Praca na maszynach dziewiarskich - podstawy - Prośba o pomoc- obsługa maszyny
gosiablo - Sob 02 Maj, 2009 16:35 Temat postu: Prośba o pomoc- obsługa maszyny Dostałam w spadku maszynę dziewiarską. Wiem o niej tyle że jest dwupłytowa, nie mam instrukcji, nie robiłam nigdy na takich maszynach.
Wygląda tak
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=625683566
Jak się w ogóle zabrać do jej uruchomienia? Oglądałam jakieś filmiki ale tam maszyna jest prostsza.
Pozdrawiam gosiablo
Natalia - Sob 02 Maj, 2009 18:23
gosiablo
to tak zwana "łódzka maszyna '
jest dosc prosta w obsludze
--te 2 motylki na wozku sluza do ustawienia gestosci sciegu
---metalowo brazowa raczka sluzy do odczepiania i wlaczania do pracy wodzikow
--wodzik to to przez co przechodzi przedza
--- powinno jeszcze byc w wyposazeniu : naprezacz nitki , ciezarki
--- raczka drewnianna pod plyta sluzy do przesuwania plyt wzgledem siebie
cala reszta to ciezki metalowy korpus z 2 plytami
aby rozpoczac prace na tej maszynie musisz ja dobrze naoliwic /lekko sie bedzie suwac/
pod plyta sa /powinny byc/ metalowe prety wygiete w litere L nalezy wypchnac w gore tyle ile igiel potrzebnych do dziania , zaciagnac siatke i postepowac tak jak na maszynie Veritas /opisalam juz rozpoczecie pracy na maszynie 2 plytowej
poszukaj na forum tych postow
jesli jeszcze beda problemy pisz , postaram sie wytlumaczyc
Kaska67 - Nie 29 Sty, 2017 21:50
Dzien doberek mam pytanko... prosbe jak zwal tak zwal,otoz chodzi o maszyne dziewiarska dwuplytowa singer szukam jakis instrukcji czym sie to je i jak zaczac wogole .Licze na was kobitki
Natalia - Sob 25 Mar, 2017 21:42
czy już się uporałaś z problemem?
Ania Zabrze - Czw 21 Gru, 2017 19:11
Natalia,
Hej!
Jestem nowa na forum mam maszynę veritas 360 z instrukcją po niemiecku, czy masz moze polską instrukcję? pozdrawiam Ania
elakwasn - Śro 27 Gru, 2017 19:43
Ania Zabrze
Mogę Ci przesłać, podaj swój mail
Kaska67 - Sob 06 Sty, 2018 17:23
Dzien doberek w tym Nowym roczku,znowu wracam do was kobietki z nadzieja ze znow ktoras udzieli mi fachowej porady ,chodzi mi o porade ,w zeszlym roku dostalam maszynke dwuplytowa i juz sie ciut normalnie nadziergalam ,ale dalej czuje niedosyt wiedzy i umiejetnosci ,chodzi o to ze nie mam zielonego pojecia jak rozpoczac na jednej plycie dzierganie i drugie moje pytanie chodzi o to czy moze ktos wie czy do modelu ktory ja posiadam Singer memo2 jest gdzies do zdobycia „karetka” do azurow? Teraz robie azurki przekladajac nitki z igly na igle ,ale to ciut trwa a podgladnelam na youtube ze maja do innych typow maszyn tak zwane karetki do azurow i dzieki temu latwo i szybko tam na filmiku to idzie. Licze na wasza pomoc kobietki i pozdrawiam milusio
|
|
|