To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalimy się - Gabis też próbuje

gabis - Nie 24 Sie, 2008 10:23
Temat postu: Gabis też próbuje
I ja też zaraziłam się frywolitkami!!!!
Oto moja pierwsza próba

Nie wspomnę jak klnęłam zanim załapałam o co w tych słupkach chodzi!!!!

makneta - Nie 24 Sie, 2008 18:08

Pierwsze koty za płoty, teraz czekam na więcej.
skrzacik - Pon 25 Sie, 2008 12:42

jak na pierwsze koty to rewelacja!

a jesli chodzi o slownictwo, nie przejmuj sie. kazdy pod nosem sobaczyl ile wlezie przy pierwszych wezlach Smile)
niektorzy chcieli rzucac czolenkami w sciane puknąć się
skrzacik

maranta - Pon 25 Sie, 2008 14:53

Gabis, gratuluję "załapania" frywolitkowych supełków wesoło mi

Teraz tylko ćwicz a szybko nabierzesz wprawy cool hopla

skrzacik napisał/a:
kazdy pod nosem sobaczyl ile wlezie przy pierwszych wezlach )
niektorzy chcieli rzucac czolenkami w sciane

Hi, ja chyba byłam dość grzeczna przy pierwszych węzełkach, tylko ślipie mi na wierzch wyłaziły jak widziałam Renulka plączącego jakieś gwiazdki z boku- iskry spod Renulkowych palców leciały.
Może dlatego bez sobaczenia się obeszło aż Bećka, która te moje początki widziała stwierdziła, że jestem wyjątkowo spokojna wesoło mi wesoło mi wesoło mi

dom_Klary - Pon 25 Sie, 2008 16:49

No, koleżanko, jesteście na dobrej drodze cool , bardzo ładnie, nawet ... cudownie. Ja już czekam na pierwszą poważniejszą pracę.Rączki masz zdolne, a więc... do robooooooooooooooooooty, supełki czekają daję nogę
pozdrawiam serdecznie :wesolek:

jola373 - Pon 25 Sie, 2008 16:58

gabis, fantastyczny początek! brawo brawo brawo brawo brawo
A ja nadal nie łapię, niestety - o co tu biega, prawdą jest też że specjalnie nie przykładałam się ...

Ysabell - Pon 25 Sie, 2008 17:45

Bardzo ładnie Ci idzie! Smile
Powodzenia w dalszych próbach.

gabis - Pią 29 Sie, 2008 14:38

Dziewczyny mam do Was pytanie, a szczególnie do Oli177: czy to coś co sobie próbuję:

jest podstawą tego kompleciku Oli177
???
Jeżeli tak, to z ilu słupków robić kółeczka, a z ilu łuczki, żeby to ładnie wyglądało??
Aha, wiem, że dwie pierwsze części są dobrze, a w trzeciej zapomniałam przekręcić prace.

ola177 - Pią 29 Sie, 2008 16:14

tak to coś w tym stylu, tylko, zeby naszyjnik układał się "po kole" zewnętrzna strona kółeczka musi mieć o jeden słupek więcej niż wewnętrzna Smile
Halkuk - Pią 29 Sie, 2008 16:35

Świetne początki cool brawo cool
gabis - Pią 29 Sie, 2008 16:46

Olu, a ile konkretnie Ty robiłaś słupków w kółeczku, a ile w łuczku? Różnie próbowałam, ale nie jestem przekonana.
skrzacik - Pią 29 Sie, 2008 17:55

wydaje mi się, że to powinno iść tak:

jesli pierwsza część kółeczka (do pikotka) ma 6 słupków, to po pikotce powinna mieć 7, a łuczek 10 słupków lub więcej. wtedy to sie bedzie ładnie ukłąd.

w przykładzie, ktory pokazałas sa uzyte koraliki wiec z zalozenia pikotek musi byc na tyle dlugi zeby mozna bylo go spokojnie przewlec przez srodek koralika a to wymusza zwiekszenie ilosci slupkow luczka od 2-3, ktore przypadna na koralik.

mam nadzieje, ze nie namieszalm za bardzo.

skrzacik

gabis - Pią 29 Sie, 2008 19:13

ola177, skrzacik, dziękuję ślicznie!!!! love
Jak znajdę chwilkę, to będę dalej próbować.

ola177 - Pią 29 Sie, 2008 19:24

Gabis to wszystko zależy od wielkości koralików, Ty na razie ich nie wrabiasz, więc nie umiem Ci powiedzieć ile masz robić słupków - musisz sama dopasować i patrzeć jak się robótka układa.
Najłatweij narysuj sobie okrąg o obwodzie ciut dłuższym niż obwód szyi i co chwilę przykładaj do niego robótkę. Jak zobaczysz że ładnie układa się po okręgu to znaczyć będzie, ze masz dobrą liczbę słupków.

buziaczek - Wto 02 Wrz, 2008 09:46

gabis, zapowiada się że będzie z ciebie równie zdolna dziewiarka w tym pięknym dziale frywolitek. Piękny początek, ogromne brawa cool brawo cool brawo cool brawo
gabis - Śro 03 Wrz, 2008 20:50

Dziewczyny, wybrałam się dzisiaj na spotkanie klubowe do pasmanterii Wojtek!!!! hopla
Okazuje się, że można te wszystkie słupki machać prościej niż ja to robię!!!! Przemiła pani Ania cierpliwie pokazywała mi poprawną metodę ich wiązania! Niestety moje złe nawyki muszę wytępić. Ale już coś załapałam. W realu jest o wiele łatwiej się uczyć niż przez net. Polecam wszystkim te metodę, może też znajdziecie dobre duszyczki takie jak wspomniana pani Ania!!!!
A oto efekt

ola177 - Czw 04 Wrz, 2008 11:41

Gabis nieźle ci idzie Smile
bjanna - Czw 04 Wrz, 2008 12:50

gabis, rewelacyjnie Ci wychodzi cool cool cool
Kulbisia - Czw 04 Wrz, 2008 23:21

no... juz rowniutko i ladnie Smile 2 rzeczy sa wazne...
wytrwalosc i praca!
jesli sie nie zniechecisz i bedzie wytrwale cwiczyc... z reszta-sama zobaczysz...Smile
jstes na dobrej drodze! radocha

la_femme - Czw 04 Wrz, 2008 23:47

witamy wśród frywolnych dziewczyn bye brawo
gabis - Czw 11 Wrz, 2008 23:51

To znowu ja. wesoło mi
Zawzięłam się, że się nauczę i oto pierwsze efekty!!! Jestem z siebie bardzo dumna, bo w rzeczywistości wygląda jeszcze ładniej. Są pewne niedoskonałości, ale o tym sza.

bjanna - Pią 12 Wrz, 2008 08:03

gabis, rewelacja brawo brawo brawo
alienor - Pią 12 Wrz, 2008 09:07

brawo brawo brawo widzę , ze umiesz juz dodawać koraliki cool cool cool
ola177 - Pią 12 Wrz, 2008 10:23

Gabis wielkie brawo brawo brawo tylko mocniej ściągaj słupki na nitce (tzn przesuwaj maksymalnie żeby było ciasno obok siebie) wtedy frywolitka będzie sztywniejsza.

Jeszcze raz gratuluję cool

iwona55 - Pią 12 Wrz, 2008 10:28

Super. brawo cool brawo cool brawo cool