Chwalimy się - Gabis też próbuje
gabis - Nie 24 Sie, 2008 10:23 Temat postu: Gabis też próbuje I ja też zaraziłam się frywolitkami!!!!
Oto moja pierwsza próba
Nie wspomnę jak klnęłam zanim załapałam o co w tych słupkach chodzi!!!!
makneta - Nie 24 Sie, 2008 18:08
Pierwsze koty za płoty, teraz czekam na więcej.
skrzacik - Pon 25 Sie, 2008 12:42
jak na pierwsze koty to rewelacja!
a jesli chodzi o slownictwo, nie przejmuj sie. kazdy pod nosem sobaczyl ile wlezie przy pierwszych wezlach )
niektorzy chcieli rzucac czolenkami w sciane
skrzacik
maranta - Pon 25 Sie, 2008 14:53
Gabis, gratuluję "załapania" frywolitkowych supełków
Teraz tylko ćwicz a szybko nabierzesz wprawy
| skrzacik napisał/a: | kazdy pod nosem sobaczyl ile wlezie przy pierwszych wezlach )
niektorzy chcieli rzucac czolenkami w sciane |
Hi, ja chyba byłam dość grzeczna przy pierwszych węzełkach, tylko ślipie mi na wierzch wyłaziły jak widziałam Renulka plączącego jakieś gwiazdki z boku- iskry spod Renulkowych palców leciały.
Może dlatego bez sobaczenia się obeszło aż Bećka, która te moje początki widziała stwierdziła, że jestem wyjątkowo spokojna
dom_Klary - Pon 25 Sie, 2008 16:49
No, koleżanko, jesteście na dobrej drodze , bardzo ładnie, nawet ... cudownie. Ja już czekam na pierwszą poważniejszą pracę.Rączki masz zdolne, a więc... do robooooooooooooooooooty, supełki czekają
pozdrawiam serdecznie :wesolek:
jola373 - Pon 25 Sie, 2008 16:58
gabis, fantastyczny początek!
A ja nadal nie łapię, niestety - o co tu biega, prawdą jest też że specjalnie nie przykładałam się ...
Ysabell - Pon 25 Sie, 2008 17:45
Bardzo ładnie Ci idzie!
Powodzenia w dalszych próbach.
gabis - Pią 29 Sie, 2008 14:38
Dziewczyny mam do Was pytanie, a szczególnie do Oli177: czy to coś co sobie próbuję:
jest podstawą tego kompleciku Oli177
???
Jeżeli tak, to z ilu słupków robić kółeczka, a z ilu łuczki, żeby to ładnie wyglądało??
Aha, wiem, że dwie pierwsze części są dobrze, a w trzeciej zapomniałam przekręcić prace.
ola177 - Pią 29 Sie, 2008 16:14
tak to coś w tym stylu, tylko, zeby naszyjnik układał się "po kole" zewnętrzna strona kółeczka musi mieć o jeden słupek więcej niż wewnętrzna
Halkuk - Pią 29 Sie, 2008 16:35
Świetne początki
gabis - Pią 29 Sie, 2008 16:46
Olu, a ile konkretnie Ty robiłaś słupków w kółeczku, a ile w łuczku? Różnie próbowałam, ale nie jestem przekonana.
skrzacik - Pią 29 Sie, 2008 17:55
wydaje mi się, że to powinno iść tak:
jesli pierwsza część kółeczka (do pikotka) ma 6 słupków, to po pikotce powinna mieć 7, a łuczek 10 słupków lub więcej. wtedy to sie bedzie ładnie ukłąd.
w przykładzie, ktory pokazałas sa uzyte koraliki wiec z zalozenia pikotek musi byc na tyle dlugi zeby mozna bylo go spokojnie przewlec przez srodek koralika a to wymusza zwiekszenie ilosci slupkow luczka od 2-3, ktore przypadna na koralik.
mam nadzieje, ze nie namieszalm za bardzo.
skrzacik
gabis - Pią 29 Sie, 2008 19:13
ola177, skrzacik, dziękuję ślicznie!!!!
Jak znajdę chwilkę, to będę dalej próbować.
ola177 - Pią 29 Sie, 2008 19:24
Gabis to wszystko zależy od wielkości koralików, Ty na razie ich nie wrabiasz, więc nie umiem Ci powiedzieć ile masz robić słupków - musisz sama dopasować i patrzeć jak się robótka układa.
Najłatweij narysuj sobie okrąg o obwodzie ciut dłuższym niż obwód szyi i co chwilę przykładaj do niego robótkę. Jak zobaczysz że ładnie układa się po okręgu to znaczyć będzie, ze masz dobrą liczbę słupków.
buziaczek - Wto 02 Wrz, 2008 09:46
gabis, zapowiada się że będzie z ciebie równie zdolna dziewiarka w tym pięknym dziale frywolitek. Piękny początek, ogromne brawa
gabis - Śro 03 Wrz, 2008 20:50
Dziewczyny, wybrałam się dzisiaj na spotkanie klubowe do pasmanterii Wojtek!!!!
Okazuje się, że można te wszystkie słupki machać prościej niż ja to robię!!!! Przemiła pani Ania cierpliwie pokazywała mi poprawną metodę ich wiązania! Niestety moje złe nawyki muszę wytępić. Ale już coś załapałam. W realu jest o wiele łatwiej się uczyć niż przez net. Polecam wszystkim te metodę, może też znajdziecie dobre duszyczki takie jak wspomniana pani Ania!!!!
A oto efekt
ola177 - Czw 04 Wrz, 2008 11:41
Gabis nieźle ci idzie
bjanna - Czw 04 Wrz, 2008 12:50
gabis, rewelacyjnie Ci wychodzi
Kulbisia - Czw 04 Wrz, 2008 23:21
no... juz rowniutko i ladnie 2 rzeczy sa wazne...
wytrwalosc i praca!
jesli sie nie zniechecisz i bedzie wytrwale cwiczyc... z reszta-sama zobaczysz...
jstes na dobrej drodze!
la_femme - Czw 04 Wrz, 2008 23:47
witamy wśród frywolnych dziewczyn
gabis - Czw 11 Wrz, 2008 23:51
To znowu ja.
Zawzięłam się, że się nauczę i oto pierwsze efekty!!! Jestem z siebie bardzo dumna, bo w rzeczywistości wygląda jeszcze ładniej. Są pewne niedoskonałości, ale o tym sza.
bjanna - Pią 12 Wrz, 2008 08:03
gabis, rewelacja
alienor - Pią 12 Wrz, 2008 09:07
widzę , ze umiesz juz dodawać koraliki
ola177 - Pią 12 Wrz, 2008 10:23
Gabis wielkie tylko mocniej ściągaj słupki na nitce (tzn przesuwaj maksymalnie żeby było ciasno obok siebie) wtedy frywolitka będzie sztywniejsza.
Jeszcze raz gratuluję
iwona55 - Pią 12 Wrz, 2008 10:28
Super.
|
|
|