To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - szal Pimlico z raverly

jogi45 - Śro 29 Wrz, 2010 14:14
Temat postu: szal Pimlico z raverly
Prosze o pomoc w tłumaczeniu.
Zrozumiałam że druty z żyłką. nie wiem w jakiej kolejnosci dziergać schematy bo przecież są ząbki. i czy szal jest robiony jakby w dwie strony tzn oczka poczatkowe są srodkiem szala?

alszka - Śro 29 Wrz, 2010 16:14

A więc z tego, co zrozumiałam, wskazówki są mniej więcej takie:

Nabrać 176 oczek (metodą elastyczną) i połączyć, aby móc pracować w kole. (Po przerobieniu pierwszego okrążenia warto umieścić marker między powtórkami wzoru, co pomoże w liczeniu oczek.)
Przerobić schemat 1, następnie schematy 2-4. (Pamiętać, że po pierwszym okrążeniu schematu 2 liczba oczek będzie wynosiła 154, po pierwszym okrążeniu schematu 3 - 132 oczka, a po pierwszym okrążeniu schematu 4 oczek będzie 110).
Po jednokrotnym zakończeniu schematu 4, należy kontynuować przerabianie okrążeń 9-16, aż osiągnięta zostanie żądana długość szala, kończąc na okrążeniu 16.
Teraz należy przerobić schemat 5. Oczka zakończyć luźno, wszyć końcówki nici i zblokować.

Mam nadzieję, że pomogłam chociaż trochę i nie namąciłam za bardzo... hahahihi
Powodzenia radocha radocha radocha

jogi45 - Śro 29 Wrz, 2010 23:56

Wielkie dzięki. Ciekawe co wyjdzie z tego odejmowania oczek i czy brzegi bedą wyglądac tak jak na zdjeciu w rawerly.
jogi45 - Pon 04 Paź, 2010 22:59

czy ten szal jest robiony w dwie strony, na środku węższy ?
makneta - Pon 04 Paź, 2010 23:23

Ale masz na myśli to http://www.ravelry.com/patterns/library/pimlico

Jeśli tak to to nie jest szal tylko tzw. komin.

Robisz tak jak napisała alszka.
Nie jest robiony w obie strony, tylko od dołu (od części która jest na ramionach)
Ta szersza częśc opada na ramiona, a węższa jest na szyi, ew. możesz załozyc na głowę gdy jest bardzo zimno.

jogi45 - Czw 07 Paź, 2010 00:23

Ale mnie oświeciłaś !!!! Tak to jest jak się nie zna angielskiego.
melissa - Wto 12 Paź, 2010 11:29

Piękny ten komin, nie mogę jednak rozszyfrować tych symboli graficznych. W żadnym z dostępnych dla mnie "słowników" nie ma takiej wersji, a tę ostatnią PODKÓWKĘ to widzę chyba pierwszy raz? Pomożecie? Z jakiej wełny planujecie to robić ?
Ada - Wto 12 Paź, 2010 13:23

Oznaczenia są standartowe.
1. prawe
2. lewe
3. narzut
4. podwójne przeciągnięcie /zdjąć jedno oczko, dwa następne przerobić razem na prawo i przeciągnąć przez oczko zdjęte (zamknięcie dwóch oczek)/
5. pojedyncze przeciągnięcie
6. 2p razem
7 prawe przekręcone/nie widzę tego w schemacie/

melissa - Wto 12 Paź, 2010 13:44

Ada! To będzie kojejna praca wykonana z Twoją wirtualną pomocą. Już tak mam, że potrzebuję wsparcia chociaż na codzień to ja wspieram (zawodowo) innych. Serdecznie dziękuję, startuję wieczorem. uklon
stonesik - Pon 13 Gru, 2010 13:56

Mój Pimlico:

Wreszcie się fotki doczekał hahahihi

saba52 - Pon 13 Gru, 2010 18:42

stonesik, brawo brawo brawo
Bozenka7 - Pon 13 Gru, 2010 19:27

kwiatek dla ciebie stonesik, cool cool cool
minia.agnieszka - Pon 13 Gru, 2010 19:55

Brawo cool