Technika patchworkowa - wszystko co musisz wiedzieć - Co to jest i z czym to się je?
Chmurka - Nie 07 Lis, 2010 18:00 Temat postu: Co to jest i z czym to się je? Wrzucam to tutaj, bo najwięcej wspólnego to ma z maszyną, ale...
Chciałam poszperać, dowiedzieć się czegoś więcej o technice i samym wykonaniu, ale nic nie znalazłam. Dlatego też pytam tutaj:
Jak się nazywa ta dziedzina szycia?
Jak stworzyć takie cudo?
Mam całkiem niezły pomysł w głowie, ale zupełnie nie wiem, od czego zacząć.
Za wszelakie linki (mogą być po angielsku) byłabym bardzo wdzięczna : )
Jeśli coś, gdzieś na tym forum jednak było o tym czymś, o co pytam (nawet nazwać tego nie potrafię! ;< ) to z góry przepraszam za niepotrzebny zamęt i przeoczenie...
Robotek - Nie 07 Lis, 2010 20:53
A to nie jest patchwork albo quilting?
nula - Nie 07 Lis, 2010 21:57
Jak dla mnie to raczej aplikacja - bo naszywane jedno na drugie a nie zszywane z kawałków jak w typowym patchworku ....
grahasil - Pon 08 Lis, 2010 08:43
Chmurka, Nula ma rację to jest aplikacja, potwierdzam to jako dawny (na emeryturze) nauczyciel technolog tkaniny artystycznej w Liceum Plastycznym.
Młodzież w koszalińskim Plastyku robi przeróżne cudeńka ze szmatek na lekcjach aplikacji.
dom_Klary - Pon 08 Lis, 2010 09:13
http://domklary.pl/www/?p=147
Niby proste, ale...
grahasil - Pon 08 Lis, 2010 16:59
dom_Klary, technika jaką zastosujemy przy robieniu aplikacji może być taka jaka opisujesz ale zależy to od tego co chcemy osiągnąć, jaki pomysł zrealizować.
Szycie można stosować ręczne lub maszynowe ale również można mieszać obie techniki. Ściegi ręczne można stosować różne, nawet te wymyślone przez siebie, maszynowe też przeróżne zależy to od potrzeb autora i możliwości maszyny.
Podkładem do aplikacji nie musi być ocieplina, nie zawsze chcemy osiągnąć miękki i wypukły efekt.
Można np. na fizelinie bez kleju układać (na zakładkę) elementy wzoru, przyfastrygować i poszczególne elementy obszywać ściegiem zygzakowym. Używając różnych kolorów nici w zależności od potrzeb estetycznych aplikacji.
Chmurka - Wto 09 Lis, 2010 09:54
O kurczę, nie wiedziałam, że wywołam taką dyskusję... Dziękuję wszystkim za zainteresowanie, miło mi, że staracie się odpowiedzieć na moje pytanie : )
Jednak chyba jeszcze troszkę będę musiała namieszać:
Ostatnio przeglądam różne blogi, i na jednym z nich widziałam powstawanie takiej pracy, jak ta zamieszczona przeze mnie. Ale co było w tym najdziwniejsze, kobieta najpierw miała czysty biały materiał z narysowanymi kształtami, a później na to naszywała kolorowe materiały. Także powstawanie nieco różni się od opisywanego : )
Poszukam tego zdjęcia, może uda mi się znaleźć i wstawić tu : )
grahasil - Wto 09 Lis, 2010 14:40
Chmurka, sposób wykonywania aplikacji zależy od pomysłu i potrzeb autora.
Na blogu http://aniakonieczna.blogspot.com/ znajdziesz różne zastosowania aplikacji.
Nawiasem mówiąc Ania jest moją dawna uczennicą. A oto jej praca dyplomowa z aplikacji
Bardzo żałuję, ze dysk na którym miałam zdjęcia ze szkoły przepalił się pokazałabym cały album aplikacji.
Na tym zdjęciu są ikony robione techniką aplikacji
słoneczko - Wto 09 Lis, 2010 15:31
Dla mnie też to z pewnością APLIKACJA
Chmurka - Sob 13 Lis, 2010 09:52
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi : )
Nieco mi się rozjaśniło w głowie po przeczytaniu Waszych postów : ) Czas teraz samej wziąć się do roboty, poszukać trochę, poszperać, pokombinować, może uda mi się coś wymyślić. Bo oczywiście na miejsce pytań, na które uzyskałam odpowiedź pojawiają się nowe, także... oj, będzie ciężko.
Jakby coś, to będę jeszcze pytać.
Jesteście naprawdę wspaniałe : )
|
|
|