Nasze spotkania - Wielkie spotkanie podlasko-mazurskie
Krzysia - Wto 16 Lut, 2010 11:56 Temat postu: Wielkie spotkanie podlasko-mazurskie Od dawna chodzi za mną pomysł zorganizowania wielkiego spotkania robótkowego. Różne grupy białostockie spotykają się ze sobą co jakiś czas, ale marzę o zgromadzeniu wszystkich razem w jednym miejscu i jednym czasie. Najbardziej bym chciała, żeby dołączyły do nas osoby spoza Białegostoku i to do nich głównie dziś się zwracam .
W organizacji pomoc zaoferowała Madziula, a w razie potrzeby zmobilizuję i inne znane mi białostoczanki. Madziula ma możliwość wynajęcia klubu w szkole gdzie pracuje- blisko dworców PKP i PKS, ale możemy też zarezerwować jakiś lokal, są właściciele dzielący nasze pasje i pewnie chętnie nas przygarną.
Takie spotkania moglibyśmy organizować cyklicznie, jeśli nie co miesiąc to co kwartał
Teraz logistyka.
1. Termin spotkania- ze względu na potrzebę przedyskutowania, święta ( w tym roku wspólne, bo musimy pamiętać gdzie mieszkamy ) i wyjazd Madziuli, wstępnie proponuję na drugi weekend maja czyli 8 -9. Sobota czy niedziela to już zależy od Was, my tu na miejscu się dostosujemy.
2. Jeśli wybierzemy klub szkolny pewnie trzeba będzie uiścić jakąś symboliczną opłatę na napoje, ciasteczka itp. W lokalu dodatkowe atrakcje każdy zapewnia sobie sam.
3. Przepustką mają być własnoręcznie wykonane prace, jakiekolwiek mieszczące się w kategorii robótek ręcznych- szydełko, druty, frywolitki, koronki klockowe, siatkowe.....patchworki i inne szyciowe, wszelkie znane i nieznane nam rodzaje haftu, wyplatanie, kręcenie, filcowanie, fimowanie , modelinowanie, garncarstwo.... quilling, pergamano, iris folding, scrabooking, decoupage, kartonaż i inne techniki papierowo- kartonowe i wszystko to co robicie z nici, szmatek, papieru.... a o czym nie pamiętam lub nie mam pojęcia, że istnieje.
4. Osoby towarzyszące są mile widziane, pod warunkiem, że zajmują się wyżej wymienionymi technikami, bez względu na wiek, płeć, stopień pokrewieństwa czy kolor skóry- im nas będzie więcej tym lepiej.
5. Pisząc bardzo rozległe okolice mam na myśli nie tylko Hajnówkę, Sokółkę czy Zambrów, ale też Łomża, Ełk, Suwałki, Czeremcha, Biała Podlaska.....albo i jeszcze dużo, dużo dalsze, może nie wytyczajmy żadnych granic .
6. Wszystko co napisałam podlega dyskusji, bardzo będę wdzięczna za wszelkie uwagi, propozycje, pomysły- piszę to w imieniu całego komitetu organizacyjnego, który jeszcze się nie ukonstytuował
7. Ten sam tekst pojawi się i na innych forach gdzie bywam, ale nie pogniewam się jeśli zamieścicie go też tam gdzie ja nie bywam, albo podacie linki innym, wtedy jednak bardzo proszę o pomoc w przekazywaniu informacji buziak .
8. Bardzo proszę, aby osoby zainteresowane wpisywały się tylko na jednym forum, czasami jesteśmy zarejestrowani pod różnymi nickami i niepotrzebnie wprowadzimy bałagan. Komentować można wszędzie, natomiast chęć uczestnictwa zgłaszamy tylko na jednym forum !!!
9. Wszelkie pytania, których nie chcecie zadawać publicznie można kierować na PW do Madziuli i do mnie.
gosias - Wto 16 Lut, 2010 16:16
Myślę, że to fajny pomysł Jestem "za"
katrinka - Wto 16 Lut, 2010 18:51
Krzysiu,pomysł świetny ale masz jakiś konkretny cel tak dużego spotkania?
| Krzysia napisał/a: | | W lokalu dodatkowe atrakcje każdy zapewnia sobie sam. |
Nie bardzo rozumiem co miałaś na myśli,dodam że nigdy nie byłam na takim spotkaniu więc wybaczcie że nie wiem jak to się odbywa.
Krzysia - Śro 17 Lut, 2010 07:40
Katrinka cel jest jeden- spotkać się, poznać w realu, poznać nasze prace, czy jeśli uda nam się zgromadzić większość ludzi z pasją z naszego regionu ( i nie tylko) to zdążymy coś jeszcze ??? Na spotkaniach gdzie było ok 20 osób nie nagadałyśmy się, a już się znałyśmy.
Na tego typu zlotach poznajemy inne techniki, podziwiamy prace, wymieniamy się nimi, radzimy, podpowiadamy, a mi się zdarzyło, że znajomości tam zawarte przerodziły się w przyjaźnie
| Cytat: | | W lokalu dodatkowe atrakcje każdy zapewnia sobie sam. |
Chodzi o to, że w kawiarni czy innym tego typu lokalu, każdy sobie sam zamawia co chce z karty i sam za to płaci, natomiast w szkole trzeba będzie kupić wcześniej kawę, herbatę, wodę, soki, ciastka, owoce.... wszystko zależy od tego ile osób będzie, jak dużo przyjezdnych, na co będziecie miały ochotę. Ustalamy to wspólnie, po to jest ten temat
Marwalen - Śro 17 Lut, 2010 07:56
ja też jestem bardzo za
katrinka - Śro 17 Lut, 2010 11:39
Teraz już wszystko rozumiem ale niestety ja nie mogę a bardzo bym chciała.
Mam nadzieję że zdacie nam dokładną relację ze spotkania na forum
gosias - Śro 17 Lut, 2010 11:45
katrinka, Krzysia, napisała, że byłby to 2 weekend maja czyli 8 lub 9 maja (sobota lub niedziela). Może jakoś zarezerwujesz sobie czas na to spotkanie?
pchelka831 - Śro 17 Lut, 2010 13:01
Ja na to spotkanie bardzo chętnie się zjawię.
makneta - Śro 17 Lut, 2010 13:20
O w maju to i ja się mogę wybrać do stolicy województwa.
Tak więc jestem bardzo bardzo chętna.
Krzysiu, a udzielisz lekcji hardangera?
Mam ogromną ochotę się z Wami spotkać
Krzysia - Śro 17 Lut, 2010 13:27
Datę 8 lub 9 maja wybrałam, bo wydawała mi się najodpowiedniejsza, dlaczego - napisałam w pierwszym poście punkt 1, ale w punkcie 6 wyraźnie zaznaczyłam, ze wszystko podlega dyskusji. Zdaję sobie sprawę, że maj to czas komunii, pierwszy weekend zazwyczaj bywa wyjazdowy, w kwietniu nie będzie Madziuli, a z nią dyskutujemy o tym spotkaniu już od roku, no i klub może nam załatwić - to są moje argumenty za tą datą. Gdybyście jednak podały inną realną to jak najbardziej jest do zaakceptowania
makneta - Śro 17 Lut, 2010 13:38
MI ta data odpowiada jak najbardziej
Krzysia - Śro 17 Lut, 2010 13:42
Bardzo się cieszę, że już są chętni
Prywatne korepetycje są jak najbardziej pożądane, jeśli tylko czasu wystarczy.
Maknetanie tylko ja hardangerowa jestem i myślę, że coś tam pokażemy.
Jeśli są chętni na kursiki hardangera, frywolitki, różnych technik karteczkowych to bardzo proszę zgłaszajcie tutaj, kto umie zabierze odpowiednie narzędzia, ale na poważniejsze nauki to chyba nie starczy czasu i miejsca, trzeba by się w podgrupach umawiać. Myślę jednak, że uda nam się zgromadzić fachowców w różnych dziedzinach i na porady można będzie liczyć.
I jeszcze słowo do białostoczanek bo na wstępie napisałam, ze głównie do dziewczyn spoza Białegostoku kieruję te słowa, ale to tylko dlatego, żeby je namierzyć i do nich dotrzeć z zaproszeniem, żebyśmy miały czas na ustalenie. Pomyślałam, że my tu na miejscu szybciej się zorganizujemy i dopasujemy do przyjezdnych, ale chciałabym abyśmy wszystkie się spotkały. Nawet te, które nie korzystają z internetu i tu liczę na Waszą pomoc i pocztę pantoflową
atteloiv - Śro 17 Lut, 2010 13:48
ja też byłabym chętna
makneta - Śro 17 Lut, 2010 14:20
| Krzysia napisał/a: |
Prywatne korepetycje są jak najbardziej pożądane, jeśli tylko czasu wystarczy.
Maknetanie tylko ja hardangerowa jestem i myślę, że coś tam pokażemy.
|
Wiem, Krzysiu, wiem - od dawna podziwiam twoje prace z różnych dziedzin, ale akurat do hardangera przybieram się od kilku miesięcy i przybrać się nie mogę Takie spotkanie podziałałoby na mnie mobilizująco
katrinka - Śro 17 Lut, 2010 18:53
| gosias napisał/a: | | Może jakoś zarezerwujesz sobie czas na to spotkanie? |
Niestety ,pracuję w branży hotelarskiej i po rozpoczęciu sezonu mogę zapomnieć o wolnym weekendzie
Eva_31 - Śro 17 Lut, 2010 19:35
Jestem zainteresowana,jednak ostatecznie się nie deklaruje...dla mnie maj to bardzo odległy termin.Temat jednak bede systematycznie obserwowac i w razie co sie zapiszę gdy pora nadejdzie
Krzysia - Nie 21 Lut, 2010 11:55
Dziś wysłałam mnóstwo PM-ów na kilku forach, przepraszam wszystkie osoby, które otrzymają identyczne na każdym , ale nie jestem w stanie sprawdzać i weryfikować nicków
Proszę o deklaracje tylko na jednym.
Bardzo proszę osoby spoza Białegostoku o sugestie odnośnie terminu- sobota czy niedziela , który dzień bardziej Wam odpowiada.
makneta - Nie 21 Lut, 2010 11:59
Niedziela brzmi lepiej, bo w sobotę mąż pracuje i nie miałabym transportu.
pchelka831 - Nie 21 Lut, 2010 12:37
Dla mnie obojętne jaki dzień tylko, żebym zdążyła na ostatni autobus o 19.
krysak - Nie 21 Lut, 2010 12:45
Jestem za. Chętnie wezmę udział w takim spotkaniu.
gosias - Nie 21 Lut, 2010 16:56
Mi też jest obojętne czy to będzie sobota czy niedziela
qrystyna216 - Nie 21 Lut, 2010 19:04
Za informację o spotkaniu bardzo dziękuję.
Jednak maj to faktycznie odległy termin i trudno tak na 100% się zadeklarować.
Będę jednak śledzić ten temat.
psotka26 - Nie 21 Lut, 2010 23:25
Mi tez odpowiada
Krzysia - Wto 23 Lut, 2010 10:24
Makneta kombinuj dziewczyno, kombinuj, bo oprócz Ciebie nikt nie wskazuje niedzieli, innym jest obojętnie albo wolą sobotę, a ja już naostrzyłam igły i nożyce, mam też testowe kawałki Unifilu
W sumie jest już ok 30 deklaracji na to spotkanie + kilkanaście osób ze starego kółka wzajemnej adoracji, ale informacja jeszcze nie wszędzie dotarła. Klub szkolny wstępnie zarezerwowany.
Gdyby były chętne na porady, to wydaje mi się, że będą fachowcy z każdej dziedziny, niestety nauczenia od podstaw nie da się tym razem przeprowadzić, ale można będzie się umówić na zajęcia w podgrupach w innym terminie
Mam pytanie, czy są osoby znające tajniki koronki klockowej i filetu ( koronki siatkowej) ? i prośbę- nie wstydźcie się zaprezentować najróżniejsze swoje prace, a może macie po babciach czy prababciach jakieś skarby- chętnie je obejrzymy.
Zapomniałam napisać o tkaninie dwuosnowowej i w ogóle tkactwie, a przecież sama pochodzę z regionu, gdzie ta sztuka przetrwała do dziś, a moja prababcia było podobno jedną z najlepszych prządek ( na kółku, nie w Fastach )- krosno, kołowrotek i inne narzędzia do obróbki wełny i lnu towarzyszyły mi przez całe dzieciństwo.
makneta - Wto 23 Lut, 2010 13:55
Krzysiu, jak większość woli sobotę to i ja się dostosuję
A kawałki materiałów też już mam - leżą w szafce już od października lub listopada.
|
|
|