Gatunki, rodzaje, ogólnie - Storczyki - uprawa
basiaaa - Wto 06 Sty, 2009 17:20 Temat postu: Storczyki - uprawa to są linki na stroki z poradami o storczykach
http://www.storczyki.org...._szkodniki.html
http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa.html
Może ktoś , kto kocha te kwiaty zajrzy tam .
Leśny Duch - Czw 05 Lut, 2009 10:14
basiaaa dzięki za linki
kamyil - Sob 11 Maj, 2013 00:32
Jestem wielką fanką storczyków - w Polsce miałam kolekcję kilkunastu - z reguły kupowałam jakieś marnotki z marketów za 1, 2 czy 5zł i potem robiłam reanimację .
W ramach wdzięczności do dziś pięknie kwitną - teraz na parapatach mojej mamy.
W UK jak na razie dorobiłam się 2 okazów - jeden miniaturowy (w ogóle zdecydowanie wolę maluszki ), który niestety zgubił kwiaty, ale myślę że za jakiś czas zakwitnie, a dziś bez pamięci zakochałam się w białym fioletowo nakrapianym storczyku, no i przyjechał ze mną do domu. Mam nadzieję że da radę się utrzymać.
Generalnie nie jestem pewna czy uda się mój eksperyment storczykowy, gdyż mam dość sucho w domu, ale w razie czego będę kombinować - kilka sprawdzonych sposobów znam, więc w razie czego wiem jak działać sprawnie i skutecznie.
A jest tu więcej miłośniczek storczyków?
Dorocie - Sob 25 Maj, 2013 04:12
Witajcie kobietki,
Dzięki za te linki, bo dowiedziałam się co robić z moim przekwitającym storczykiem. Bardzo lubię te kwiaty, ale mam małe doświadczenie w ich uprawie i nie bardzo wiem, co robić żeby zakwitły ponownie. Na razie mam dwa - jedna bida, która przekwitła jakiś czas temu, przesuszyłam ją, ale widzę, że wyłazi nowy liść. Trzymam go i podgaduję przy podlewaniu, a nuż może ruszy. Drugiego dostałam na dzień kobiet i chuchałam jak mogłam, ale od dwóch tygodni patrzę na pustoszejące gałązki. Czytałam, że dobrze im robi pobyt na zewnątrz, ale nie jestem pewna, czy zmienna aura, a czasami gorąco i wilgoć im nie zaszkodzą. Pozdrawiam miłośniczki tych pięknych kwiatów.
kamyil - Nie 26 Maj, 2013 16:03
storczyki będą przekwitać jak wszystkie inne kwiaty - zależy od odmiany - niektóre kwitną po kilka razy w roku, niektóre kwitną kilka tygodni a potem dopiero za rok
nie wiem jaki jest klimat u Ciebie Dorocie, ale w naturze mają dużo wilgoci a temp. od bardzo niskich w nocy po bardzo wysokie w dzień - najważniejsze aby nie zostawiać ich w pełnym słońcu bo się zaparzą
możesz ewentualnie przenieść te biedy do łazienki - ale tylko jeśli masz jakieś okno, bo w ciemności też zmarnieją
no i cały czas dbaj o nie, nie zapominaj o jakiejś odżywce - z aczasem zakwitną znów a wtedy będziesz miała satysfakcję
Dorocie - Nie 26 Maj, 2013 18:05
Dziękuję Kamyil za praktyczne porady
Klimat u nas ostatnio zwariowany (ale to chyba tak jest wszędzie). Nadchodzi lato i pewnie będzie gorąco, a czasem i parno też. Może wyprowadzę moje storczyki pod drzewo, będą miały i ciepło i wilgoć, ale bez słońca. W łazience okno mam, ale nie mam dobrego miejsca, żeby je tam postawić. Odżywkę dla nich mam, ale taką którą się podaje raz na dwa miesiące, więc na razie podlewam je kostkami lodu (tak było napisane w "instrukcji obsługi". A jak tak Twoi podopieczni? Pozdrawiam
Anonymous - Czw 26 Lis, 2015 08:26
a jak zimą zabezpieczacie swoje storczyki stojące na parapecie?
|
|
|