Nici, nitki i niteczki... - Perle 5 Altin Basak
alfa76 - Śro 19 Sie, 2009 08:03 Temat postu: Perle 5 Altin Basak Dziewczyny drogie. Dostałam ostatnio zamówienie na obrus. Przejrzałam kolorystykę wszystkich nici i kolorek który mnie interesuje znalazłam tylko w ofercie nici Perle 5. Zamówiłam te nici i zaczęłam robić obrus, ale robótka wydaje mi się taka jakaś "lelawa", wydaje mi się że nitka jest za miękka do tej robótki. Czy któraś z was robiła obrus tą nitką?
Dodam ze robię obrus z tego wzoru: http://picasaweb.google.r...951453349387106 szydełkiem 2,5 i wymienione w opisie nici rozmiarowo pasują do Perle 5. A może coś robię źle? Pomóżcie proszę. Z góry za każdą pomoc.
bjanna - Śro 19 Sie, 2009 09:19
alfa76, ja robiłam obrusy z tych nici i jest oki, możesz ewentualnie po zrobieniu lekko nakrochmalić i będzie sztywniejszy
karmelek - Śro 19 Sie, 2009 09:41
alfa76 bo Perle właśnie taka jest miękka i lekko śliska, doskonała na bluzeczki
Myślę, że jak wyprasujesz, albo nakrochmalisz obrus to będzie ok a może dzięki tej nitce będzie ładnie leżał na stole?
Grażyna - Śro 19 Sie, 2009 20:02
Na obrus to najlepsza jest Maxi albo Eldorado, moim zdaniem. Eldorado nawet nie trzeba krochmalić, bo jest sztywna.
kaska27s - Śro 19 Sie, 2009 23:49
ja robie z perle 5 bluzeczki i sa super, podprasowuje i swietnie sie ukladaja wiec serweta lub obrus tez mi sie wydaje bedzie dobrze sie ukladac, ale wydaje mi sie ze lepsza bylaby maxi lub hemera tz. 565m na 100g
ida - Czw 20 Sie, 2009 07:45
Perle5 wydaje się idealna na ten obrus. Maxi i Eldorado są cieńsze i dużo bardziej sztywne. Cały urok w Perle5 to, że jest taka sprężysta i miękka, dobrze się nią robi, a serwety ładnie się układają. Wystarczy wykrochmalić i napiąć (wszystkie serwety, obrusy itd...ładniej wygladają po nadaniu im ksztaltu).
Gdybym to ja wybierała nici na ten obrus - wybrałabym właśnie Perle5 i szydełko 1,75mm (lubię "zwarty" wzór)
Anisa - Czw 20 Sie, 2009 09:30
| Grażyna napisał/a: | | Na obrus to najlepsza jest Maxi albo Eldorado, moim zdaniem. Eldorado nawet nie trzeba krochmalić, bo jest sztywna. |
Popieram Maxi to moje ulubione nici na obrusy, ich też nie trzeba już krochmalić bo są sztywne.
|
|
|