To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Podstawy - półsłupek półprzerobiony

marrtka_b - Śro 08 Paź, 2008 16:41
Temat postu: półsłupek półprzerobiony
No jak w temacie.
Zabieram się za czapeczkę z Diana bobas 2/2007 no i odpadłam przy opisie.

Kapelek jest tu:

http://picasaweb.google.p...504081592650562

a opis tu (model 27, biały):

http://picasaweb.google.p...503402987817666

HELP!!!

Beata61 - Śro 08 Paź, 2008 16:58

Tutaj Maranta świetnie to wytłumaczyła i dołączyła zdjęcia http://maranta.livenet.pl/peczek.htm#2
marrtka_b - Śro 08 Paź, 2008 17:24

widzę niedokończone słupki, a nie ma półprzerobionego półsłupka Sad
Ada - Śro 08 Paź, 2008 19:21

robisz analogicznie jak słupki tylko bez narzutu nici na szydełko,czyli wbijasz szydełko,wyciągasz nitke,znów wbijasz szydełko i wyciągasz nitkę i teraz przerabiasz razem.Będą to 2 niedokończone półsłupki.Mam nadzieję,że już masz coś rozjaśnione,jeśli nie,to śmiało pytaj dalej.
haloja - Śro 10 Lut, 2010 11:09

Mamp ytanie pewnie głupie ale nie znalazlam jak narazie odpowiedzi. Co oznacza "przerobić"? Spotkałam sie z tym słowem w kilku opisach i na tym konczylam moją robótke bo nie wiedzialam jak sie przerabia.. Nie pamietam teraz gdzie to było ale czy moglibyście jakos mi to wytłumaczyc?
Pyziulka - Śro 10 Lut, 2010 12:04

haloja, a mogłabyś dokładniej napisac??

Jesli chodzi o np takie zdanie: "Przerobić 3 rzędy półsłupkami" - znaczy po prostu zrobić 3 rzędy z półsłupków.

Nie wiem jak jeszcze może być w opisać to słowo wykorzystane... Czy to o to chodziło...

ciapara - Nie 14 Lut, 2010 13:55

przerobic czyli zrobic, wykonac
ja tak to rozumiem Smile

haloja - Śro 17 Lut, 2010 14:10

"Kwiatki-
Liczba oczek podstawy podzielna przez 4 + 4 oczka
Rząd 1.- 3 o. łańcuszka, nawinąć nitkę na szydełko i z pierwszego oczka podstawy wyciągnąć pętelkę, raz przerobić (tylko to wyciągnięte oczko, oczko łańcuszka na szydełku pozostawić bez przerabiania) wyciągnąć jeszcze jedną pętelkę z tego samego oczka podstawy i również raz przerobić"

raz przerobić czyli piszesz, ze raz wykonać ale co wykonać? kolejną pętelkę? jak?

Możesz na tym przykładzie wytłumaczyć? To może inne "przerobienia" będą podobne.

ciapara - Śro 17 Lut, 2010 14:45

słuchaj zrobimy tak
ty mi wrzucisz schemat tego kwiatka a ja ci krok po kroku opisze co wyciagac i jak nawijac zeby go zrobic
ok?

haloja - Pią 19 Lut, 2010 22:04

Nie chodzi mo konkretnie o wzór "Kwiatki" tylko o słowo "przerobic". Próbowalam różne wzory ze stronki ale jesli pojawia sie w opisie ze cos trzeba przerobic to na tym koncze bo nie mam pojecia co z tym zrobic. Ale moze ta przykładzie kwiatków załapie. Wzór jest opisany tu:

http://maranciaki.pl/kwiatki.htm

Dziekuje za zainterezowanie moim problemem Smile

lamika88 - Sob 20 Lut, 2010 11:44

haloja podałaś źle link... NIe otwiera mi się... A jeżeli chodzi o słówko "przerobić" to np. jak jeste napisane przerobić 3 słupki razem to zaczynasz robić jeden słupek ale przeciągasz nitkę tylko przez pierwszą pętelkę więc na szydełku zostaje ci jedna nie przerobiona i podobnie robisz z dwom następnymi słupkami. Na szydełku masz wtedy w sumie tak jakby 4 pętelki i dopiero wtedy robisz narzut na szydełko i przerabiasz je wszystkie razem. Natomiast jeżeli chodzi o np. przerobić rząd półsłupkami, słupkami, wzorem itp. oznacza, że musisz po prostu zrobić dany rząd właśnie półsłupki, słupkami, wzorem itp.
Grażyna - Sob 20 Lut, 2010 11:48

Przerobić, czyli zrobic kolejny rząd robótki, kolejne oczka wg podanego, wybranego przez ciebie wzoru. Wszystko jest bardzo proste, ale z opisem jednak trudniejsze, bo czasami opisy sa bardzo zawiłe.

Osobiście nie cierpię opisów i staram się ich unikać, aby nie stracic nerwów i ochoty do dziergania. z opisów wybieram wazne dla mnie wiadomości, ile oczek musze nabrać, ile oczek ma raport, a dalej to już moje myslenie, główkowanie.

W takim razie proponuję skupic sie na schematach, nauczyc się symboli, za pomocą ktorych zaznacza się rodzaje oczek. Patrzec na schemat i robic kolejne oczka, jak wskazują te rysunki.

ciapara - Sob 20 Lut, 2010 12:31

Zle podany jest linknie otwiera sie

opisy sa zazwyczaj denne
najlepsze sa schematy
osoby które nieraz tłumacza opisy nie maja pojecia o szydełkowaniu i motaja w tym opisie bardzo

wrzuc od razu fotke schematu kwiatka
to my cie tu w try miga oswiecimy jak go wykonac
Smile

Trusia - Sob 20 Lut, 2010 15:54

Ej, dziewczyny, bez przesady, w ogóle nie patrzycie na linki? Martce dokleiła się kropka, wystarczy ją skasować, zeby otworzył się wzór. Narzekacie czasem na lenistwo osób, które pytają zamiast poszukać, a same też nie za dobrze wypadacie :/
ciapara - Sob 20 Lut, 2010 16:24

Kurcze... faktycznie leniwe z nas baby Smile
Znalazłam 2 wzory i schematy kwiatków zaraz wrzuce i opisze Smile

drugi schemat jest łatwiejszy wiec tego ci na poczatek opisze Smile

legenda
kropka na schemacie - oczko łancuszka
kwadracik półsłupek
kreska z kreska poprzeczna słupek
niby płatek- trzy słupki przerobione razem góra i wkłute w jedno oczko

poczatek robisz łancuszek liczba oczek podzielna przez 9
1. rzad albo robisz trzykrotnie nawiniety słupek albo zeby zaczac robótke z pierwszego oczka jakby na wysokosc robisz ze 3, 4 oczka, nastepnie znowu 3 oczka łancuszka a nastepnie wkłuwajac sie w pierwsze oczko robótki robisz trzy słupki niedokonczone i przerobione razem, dalej robisz 3 oczka łancuszka i wkłuwasz sie półsłupkiem w 5 oczko łancuszka (podstawy) (nadazasz?) dalej 3 oczka łancuszka i wkłówasz sie półsłukiem w 5 oczko liczac od poprzedniego wkłucia półsłupkiem robisz w to 5 oczko trzy słupki razem przerobione, dalej 6 oczek łancuszka znowu trzy słupki wkłutew to samo oczko przerobione razem góra.dalej 3 oczka łancuszka wkłuwamy sie półsłupkiem w 5 oczko liczac od poprzedniego wkłucia w oczko łancuszka na którym osadzamy wzór dalej powtarzasz to kilka razy... to jest wielokrotnosc

2 rzad
zaczynasz półsłupkiem (kwadracik na schemacie) robisz 3 oczka łancuszka, a nastepnie dwa słupki i przerabiasz to razem (słupki wkłuwasz w to samo oczko co łancuszek) dalej..robisz trzy słupki przerobione razem ale wkłuwasz sie czyli osadzasz to na "płatku kwiatka" czyli tez 3 słupkach przerobionych razem tylko z rzedu nizej... dalej znowu robisz 3 słupki wkłute w jedno oczko (płatka z nizszego rzedu patrz na schemat) przerobione razem , dalej robisz kolejny płatek czyli 3 oczka łancuszka i dwa słupki przerobione góra razem i zaczepione półsłupkiem o łuczek łancuszkowy z rzedu nizej
znowu robisz wielokrotnosc tego mojego opisu...

3 rzad to praktycznie powielenie 1 rzedu tylko nie osadzasz płatków na łancuszku podstawowym tylko na płatkach kwiatków z rzedu nizej dokładnie tak samo jak w rzedzie 1

Mam nadzieje ze bardzo ci pomogłam tymi schematami i jednym b dokładnym opisem:-)
bo napociłam sie ostro i zorientujesz sie co i jak
jak nie to pisz bedziemy jeszcze szczegółowiej tłumaczyc Smile

haloja - Śro 24 Mar, 2010 18:17

Witam po długim czasie. Dziekuję za wzory, schematy i podpowiedzi. Jeszcze nie próbowałam tych kwiatków bo zajęłam sie innymi. Zrobiłam szalik takimi kwiatkami http://maranta.livenet.pl/kwiatki1.htm i wyszedł super. Teraz bede próbowac ten wzór od Was Smile
ciapara - Śro 24 Mar, 2010 18:37

Fajnie ze ci sie na cos przydadza wzory
dziekuje tez za kciuka
Ale jak ci naprawde pomogłam to kliknij przycisk pomogła pod wpisem
Wtedy punkcik mi dasz za pomoc
pozdrawiam
w razie co pytaj jeszcze Smile