Problemy, pytania - Ariell- pomocy
anpar - Sob 20 Lis, 2010 17:36 Temat postu: Ariell- pomocy no dobra poddaję się i nie to zebym szła na łatwiznę ale jak się nie zna jezyka to opis po angielsku - czarna magia
siedziałam przy tym słowniczku
http://forum.gazeta.pl/fo..._nie_tylko.html
ale niestety jedynie przy schematach sobie radzę bo łatwiej rozszyfrować skróty i sie leci wedle schematu przy opisie już nie
gdyby ktoś pytał o co chodzi to mówię o ten sweterek
opis mam a jakże ale mnie trafia i nie moge ruszyć tego ściagacza
proszę niech ktoś mi podpowie
wklejam opis
góre to może bym i bez opisu zrobiła tak ze zdjecia
przejrzałam wątek na osince i jakoś mnie nie rozjaśniło się co do tego ściągacza
alszka - Sob 20 Lis, 2010 18:17
anpar - ja mogę przetłumaczyć, tyle że to zdjęcie, które podałaś, jest nieczytelne (albo ja jestem ślepa). Może masz jakąś lepszą wersję zdjęcia?
Ale z tego, co udało mi się odcyfrować, ten ściągacz robisz w poprzek z 20 oczek. Składa się z 8 rzędów - na prawej stronie oczka prawe, na lewej - lewe (przy czym 3 ostatnie oczka odwrotnie, na prawej stronie lewe, na lewej - prawe.). W 2. i 8. rzędzie jest jakiś myk, którego niestety moje oczy nie potrafią odczytać. Natomiast w rzędzie 6 robisz 2 razem i narzut.
Niestety to jedyne, co udało mi się odcyfrować z tego opisu.
MaBa - Sob 20 Lis, 2010 19:22
anpar, tłumaczenie częściowe popełniła pimposhka i udostępniła je na swoim blogu, a można je znaleźć tu (mam nadzieję, że link zadziała)
https://docs.google.com/fileview?id=0BzoGs5aHGX7vNDkzYzEzZjMtYTY4ZC00YjBjLWFlN2EtMzk1ZWJkMGJlYmYz&authkey=CMz8tJAH&hl=en&pli=1
anpar - Nie 21 Lis, 2010 14:12
dzięki za podpowiedzi, z tego tłumaczenia to link mi się otworzył ale niemoge jakoś zakumać o co chodzi z tym przekładaniem tych ostatnich oczek
no nic jeszcze popróbuje w najgorszym razie będe jeszcze tu marudać
szkoda że nikt nie chce tego online robić byłoby fajniej i łatwiej
jola373 - Nie 21 Lis, 2010 14:35
anpar, to są po prostu skrócone rzędy.
W efekcie wygląda to tak, że gotowa plisa u góry jest węższa, a dołem szersza.
Tak to zrozumiałam...
Wiotka555 - Nie 21 Lis, 2010 19:36
Dziewczyny dzięki za fajny temat. Juz zapisałam wszystkie wyjaśnienia- bo tez mnie kusi ten sweterek.
anpar - Nie 21 Lis, 2010 21:50
wiesz co Jola- pewnie masz rację tylko że ja nigdy nie robiłam tych skróconych rzędów , no tylko w abrazo ale tam jakoś miałam to opisane inaczej i od razu załapałam, ale jutro pocwicze to może mi się uda, dzięki za podpowiedź i rysunek, jak przebrnę przez ten ściagacz to moze założe wątek online - a nuż się ktoś jeszcze skusi do dziergania
mimusia-1 - Pon 22 Lis, 2010 15:11
| anpar napisał/a: | | jak przebrnę przez ten ściagacz to moze założe wątek online - a nuż się ktoś jeszcze skusi do dziergania | powiem Tobie,że dawno mam na oku to cudeńko ale boje się zabrac za nie bo no właśnie te rzędy.
Watek zakładaj jak najbardziej popieram.
jola373 - Pon 22 Lis, 2010 15:56
Dziewczynki, dacie radę! Skoro ja sobie poradziłam, to Wy tym bardziej!
Jeszcze filmik - będzie prościej:
http://www.youtube.com/watch?v=ki9uQZZMsGM
Gagu - Pon 22 Lis, 2010 20:57
dolna pliska jest bardzo łatwa do zrobienia. Rzeczywiście wymaga rzędów skróconych, ale w filmik powyżej doskonale pokazuje jak to zrobić. Plisa składa się jakby z dwóch części - właściwej falbanki i biegnącej wzdłuż na szerokość 3 oczek pliski robionej śc. francuskim, która niejako "trzyma" tę falbankę. Po zrobieniu dolnego motywu to właśnie wzdłuż tej trzyoczkowej francuskiej pliski nabierasz oczka na tył lub przód. Moja uwaga a propos Arielle - dla osób mających nieco więcej w dolnych obwodach należy zrobić nieco mniej falbaniastą tę falbankę - rezygnując z kilku rzędów skróconych, lub po prostu wykonując mniej powtórzeń ażurowej falbanki.
to moja Arielka
http://www.ravelry.com/projects/Mamoon/arielle
anpar - Wto 23 Lis, 2010 19:18
dziewczyny dziękuje za cenne wskazówki, jak tylko skończę zaczętą robótkę to zabieram się za ariel i zakładam wątek )
Wiotka555 - Śro 24 Lis, 2010 21:56
anapar - koniecznie zakładaj. Będę Ci kibicować. Pozdrawiam serdecznie. Na razie mam na tapecie inną bluzkę. Pokaże jak rozgryzę schemacik.
|
|
|