 Paź, 2011 13:05

Koleżanka powiedziała, że ona ma tylko ścieg overlokowy - wiec jak zawsze reklama ściemnia@!
Aurelia - Śro 05 Paź, 2011 14:52

Żadna maszyna domowa,stebnówkowa, w której opisują owerlock nie ma owerlocu. Tam jest tylko nikła namiastka. Owerlok, to oddzielna maszyna przystosowana tylko do obrzucania itp, składajaca się z kilku nici, obcinarki,.A to już całkiem co innego.
Producenci szukają naiwnych laików. Bo nazwa brzmi...
Jak zobaczyłam w jednym modelu,w sklepie, wraz z zamontowaną obcinarką, jak to wygląda, to żałość mnie wzieła.
Tym bardziej, iż klientka ,miała wziąść pożyczkę ,na ów model. puknąć się

grahasil - Śro 05 Paź, 2011 15:49

Aurelia, ma rację. maszyny stebnówki mają tak zwany ścieg overlokowy . mam w domu i maszynę do szycia i overlok. Gdy potrzebuję zszyć dzianinę czy ją obrzucić to robię to tylko overlokiem, ścieg overlokowy w maszynie to zupełnie inna bajka.

Kupno sprzętu w Lidlu jest ryzykowne. Moi znajomi kupili tam poduszkę do masażu dla kierowcy. Okazało się, że to bubel, chodziło to bardzo głośno i masowało nie tam gdzie trzeba i kiedy chciało. Na drugi dzień poszli to oddać . Niestety nie chcieli przyjąć, oferowali wymianę na drugi egzemplarz.
Dzwonili na infolinię aby sklep dostał zezwolenie chociażby na zwrot bubla a w zamian zrobienie zakupów spożywczych, ale infolinia nie odbierała. Znajomi byli bardzo uparci i w końcu kierownik sam gdzieś zadzwonił i dostał pozwolenie na przyjęcie masażera w zamian za zrobienie innych zakupów.
Ja od tamtej pory ( było to 1,5 roku temu) w Lidlu kupuję jedynie to co mogę dotknąć i sprawdzić na miejscu.

Ple Ple - Śro 05 Paź, 2011 16:22

grahasil - ja póki co się nie nacięłam na nic w Lidlu, a wadliwy towar wymieniali mi od ręki lub zwracali pieniądze...

do zwykłej maszyny tez można kupić stopkę do ściegu overlokowego Wink i ma się to samo, co w reklamie Very Happy

grahasil - Śro 05 Paź, 2011 19:43

Ple Ple, być może w Twoim mieście Lidl jest bardziej przychylny dla klientów, u mnie ( Koszalin) były problemy . Małżeństwo, które zrobiło ten niefortunny zakup było moimi gośćmi z Niemiec. Byli bardzo zaskoczeni taką sytuacja bo w Lidlu w Niemczech mogą towar wziąć do domu i jeśli nie odpowiada oddają go bez problemu do sklepu.

Jeśli chodzi o overlok to mnie nie przekonasz żadną stopką.
Mam maszynę wysokiej klasy (Elna 7200) z kilkoma ściegami overlokowymi ale to nie to co ścieg z overloka. Aby powstał idealny ścieg nie wystarczy jedna igła jak to jest przy maszynie do szycia, do tego overlok pięknie obcina brzegi tkaniny zanim zeszyje.

Mam za sobą 7 lat pracy przy maszynach szyjących (stebnówka, overlok, podszywarka, dziurkarka, guzikarka ) i wiem jaka jest różnica między ściegami z overloka i maszyny.

Oczywiście dla osób, które nie potrzebują profesjonalnego szycia może wystarczyć taka maszyna. Wszystko zależy od potrzeb osoby szyjącej.

Pozdrawiam Smile

Ple Ple - Śro 05 Paź, 2011 20:28

grahasil - ależ ja Cię nie przekonuję do stopki overlokowej! wesoło mi
Sama takiej nie posiadam i nie zamierzam posiadać - bo nie potrzebuję, przy moim szyciu bardzo amatorskim starcza mi to, co ma mój Singerek Very Happy
Napisałam tylko, że jak ktoś chce mieć takiego pseudo-overloka jak ten z Lidla, to niech sobie kupi stopkę - wyjdzie taniej i na to samo wesoło mi

EDIT:
Ta dziewczyna szyje na maszynie z Lidla:
http://www.marchewkowa.pl/p/o-mnie.html