Podstawy, porady - tasma w firankach
chaha - Pią 08 Lut, 2008 12:22 Temat postu: tasma w firankach Cześć
Chcę wszyć taśmę do firanki, żeby się ładnie marszczyła, tylko nie wiem jak. Ile razy trzeba ją przeszyć? Dwa: u góry i na dole? Czy na środku też? I jak wszywam to firankę zakładan też z tyłu na taśmę, czy wszywam równo z brzegiem?
Pomocy!!!
pozdrawiam serdecznie
malgosp - Pią 08 Lut, 2008 13:24
Witaj chaha Z tym szyciem jest tak. Generalnie szyjemy taśmę po górnym i dolnym brzegu. Jeśli taśma jest szeroka możesz wtedy przeszyć też przez środek (niekoniecznie). Wąskich taśm się nie przeszywa przez środek. Jeśli robisz z firanki coś w rodzaju grzebienia czy lambrekinu, przeszyj przez środek (nawet punktami), wtedy sie trzyma i ładnie układa. Acha! Pamietaj,aby sznureczki ściągające były na zewnątrz, bo jeśli przyszyjesz taśmę, sznurkami do firanki, będziesz pruła, gdyż się nie ściągną:) Powodzenia. Jakby coś to pytaj, odpowiem w miarę możliwości.
malgosp - Pią 08 Lut, 2008 13:26
acha i jeszcze jedno:górny brzeg firanki możesz lekko zawinąć i zawinięcie dołożyć do taśmy, wtedy ładnie wyglada u góry
LucynaM - Pią 08 Lut, 2008 13:33
| malgosp napisał/a: | | acha i jeszcze jedno:górny brzeg firanki możesz lekko zawinąć i zawinięcie dołożyć do taśmy, wtedy ładnie wyglada u góry |
moja mam tak robi - najpierw górny brzeg zawija, przykłada taśmę ściągającą, czasem dla ułatwienia przypina środkiem szpileczki. A przeszywa z reguły górę i dól
jeśli masz szeroką taśmę, przeszyj też środek, bo może ci,patrząc z boku,wyjść wybrzuszenie (), przez które firanka nie będzie ładnie się układać
chaha - Pią 08 Lut, 2008 17:20
dziękuje Wam serdecznie za podpowiedź
mrober - Sob 01 Cze, 2013 08:15 Temat postu: Wykroje na franki zasłonki Dziewczyny macie może jakieś wykroje na franki i zasłony?
|
|
|