To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pomoc, porady - Rdzewienie jałowca

wiesia-kal - Wto 23 Lis, 2010 14:46
Temat postu: Rdzewienie jałowca
Potrzebuję Waszej porady - w zeszłym roku posadziłam na cmentarzu jałowce - wcześniej był bukszpan, który zżółkł - i po roku wygląda okropnie, jakby go "żarła rdza", w sklepie ogrodniczym powiedziano, że w ziemi za mało magnezu, posypaliśmy zalecanym środkiem, ale jak na razie nic nie pomaga, chcę powiedzieć, że przed posadzeniem nasypaliśmy ziemi i na wierzch daliśmy korę, żeby zatrzymała trochę wilgoci. Powiedzcie mi, czy z Waszych doświadczeń wynika, że trzeba te jałowce usunąć? to w takim razie czym je zastąpić? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam Wiesia
makramka - Wto 23 Lis, 2010 16:32

Z iglakami w tym roku jest różnie może akurat zaszkodziły mu tegoroczne deszcze bo jałowiec woli sucho zaczekaj do wiosny , a potem ocenisz jego wygląd .Nie piszesz jaki to jałowiec napisz to będziemy dalej myśleć, a najlepiej zdjęcie jałowca
wiesia-kal - Wto 23 Lis, 2010 20:44

Jaki to rodzaj jałowca to nie wiem, ma być krzew - nie płożący ani smukły i wysoki -. Teraz u nas deszcze, ale jak tylko będzie możliwie to pójdę i zrobię zdjęcie - pokażę. Dziękuję za odzew.
makramka - Wto 23 Lis, 2010 21:10

W takim razie czekam wesoło mi bye
alutka171 - Wto 23 Lis, 2010 23:48

Jest specjalny nawóz, który zapobiega rdzewieniu iglaków ale to chyba dopiero na wiosnę należy nim podsypać krzewy
makramka - Śro 24 Lis, 2010 08:13

Tym nawozem posypuje się przed jesienią więc na to już za póżno dlatego go nie poleciłam
wiesia-kal - Śro 24 Lis, 2010 11:40

Nawozem było posypywane we wrześniu - nazwę podam jak będę u syna, bo resztę ma w garażu-, zobaczymy na wiosnę,co będzie. Myślałam, że jest "coś" do opryskiwania, Dziękuję i "aby do wiosny". Pozdrawiam Wiesia