Nici, nitki i niteczki... - włóczka do amigurumi
Olala - Śro 12 Sie, 2009 22:39 Temat postu: włóczka do amigurumi od jakiegoś czasu robię na szydełku te maskotki (amigurumi), jest to mój pierwszy kontakt z szydełkiem dlatego mam kilka pytań, głównie odnośnie włóczki. Moje szydełkowe stworki robię jak na razie z włóczki akrylowej "mimoza opus" i nie jestem za bardzo zadowolona z efektu. Nie chodzi mi tutaj o wygodę szydełkowania, bo tutaj nie mam zastrzeżeń, jedynie o efekt estetyczny. Chciałabym alby moje maskotki były gładkie, wręcz jakby 'śliskie', bardzo zwarte a ta włóczka jest jak na moje wymagania zbyt 'włochata'. Zastanawiałam się czy może jest włóczka podobna w dotyku do muliny, żeby nie wyłaziły z niej te włoski. Zależy mi na efekcie jak na przykład na tym zdjęciu:
przykładów jest wiele, ten pochodzi z serwisu etsy
proszę o pomóżcie! niedługo wyjeżdżam na odludzie, muszę się uzbroić w zapasy a nie wiem co kupić!? :O
Leśny Duch - Śro 12 Sie, 2009 23:24
Mnie się podoba pod tym względem Miya Altin Basak, ale nie wiem, czy nie będzie za gruba.
Olala - Czw 13 Sie, 2009 00:36
sprawdzę czy mają taką w sklepach w poznaniu.
czytam blog z recenzjami włóczek. idealna z opisu wydaje się Floria Yarbow, używał ktoś z was?
maja1 - Czw 13 Sie, 2009 09:06
Olala jeśli chcesz gładkie to wszystkie bawełny są takie ,a z włóczek to rzeczywiście Flora/Dora light przykładwloczka.com/search?category=48&q=dora może byc tez kotek wiskozowy przykłady /www.wloczka.com/search?q=kotek
Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopisze.
karmelek - Czw 13 Sie, 2009 09:25
Gładka i lekko śliska jest bawełna Perle 5 np tutaj:
http://www.zamotane.pl/index.php?cat_id=126
zależy jeszcze jakim szydełkiem chcesz robić maskotki
szajajaba - Czw 13 Sie, 2009 10:33
A może almina albo camilla? obie bawełniane, gładziutkie, almina ma właśnie taki fajny połysk i myślę, że super z niej amiki by wyglądały
Olala - Czw 13 Sie, 2009 19:47
karmelek najlepiej mi się robi teflonowymi szydełkami a te dostałam najmniejsze 2,5 więc na kordonek trochę za wielgaśne, ale mam też mniejsze metalowe szydła i próbowałam nawet wczoraj na snehurce, całkiem nieźle wychodziło, można wyczarować fajne maleństwa. Jednak nie było w sklepach koło mnie Perle 5
Ale kupiłam "Almina", "Camilla" i Yarn Art "jeans". Zaraz zacznę robić na nich próbki, wydają się niesamowicie gładziutkie w porównaniu do tych z których robiłam wcześniej. Jestem dobrej myśli
Dziękuje wam wszystkim za rady!
|
|
|