Dania główne - Nalesnikowe inspiracje
dom_Klary - Pią 05 Paź, 2007 07:52
Piwne naleśniki (Może panom zasmakują, moje matrymonialne wchłania wszystko, więc nie jest żadnym autorytetem)
Mała puszkę piwa wymieszaj z dwoma jajami, 2-3 łyżkami oliwy, łyżką czystej wódki, dadaj sporo ziół (estragon, szałwia, oregano, tymianek- co lubisz), sól i tyle mąki, aby ciasto miało gęstość śmietany..Odstaw na pół godziny, potem smaż jak zwykłe naleśniki.Znakomite z farszem pieczarkowym, mięsnym lub z białego sera,jak na ruskie pierogi.Ja mam dzisiaj z kapustka kwaszoną , przecież piątek.
Pozdrawiam ( fajny skład, nie? )
ciapara - Nie 14 Lis, 2010 21:08 Temat postu: Nalesniki z miesem i barszczyk czerwony do kompletu Dzisiaj cos dla domowych obzartuszkow. Nalesniki z miesem i czerwony barszczyk.
1. smazymy nalesniki okolo 7-8 sztuk
2.Na miesie gotujemy wywar. Moze byc porcja rosołowa i inne mieso jakie mamy. Jak sie ugotuje mieso wyjmujemy je i studzimy. Do wywaru wkladamy okolo 1 kg obranych buraków. Pozniej jak sie ugotuja wyjmujemy je i studzimy. Jesli barszczyk ma słaby kolor 2 buraki scieramy na tartce jarzynowej i wrzucamy z powrotem do wywaru. Wygotuja sie i dadza kolor. Wrzucamy listek bobkowy, swiezo-zmielony pieprz,kilka łayzeczek cukru. Jak barszczyk sie wygotuje zakwaszamy barszczyk dokładajac mała łyzeczke octu.
3. Farsz.
Ugotowane mieso mielimy, zesmazamy 2 celubulki i tez mielimy z miesem. Ja czasem dodaje takze zesmazone pieczarki. Calosc farszu mieszamy, doprawiamy sola, pieprzem, ziolami, wbijamy 1-2 jajka w zaleznosci od tego ile miesa mamy.
Farsz zawijamy w nalesniki.
Na talerz wbijamy jajko, na drugi wsypujemy bulke tarta.
Nalesniki z farszem moczymy w jajku i obtaczamy w bulce.Zasmazamy na smalcu na srednim ogniu zeby sie nie przypaliły.
Podajemy z barszczykiem.
Buraki przewaznie scieram i mroze , mam potem dodatek do ziemniakow. Buraczki robie na słodko i na ciepło.
A tak wyglada taki zestaw dla głodomora
we_st - Nie 14 Lis, 2010 22:25
Oto moja wersja naleśników.
Ciasto jak na normalne naleśniki. Czyli mleko, mąka, jajko i szczypta soli (bez cukru!) Do tego bekon, albo szynka szwarcwaldzka. Wędlinkę lekko podsmażyć na patelni, następnie zalać ciastem naleśnikowym (dość grubo) i jak normalne naleśniki smażyć z obu stron na rumiano. Z solą trzeba uważać, bo wędlinka już jest słona. Smacznego
Awenturyn - Pon 15 Lis, 2010 09:22
ja polecam dość nietypowy farsz do naleśników - ilości nie podaje bo robie go zawsze na oko
- ryż ugotowany
- fasolka czerwona
- groszek zielony
- pieczarki podsmażone
- szczypiorek
- cebulka podsmażona
- kiełbaska drobiowa podsmażona (małe kawałeczki)
doprawiamy sól pieprz papryka czerwona słodka i reszta przypraw jak kto lubi
zawijamy dowolnie w nalesnika i podsmażamy na patelni
|
|
|