To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Perle 5 Altin Basak

alfa76 - Śro 19 Sie, 2009 08:03
Temat postu: Perle 5 Altin Basak
Dziewczyny drogie. Dostałam ostatnio zamówienie na obrus. Przejrzałam kolorystykę wszystkich nici i kolorek który mnie interesuje znalazłam tylko w ofercie nici Perle 5. Zamówiłam te nici i zaczęłam robić obrus, ale robótka wydaje mi się taka jakaś "lelawa", wydaje mi się że nitka jest za miękka do tej robótki. Czy któraś z was robiła obrus tą nitką?
Dodam ze robię obrus z tego wzoru: http://picasaweb.google.r...951453349387106 szydełkiem 2,5 i wymienione w opisie nici rozmiarowo pasują do Perle 5. A może coś robię źle? Pomóżcie proszę. Z góry love za każdą pomoc.

bjanna - Śro 19 Sie, 2009 09:19

alfa76, ja robiłam obrusy z tych nici i jest oki, możesz ewentualnie po zrobieniu lekko nakrochmalić i będzie sztywniejszy
karmelek - Śro 19 Sie, 2009 09:41

alfa76 bo Perle właśnie taka jest Smile miękka i lekko śliska, doskonała na bluzeczki Smile
Myślę, że jak wyprasujesz, albo nakrochmalisz obrus to będzie ok Smile a może dzięki tej nitce będzie ładnie leżał na stole?

Grażyna - Śro 19 Sie, 2009 20:02

Na obrus to najlepsza jest Maxi albo Eldorado, moim zdaniem. Eldorado nawet nie trzeba krochmalić, bo jest sztywna.
kaska27s - Śro 19 Sie, 2009 23:49

ja robie z perle 5 bluzeczki i sa super, podprasowuje i swietnie sie ukladaja wiec serweta lub obrus tez mi sie wydaje bedzie dobrze sie ukladac, ale wydaje mi sie ze lepsza bylaby maxi lub hemera tz. 565m na 100g
ida - Czw 20 Sie, 2009 07:45

Perle5 wydaje się idealna na ten obrus. Maxi i Eldorado są cieńsze i dużo bardziej sztywne. Cały urok w Perle5 to, że jest taka sprężysta i miękka, dobrze się nią robi, a serwety ładnie się układają. Wystarczy wykrochmalić i napiąć (wszystkie serwety, obrusy itd...ładniej wygladają po nadaniu im ksztaltu).

Gdybym to ja wybierała nici na ten obrus - wybrałabym właśnie Perle5 i szydełko 1,75mm (lubię "zwarty" wzór)

Anisa - Czw 20 Sie, 2009 09:30

Grażyna napisał/a:
Na obrus to najlepsza jest Maxi albo Eldorado, moim zdaniem. Eldorado nawet nie trzeba krochmalić, bo jest sztywna.

Popieram cool Maxi to moje ulubione nici na obrusy, ich też nie trzeba już krochmalić bo są sztywne.