To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - KORAL Ariadny

wikifiki - Nie 23 Lis, 2008 09:57
Temat postu: KORAL Ariadny
Witajcie!

Zaczęłam wczoraj serwete na zamówienie i juz mam jej dość wściekły

Robie ją z nici KORAL Ariadny szydełkiem 1.75 i cała robótka (11 rzędów) jest pofalowana i dziwnie ściagnięta wściekły .

I tu mam pytanie co może byc tego przyczyną: czy robie za ścisło, czy może szydełko jest żle dobrane a może te nici tak sie zachowują. Czy po wypraniu i rozprasowaniu (naciagnięciu) przestanie sie falować?

Prosze o pomoc uklon

karmelek - Nie 23 Lis, 2008 11:14

wikifiki możliwe, że masz zbyt cienkie szydełko. Nie wszystkie wzory wyglądają ładnie zrobione Koralem. Nie wiem jak dużą chcesz zrobić tą serwetę?
Moje spostrzeżenia są takie, że najlepiej wychodzą zwisające serwety i obrusy, bo nitka jest ciężka i ciągnie robótkę w dół.
http://www.karmelek.info/..._012_obrus.html
Natomiast ażurowa serwetka pomimo prasowania i naciągania wygląda tak:
http://www.karmelek.info/...20_serweta.html
może zmień nitkę na bawełnianą?

szydeleczko - Nie 23 Lis, 2008 12:55

Mysle ze wina lezy po stronie szydelka koral nici wymagają co najmniej szydelka nr 3 tak mi radziła znajoma ktora ma z niej robione swietne bluzki i topiki. Sprobuj grubsze 3 lub wieksze pozdrawiam cool bye
Elżbieta P. - Nie 23 Lis, 2008 15:55

robiłam z Korala już dwie serwety, obie duże na tyle żeby zwisały ze stołu, wtedy się wyciągają i ładnie leżą na stole, a w trakcie roboty faktycznie Koral wygląda nieciekawie, marszczy się i jest jakby pofalowany, wszystko mija po praniu i rozłożeniu bye
beacia-24 - Nie 23 Lis, 2008 19:00

wikifiki, zgadzam się z Fruzią - po praniu się wsyzsto ładnie rozłoży, ale szydełko jak na mój gust troszkę małe. Ja robiłam sukienkę szydełkiem 3-35 i wyszła nawet fajnie Smile. Dlatego bez stresu rób spokojnie tylko weź też poprawkę na to, iż po praniu się troszkę rozciągnie. cool
wikifiki - Nie 23 Lis, 2008 19:19

Drogi karmelku, szydeleczko, fruziu i beaciu-24 serdecznie Wam dziekuje za porady. kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie

Zaczęłam robic od początku szydełkiem 2,5mm i znacznie lepiej to wygląda niz szydełkiem 1,75.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak przebrne przez tą robótke to sie pochwale.
Dziekuje serdecznie cmoknięcie

beacia-24 - Pon 24 Lis, 2008 08:05

wikifiki, chwal się koniecznie - i dobry wybór szydełka bo porzednie było stanowczo za małe Smile cool cool cool cool trzymam kciuki za powodzenie w robótce
renatasn1 - Pon 24 Lis, 2008 09:12

Ja od lat Koral-Ariadny szydełko 2,5
Sosna - Pon 24 Lis, 2008 11:33

Myślę, że to zależy od wzoru. Ja robiłam szydełkiem 1.3 bieżnik z elementów. Wyszedł ładnie, ułożyć go można bez prasowania(prawie). Klientka zadowolona, od razu miałam drugie zamówienie.
agnesik12 - Śro 01 Kwi, 2009 19:36

Witajcie,

Wczoraj skończyłam robić serwetkę koralem. I zdecydowanie odradzam na serwetki.

Zrobiłam dwie takie same serwetki. Jedną koralem a drugą bawełną.

I bawełną wygląda super.

Koralem pozwijana cała.

Po zrobienieniu wyprałam i naciągnęłam ale i tak się zwinęła. Myślę że koral zdecydowanie na ubrania albo serwety które zwisają ze stołu bo tylko wtedy mogą się rozciągnąć pod własnym ciężarem.

iwi - Śro 01 Kwi, 2009 21:49

A spróbuj może napiąć serwetkę szpilkami i potem taką przyszpiloną przeprasuj żelazkiem.
Najlepiej po lewej stronie i przez ściereczkę.
Powinna wtedy lepiej trzymać formę.

Wypróbowałam na niewielkiej serwetce. Trzyma kształt. Ale nie wiem, jak będzie po praniu,
bo jeszcze jej nie prałam.

beacia-24 - Sob 04 Kwi, 2009 11:49

agnesik12, ja też radzę przeprasować przez ściereczkę, ale koniecznie wilgotnej i na lewej stronie. Sama się przekonałam, że wszystko się ładniutko prostuje Smile