Koronka koniakowska - Serwetka koniakowska
mrober - Wto 01 Cze, 2010 18:20 Temat postu: Serwetka koniakowska Pewnie sama rozgryzę ten problem kombinując jak koń pod górę Ale może któraś z Was robiła tę serwetkę i coś sensownego podpowie mi. Środek mam już zrobiony, 12 listków też. Przyszła pora by te listki połączyć ze środkiem. Konkretnie chodzi mi o te na czerwono wydrukowane elementy między listkami a środkiem.Te pojedyńcze "łezki" sa łatwe do odczytania- robiąc je połączę "środek" z listkiem. Niestety zastanawiam się jak wykonać te "łezki" które są zebrane jednymi końcami w "Y".Co do kwiatuszka z 4 listeczkami to chyba najpierw środeczek a potem na o. łańcuszka wykonam płatki z półsłupków i oczywiście w odpowiednich miejscach połączę z innymi elementami. Najbardziej to mózg łamię nad tymi łezkami połaczonymi w Y.
lamika88 - Wto 01 Cze, 2010 18:33
Moim zdaniem są to osobno robione łezki połączone ostatnim rzędem tzn tymi półsłupkami Dokładnie wydaje się, że są połączone półsłupkami znajdującymi się na samej górze...
eap - Wto 01 Cze, 2010 19:33
Ja tę serwetkę robiłam kilka lat temu (jest w moim albumie na picassa) i tak jak pisze lamika88 łączyłam łezki w trakcie pracy oczkiem ścisłym.
karmelek - Wto 01 Cze, 2010 19:37
też tak myślę
ale jakbyś chciała super dokładnie to możesz zrobić kółko i obszydełkować je półsłupkami a w miejscu przyłączenia drugiego i trzeciego kółka zrobić oczko łańcuszka. Potem za to oczko zahaczysz półsłupek z następnego kółka. Czyli:
Pierwsze kółko 7 półsł, oczko, 2 półsł, oczko 7 półsł
drugie kółko 7 półsł, przyłączyć do pierwszego 2 półsł, oczko, 7 półsł
trzecie kółko 7 pósł, przyłączy do drugiego, 2 półsł, przyłączyć do pierwszego, 7 półsł
nawet podobnie jak we frywolitce tylko czy coś z tego zrozumiałaś?
mrober - Wto 01 Cze, 2010 21:27
No faktycznie nic nie kumam- frywolitek robić nie umiem! Być może myślę podobnie jak Ty: wykonać 1-wszą łezkę z tym że ostatni półsłupek zastąpić o. łańcuszka.Zaczynając następną zacząć znowu od 1 o. łańcuszka ( które zastąpi 1 półsłupek następnej "łezki")+10 o łańcuszka na środek "łezki". Robiąc na tej "łezce półsłupki znowu ostatni zastąpić o. łańcuszka i podobnie przejść do 3 łezki.
karmelek - Wto 01 Cze, 2010 23:20
Hihi...
To samo mamy na myśli
Twoja wersja to trzy łączone kółeczka w jednym miejscu, moja to łączenie blisko środka, ale nie w tym samym miejscu. Powinna wtedy powstać pusta dziurka pomiędzy trzema kółkami.
Ależ to będzie piękne jak skończysz!
mrober - Wto 01 Cze, 2010 23:39
Właśnie "rzucając" jednym okiem w tv na film udało mi się połączyć 4 listki do serwetki. Na razie połączyłam je tylko motywem kwiatuszka. Być może to dobry sposób bo będzie się już wszystko trzymało jakoś w całości. Oby starczyło mi cierpliwości - chociaż odrobinę tej jaka mają koronczarki z Koniakowa.
mrober - Śro 02 Cze, 2010 16:00
eap dziś zajrzałam na Twoją serwetkę- naprawdę sliczna!!! Ta moja ma więcej elementów łaczących kolejne kółka.Starałam się ja wiernie odtworzyć ze schematu ( choć błąd gdzieś mi się wdał i tak). Ciarki mi przechodzą po plecach na myśl o idealnym uformowaniu po krochmaleniu- pewnie "jajo" uformuję.Pare lat temu rozdałam znajomym jakieś 50 serwetek robionych przez moja mamę głównie z tego powodu że nie mam wprawy w formowaniu serwetek.Tak więc czeka mnie jeszcze trochę nerwówki. Przy okazji zapytam: ma może ktoś inne wzorki na serwetki koniakowskie. Jak na razie na necie krążą jedynie te z "kramu z robótkami"- a jakoś z nich to do gustu przypadła mi jedynie ta największa którą robię. Pozdrawiam.
eap - Śro 02 Cze, 2010 16:50
Moja też nie jest idealna, nie umiałam jeszcze wtedy robic listków,żeby wychodziły takie ładne ,dopiero robiąc serwetkę z łabędziami załapałam o co w tym chodzi.W oryginale ta serwetka ma 22cm średnicy,ja robiłam z 10 ariadny (1000m w 10dkg) i moja ma 62cm średnicy to z jak cieniutkich nici musiała ona byc zrobiona.
|
|
|