To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - Prace Barbara 1 - 2008 rok

barbara 1 - Czw 10 Sty, 2008 11:12

Hej dziewczyny cmoknięcie
Na tyle już jestem zdrowa,że powstał sweterek w trzy dni
To jest orginał

A to już moje

Ostatnia fotka pokazuje orginalny kolor.Poszło aż 800 gr. włóczki(acryl plus wełna),druty 8 mm.Jeszcze nie przyszyłam wszystkich guzików.Moje warkocze są inne niż w orginale,a to wynika z tego,że w drutach jestem słabiutka

barbara 1 - Czw 10 Sty, 2008 12:46

Małgosia druty nr.8 więc włóczka gruba.A fotki mogę zrobić tylko takie

barbara 1 - Pią 18 Sty, 2008 13:10

Już mam tyle sweterka.Przybywa po trochu bo robię z cienkiej nitki na drutach 3 mm

barbara 1 - Pon 21 Sty, 2008 14:15

Wrescie skończyłam.Poszło 500 gr.druty 3 mm i sciągacz 2 mm

Pierwsza fotka to orginalny kolor

barbara 1 - Śro 30 Sty, 2008 00:08

Aparat wrócił z wycieczki hopla więc pokazuje tunike w której już chodzę od dobrego tygodnia.Włóczka mirelka poszło 250 gr.szydełko 3 mm. i druty też 3 mm.
https://picasaweb.google.com/barbara1.lyko/MojeRobotki2#5380122929346769682
https://picasaweb.google.com/barbara1.lyko/MojeRobotki2#5380122948236673250
https://picasaweb.google.com/barbara1.lyko/MojeRobotki2#5380122936253901410

kolor tuniki to śliwka

barbara 1 - Śro 30 Sty, 2008 09:08

nula napisał/a:
I jeszcze mam pytanie - ten dół jest na drutach ?

tak dół i golf jest drutowy (jedno oczko prawe,jedno lewe)
Grochu napisał/a:
Nie dorzuciłabyś fotki "na ciele"?

Spróbuje dzisiaj się sfocić

Wszystko na temat tej tuniki jest w tym temacie
http://maranta.livenet.pl...ghlight=#117089

barbara 1 - Sob 02 Lut, 2008 22:46

Dziewczyny robiłam tunike a wyszła sukienka

Jak skończe tą tunike to zrobie sobie fotki w tych nowych ciuszkach

barbara 1 - Nie 03 Lut, 2008 11:33

kabyr napisał/a:
Co to za włóczka?

Włóczka "moherek",poszło jakieś 300 gr. druty 3 mm

barbara 1 - Nie 03 Lut, 2008 12:57

Zrobiłam fotki

barbara 1 - Nie 03 Lut, 2008 20:36

mordka napisał/a:
Wogole widzę że ta ospa to dodała Ci takiego POWERa że szok

Dodała,dodała,bo własnie skończyłam to białe cuś?

Włóczka jakaś z czasów Gierka,ale fajna w dotyku,taka milusinska.Poszło jakieś nie całe 200 gr. szydełko 3,00 mm. i druty też 3,00 mm.

Tylko nie krzyczcie na mnie,bo kończe coś następnego(w drutach rzeczywiscie mam turbodopalacza)

Tyle,że to coś było już zaczęte jakiś czas temu

barbara 1 - Pon 04 Lut, 2008 13:59

alienor napisał/a:
Basiu pytalam o nici niebieskiej sukienki

Włóczka o nazwie moherek(coś w stylu moheru,ale milsza bo nie gryzie)
alienor napisał/a:
z czego jest ten w warkocze

warkocze robione z typowego "Gierkowskiego" Moheru(postanowiłam wyrobić wiekowe włóczki)
A tak wogóle to bardzo wszystkim dziękuje cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie
Teraz trochę odpoczniecie od moich robótek,bo własnie przed jakąś chwilą,dosyć głęboko przeciełam sobie palec wskazujący u pracowitej prawej ręki wściekły wściekły

I obiecany schemat elementu,ja robiłam tylko trzy pierwsze rzędy,ponieważ nie chciałam mieć dużo ażurów,a włóczka dosyć grubawa

barbara 1 - Wto 05 Lut, 2008 17:38

Dzisiaj coś innego pokazuje.Jest to serwetka o wym. dł.40 cm. szer.20
orginał(schematu nie było,więc musiałam robić z fotki)
w tym temacie zamieszcze pozostałe schematy http://maranta.livenet.pl...ghlight=#118825

To orginał

A to już moje(kolory takie a nie inne,miałam tylko takie kordonki).Zrobiłam też jeden błąd,miałam robić z podwójnych słupków a nie z pojedyńczych.Może następna.......

barbara 1 - Pią 22 Lut, 2008 13:37

Lenia pogoniłam i wydziubałam sobie tunikę z której jestem bardzo zadowolona

Pomysł mój własny.Nitka z dużej szpuli z rumento,szydełko 2,00 mm.poszło jakieś 250 gr.

A przy tej tunice własnie dostałam lenia.Miałam już zrobione ponad 200 elementów,tylko że zle połączyłam,co się pózniej okazało jak musiałam robić zaokrąglenia pod szyją,wieć trzeba było wszystko spróć i zacząć od nowa.Teraz to już wygląda tak

Na chwile obecną dałam sobie spokój,muszę od niej odpocząć.Kiedyś wróce do jej skończenia

Za to kończe teraz to.Ma to być następna chyba już ostatnia tunika zimowa.Podobna bedzie do tej ostatniej śliwkowej

zrobiłam dwa takie kwadraty na tą tunike

można powiedzieć,że dwie kwadratowe serwetki składają się na tę tunike

barbara 1 - Pią 22 Lut, 2008 14:33

Jarka proszę to jest schemat

Asia tak w żółtej jest podkrój na szyję tak jak na schemacie

barbara 1 - Czw 28 Lut, 2008 12:32

Dziękuje,dziękuje,dziękuje cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie
rzenia napisał/a:
Basieńko mam do Ciebie wielką prośbę uchyl tajemnice wzoru zygzaczków.

proszę cię bardzo,schemacik

barbara 1 - Pią 29 Lut, 2008 09:30

Jarka napisał/a:
Basiu, a zdradź jeszcze schemacik i troszkę szczegółów do tych tuniczek zygzakowych.
Robisz je naokoło ? Ile motywów tej góry robisz i ile masz naokoło tych kompletów zygzaków po 8 oczek .

Robię naokoło.Zaczynam od motywów kwadratowych(w czarnej jest 12 szt. a w tej drugiej 10,bo są większe motywy)tych kompletów jest w sumie 14.Zaczynam od 6 słupków,a dodając dla poszeżenia możesz mieć 8,9,10, itd.Acha w górnej częsci na ramiona zostawiasz(jak w czarnej to 3 motywy,w drugiej tylko dwa)

barbara 1 - Pią 29 Lut, 2008 10:13

Jarka proszę Cię bardzo.Miłego dziergania

barbara 1 - Czw 06 Mar, 2008 12:29

Wiecie już ,że Nula to be dziewczynka,weszła Basi na ambicje irlandzkiej bluzeczki i zaczęłam dziubać.Wydziubałam już tyle

Na fotce ma być to przód bluzki,trzeba jeszce uzupełnić małymi elementami te wszystkie wolne miejsca.Na chwile obecną jest to taki luzny projekt,wszak elementy można poprzekładać w inne miejsca.Bidulka Nula podesłała mi ogrom schematów love a ja tylko dwa zrobiłam w/g schematu,cała reszta to wymyslanie nowej koronki irlandzkiej po drodze,dlatego wychodzą esy floresy,nie chce mi się patrzeć na schematy(leń jestem straszny).Dopiero mam jedną część zeszytą igłą i nitką(te długie listki na samym dole),łączenia też robie nitką na zasadzie pajączków z haftu richelie.Najwięcej własnie czasu schodzi przy tym szyciu.Jak nie spuchnę to powstanie rodzeństwo do bluzeczki Nuli,gdzie dalej szukam szczęki i oczów po jej zobaczeniu

barbara 1 - Czw 06 Mar, 2008 16:53

Połączyłam już na stałe sporą część elementów i tak to wyglada

barbara 1 - Czw 06 Mar, 2008 17:20

Asia S. napisał/a:
Basiu łączysz elementy za pomocą łańcuszków?

Asia tam na dole miedzy listkami łączyłam igłą,tak jak już wczesniej pisałam,na zasadzie pajączków z haftu richelie,pozostała część jest robiona siatką jednym ciągiem.siatka jest raz z pięciu oczek łancuszka innym razem z 3 lub 4 jak mi pasuje w danym momencie.Pisałam już ,że to będzie zwariowana bluzka irlandzka ,gdzie irlandczycy takich motywów nie widzieli na oczy

barbara 1 - Pią 07 Mar, 2008 22:09

Asia wrescie się wgrało

barbara 1 - Sob 08 Mar, 2008 08:07

Asia S. napisał/a:
Czy te elementy robisz na bazie łańcuszka czy na bazie nitek?

Asia różnie to bywa,już wczesniej pisałam,że te moje elementy to nic nie przypominają koronki irlandzkiej.Każdy jeden wymyslam po drodze,np. zaczynam robić kwiatka a wychodzi listek i muszę napisać,że to bardzo wciąga jak się robi tak bez schematów,bo człowiek sam nie wie co wyjdzie następne

barbara 1 - Pon 17 Mar, 2008 07:08

Znalazłam chwilke czasu,więc pokazuje moją "irlandke"

Tak na 100% to nie jest jeszcze skończona.Nitki jeszcze wystają.
Poszło na tą bluzke jakieś 250 gr.Coton Filet,szydełko 1,3 mm.

barbara 1 - Czw 20 Mar, 2008 06:55

Skończyłam następną tunike hopla

Nitka Mona,szydełko 2,00 mm.poszło jakieś 300 gr.
Teraz muszę skończyć zygzaki biało czerwone i zaczynam następną irlandkę hurrraaa

barbara 1 - Pią 28 Mar, 2008 09:38

Dziewczynki mimo choróbska jednak nie wytrzymałam(Kabyr miałaś racje),skończyłam biało czerwone zygzaki.Fotosika dalej nie mam,fotki ładuje teraz z ruskiej str.Radikal