To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pomoc, porady - hibiscus

honda46 - Pon 03 Sie, 2009 10:47
Temat postu: hibiscus
Dostałam na imieniny pięknego hibiscusa, proszę o rady jak go pielęgnować? hmm
dom_Klary - Pon 03 Sie, 2009 11:18

Honda, ale jaki hibiscus?
Myślę,że masz na myśli tzw. Chińską rózę, więc...
Dużo słońca, umiarkowanie wody, najlepiej letnią porą na tarasie (balkonie).Wtedy bedzie pięknie kwitł. Kochaja go przędziorki, więć trochę oprysku nie zaszkodzi. Zasilanie - nawóz do końca sierpnia, taki jak dla kwiatow domowych.
Pozderawiam serdecznie cool

Aurelia - Pon 03 Sie, 2009 11:23

Ta piękna roślina bardzo lubi światło. Można ją co jakiś czas ustrzykiwać , aby się rozkrzewiła. Teraz jest jeszcze czas aby ją nawozić, we wrześniu można zaprzestać. Co jakiś czas można ją spryskać woda . Podlewać regularnie, aby bryła korzeniowa nie przeschła. Jak kwitnie to nie przestawiać .
Życzę udanej hodowli i podziwiania pięknych kwiatów!

we_st - Pon 03 Sie, 2009 13:26

Aurelia napisał/a:
Jak kwitnie to nie przestawiać .
i raczej nie spryskiwać, bo kwiaty tego nie lubią
honda46 - Pon 03 Sie, 2009 15:30
Bardzo dziękuję za rady. Jesteście wspaniałe kwiatek dla ciebie Mój hibiscus ma taki kwiat, jaki pokazała "we-st" na środkowym zdjęciu. bye radocha
honda46 - Pią 07 Sie, 2009 10:47
Szkoda, że tak krótko kwitną. Mój hibiscus piękny kwiatek miał tylko przez jeden dzień, w drugim dniu zwinął się w trąbkę. Crying or Very sad
dom_Klary - Pią 07 Sie, 2009 11:06

Tym sie martw, pojawią sie następne..... następne.... , oj, będzie ich dużo! zebalek
honda46 - Sob 08 Sie, 2009 11:09
Dziękuję za pocieszenie. uklon Teraz muszę znależć kogoś, kto zaopiekuje się "hibkiem", bo ja wyjezdżam na wakacje. bye bye