Problemy, pytania - Blokowanie
bryanka0 - Nie 27 Lut, 2011 17:48 Temat postu: Blokowanie
Mam pytanie-czy szal z cieniutkiego mohairu można blokować?Jeżeli tak to jak ,żeby nie wyszła rozciągnięta szmatka.
M. - Nie 27 Lut, 2011 18:18 Temat postu: Re: blokowanie
| bryanka0 napisał/a: | Mam pytanie-czy szal z cieniutkiego mohairu można blokować?Jeżeli tak to jak ,żeby nie wyszła rozciągnięta szmatka.  |
ja tylko rozkładałam, ponaciągałam ją , ale nie przypinałam szpilkami
ania_b - Nie 27 Lut, 2011 18:43
O blokowaniu poczytaj tutaj
bryanka0 - Nie 27 Lut, 2011 19:15
Dziękuję za pomoc
Ada - Nie 27 Lut, 2011 19:34 Temat postu: Re: blokowanie
| bryanka0 napisał/a: | Mam pytanie-czy szal z cieniutkiego mohairu można blokować?Jeżeli tak to jak ,żeby nie wyszła rozciągnięta szmatka.  |
Nie wyobrażam sobie ażurowego szala bez blokowania. Dlaczego miałaby wyjść rozciągnięta szmatka? Szale, chusty trzeba własnie rozciągnąć, żeby widać było ażurowy wzór. I nie ma tu znaczenia grubość włóczki. Każda osoba, która robiła chustę wie jak wygląda przed, a jak po blokowaniu.
Można też zobaczyć tutaj http://www.knittingdaily....lace-shawl.aspx
| M. napisał/a: | ja tylko rozkładałam, ponaciągałam ją , ale nie przypinałam szpilkami  |
Napewno dobrze się nie zblokowało i nie widać było "ząbków" robionych szydełkiem.
calicja - Śro 02 Mar, 2011 01:04
a ja z inne beczki - mam już drgawki nerwowe na samą myśl o blokowaniu szpilkami kolejnej chusty - możecie doradzić jakie druty kupić aby się do blokowania nadawały? Stalowe? Jakiej grubości, żeby się nie zginały?
anle - Śro 02 Mar, 2011 07:39
calicja, poczytaj tu.
calicja - Śro 02 Mar, 2011 17:53
Dzięki Ania,
ale tez jestem ciekawa jak Wy sobie radzicie - oczywiście jesli nie szpilkami.
Ciekawe są te tapicerskie szpilki - wyszukałam niedaleko mnie sklep z akcesoriami tapicerskimi - musze sie przejść obejrzeć jak duze i grube one są, no bo takie zwykłe to tych prętów raczej chyba nie utzrymją.
M. - Śro 02 Mar, 2011 19:26 Temat postu: Re: blokowanie
| Ada napisał/a: |
Napewno dobrze się nie zblokowało i nie widać było "ząbków" robionych szydełkiem. |
no nie widać ząbków
bryanka0 - Czw 03 Mar, 2011 14:45
Ja tez mam stracha przed blokowaniem.Ale to jeszcze troszkę poczeka. Mam tylko szpilki i to krawieckie.Aha i sporo miejsca na dywanie
Kwiatek - Czw 03 Lis, 2011 11:06 Temat postu: Chusta - blokowanie? Dziewczyny - pomocy!!! Jestem początkującą druciarką, a mam ochotę zabrać się za chustę. Przy okazji prezentowania chust, autorki wspominały, że "chusta dobrze się blokuje" - co to znaczy?
kabyr - Czw 03 Lis, 2011 11:35 Temat postu: Re: Chusta - blokowanie?
| Kwiatek napisał/a: | | że "chusta dobrze się blokuje" - co to znaczy? |
Znaczy to, że chusta jest wykonana z takiego rodzaju włóczki,
która się dobrze blokuje.
Blokuje znaczy wyprać dobrze odcisnąć i rozłożyć na płaskiej powierzchni.
Następnie nadać chuście kształt i przypiąć szpilkami do podłoża.
Najważniejsze to przy nadawaniu kształtu dobrze naciągnąć.
Niejednokrotnie chusta po blokowaniu jest dwukrotnie większa.
Poczekać aż wyschnie i wówczas odpiąć szpilki.
Dobra włóczka będzie trzymała ten fason dozgonnie.
Violetta21 - Czw 03 Lis, 2011 11:40
Kwiatuszek zobacz tutaj
http://maranciaki.pl/foru...lokowanie+chust
i jeszcze tutaj:
http://druciarnia.wordpre.../15/blokowanie/
Kwiatek - Pią 04 Lis, 2011 22:36
Dzięki, Dziewczyny - jesteście niezrównane, niezastąpione i super cierpliwe. Przepraszam, to ja powinnam zadać sobie trud i wyszukać temat blokowania na forum, a Wy zrobiłyście to za mnie - jeszcze raz dziękuję!!!
basica - Wto 03 Sty, 2012 15:55
Witam drogie Panie Mam problem. Otóż, jako początkująca dziewiarka stawiająca swe pierwsze kroki w temacie chust, szali i ich blokowania, postanowiłam zwrócić się do Was, jako bardziej doświadczonych i posiadających niezbędną wiedzę dziewiarek, z prośbą o jego rozwiązanie Mianowicie: zaczęłam ostatnio robić chustę Gail i niestety nie wiem czy włóczka z której ją robię będzie się dobrze blokować Czy włóczka której skład to: 40% wełny, 60% akrylu będzie odpowiednia czy muszę kupić sobie jakąś inną a ten ,zrobiony już kawałek, spruć? Bardzo proszę o pomoc
Antonina - Wto 03 Sty, 2012 18:00
Chusty zrobione z włóczki akrylowej lub mieszanki akrylu z wełną blokuję w taki sposób: przypinam szplikami (niestety fragmentami) na desce do prasowania - odpowiednio naciągając dzianinę i paruję żelazkiem trzymając je tak na 1-0,5 cm nad dzianiną. Taka chusta utrzymuje kształt (może nie tak idealnie jak wełniana), a jednocześnie nie robi się zbyt plaskata (stałaby się taka po wyprasowaniu np. przez mokrą ściereczkę czy gazę).
basica - Wto 03 Sty, 2012 18:36
Dziękuję bardzo Na pewno z rady skorzystam
AlaJ - Nie 05 Lut, 2012 22:24
Po latach z drutami się przeprosiłam , robię szal estoński wg wzoru znalezionego u Dagi na jej blogu. Robię i robię i mam już 170 cm szala. Nie mam doświadczenia - ile go może przybyć po blokowaniu? Zeby nie był za długi.
Ada - Pon 06 Lut, 2012 15:21
tego nikt Ci nie powie, bo to zależy od wielu czynników, np. od ścisłości robienia, od wielkości drutów, od jakości i grubości włóczki i pewnie jeszcze cos można wymyślić. Możesz zblokować na sucho, nie kończąc robótki i zobaczysz ile przybędzie.
doorcia - Śro 21 Lis, 2012 13:35
a możecie mi polecić nierdzewne szpilki, coś nie mogę takich znaleźć...
zamia - Śro 21 Lis, 2012 14:11
Wszystkie z kolorowymi łebkami, może nie są nierdzewne ale dobrze się spisują.
doorcia - Śro 21 Lis, 2012 16:39
no moje też się dobrze spisywały, do czasu... ostatnio wszystko brudzą, a rdzy nie idzie sprać...
calicja - Śro 21 Lis, 2012 20:28
| doorcia napisał/a: | | a możecie mi polecić nierdzewne szpilki, coś nie mogę takich znaleźć... |
Ja używam PINEZKI BECZUŁKI TABLICOWE - świetnie sie sprawdzaja, łatwo się je wbija i wyjmuje, oczywiście w grubsze podłoże - używam do blokowania takich piankowych, obrazkowych puzzli-dywaników dla dzieci http://przystanekdziecko....ankowe-literki/
doorcia - Czw 22 Lis, 2012 11:09
calicja i naprawdę nie rdzewieją? ja używam styropianu, zostało sporo po ocieplaniu domu...
calicja - Czw 22 Lis, 2012 11:23
| doorcia napisał/a: | | naprawdę nie rdzewieją? | jak dotychczas nie zauwazyłam, zresztą kosztują grosze wiec można co jakiś czas wymienić jak by co. A przynajmniej palce nie bolą od upinania jak przy zwykłych szpilkach.
|
|
|