Maszyny do szycia - Maszyna Janome 2041S
bean - Wto 27 Sty, 2009 11:48 Temat postu: Maszyna Janome 2041S Dziewczyny, jak byłam nastolatką trochę szyłam i chciałabym teraz kupić maszynę, taką dla początkujących. Widziałam w necie w promocji Janome 2041S http://www.eti.com.pl/?q=item&id=428. Co o niej myślicie?
rene - Wto 27 Sty, 2009 15:06
Ja już trochę szyje a zaczeło się od mojej prababci i maszyny miały typu Singier ciężkie metalowe, moja mama Łucznik dostałam też na 18 urodziny Łucznika Radomskiego a teraz kupiłam sobie znów Singiera maszyno hafciarke- ale droga.
Ta maszyna ma ( co podałaś linka) podstawowe ściegi, z których najcześciej się korzysta ( ścieg overlokowe- żeby było mniej wiecej jak w kupionych materiałach obrzucone brzegi to trzeba dokupić specjalną stopkę overlokową około 100 zł)
Co ważne że ma:
automatyczne obszywanie dziurek
zatrzaskowe mocowanie stopek – SYSTEM MATIC - nie męczymy się uzywając wkrętaka który zawsze się gdzieś zapodzieje;
zdejmowamy stół -wolne ramię- łatwe szycie na okrągło (nogawka, rękaw)- to jest najlepsza wygoda.
Tej firmy nie miałam maszyny, ale w szkole uczyliśmy się szyć właśnie na takich i były bezawaryjne ( a uzytkowników różnego pokroju było trochę)
bean - Wto 27 Sty, 2009 17:30
rene, dziękuję za szybką odpowiedź Ja właśnie szukam czegoś taniego, ale też w miarę praktycznego i niezawodnego.
Gwozdek - Wto 27 Sty, 2009 18:09
bean, od kilku lat szyję na maszynie HUSQVARNA SCANDINAVIA 100 i jestem z niej zadowolona. Jest to już któraś z kolei maszyna , ale chyba najlepsza.Szyję z różnej grubości materiałów i nie ma kłopotów . Oczywiście jak każda maszyna wymaga konserwacji i czyszczenia, ale poza tym nie sprawia żadnego kłopotu.
Zalety:
* Obszywanie dziurek na wymiar guzika, łatwe do wykonania bez konieczności obracania materiału. Obie kolumny dziurki szyte są w tym samym kierunku, ze wzmocnieniem prawej kolumny dziurki
* 22 pozycje igły – doskonale do stebnowania i pikowania
* Wolne ramie do szycia powierzchni zamkniętych
* zdejmowany pojemnik do przechowywania akcesoriów
* profesjonalny chwytacz rotacyjny, zapobiegający plątaniu nici
* wygodny sposób zakładania dolnej szpulki, strzałki wskazują kierunek prowadzenia nitki
* elektroniczny rozrusznik – pełna siła wkłucia igły niezależnie od prędkości szycia
* regulacja docisku stopki pozwala da szycie wszystkich rodzajów materiałów
* trzy noże obcinające nitkę, umieszczone w obudowie maszyny
* wszystkie funkcje regulacyjne dostępne w zasięgu reki
* regulowana szerokość i długość ściegów pozwala na korzystanie z pięknych ściegów satynowych i dekoracyjnych. Jest tyle maszyn w internecie do wyboru,że napewno znajdziesz tą która Tobie będzie odpowidać. Serdecznie pozdrawiam
bean - Wto 27 Sty, 2009 21:35
Gwozdek, dziękuję
Całe popołudnie siedziałam w internecie i natknęłam się na forum o maszynach do szycia.
Wklejam link, może przyda się wszystkim poszukującym, ale niezdecydowanym http://forum.muratordom.p...jaka,t92706.htm
amsta1 - Czw 16 Lip, 2009 08:14
bean, i jaką maszynę kupiłaś? Ja też szukam, czytam fora różniaste ale dalej nie wiem. Szukam taniej maszyny dla początkującej. Nigdy nie szyłam, więc ma mi służyć raczej do skracania, prostych przeróbek, z czasem może do uszycia prostej spódnicy.
Paddington - Czw 16 Lip, 2009 12:23
ja o maszynach powiem tylko jedno- UWAŻAJCIE gdzie kupujecie. Wszelkiego rodzaju sklepy jak mega avans robią ogromne problemy jak coś okazuje się nie tak. Mój przykład- kupiłam maszynę, w domu sprawdzałam i okazało się, że funkcje (obszywania dziurek i szycia do tyłu) nie działają. Reklamacji nie chcieli przyjąć bo powiedzieli, że " urządzenie jest rozpakowane i było użyte" ... SKANDAL! Sprawa skończyła się dobrze, ale musiałam postraszyć kierownika działu obsługi wizytą reporterów z kamerami...
izetta - Pią 28 Paź, 2011 14:43
Ja kupiłam wczoraj Janome 1012. Też jestem z niej zadowolona. Kupiłam na Chwiałkowskiego w Poznaniu. Pani sprzedająca zna się na rzeczy, więc jak jeszcze nie kupiłas to idź tam, bo niedługo przenoszą się na os Piastowskie (chyba, że cos pokręciłam z nazwa, ale w stronę Rataj )ona ci na serio dobrze doradzi no i zobaczysz co sama potrafi wyczarować, bo w sklepie są same jej dzieła pouwieszane
|
|
|