To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Porozmawiajmy o drutach - Jaka grubość drutów?

Bernadka - Śro 06 Lut, 2008 19:18
Temat postu: Jaka grubość drutów?
Dziewczyny ja w drutach to od lat nic nie robiłam , więc pytam jak ten ciumlok , jaka grubość do nici ariadna Aria 120 tex*2 (425 metrów / 100 gram) . Może pytanie jest głupie no ale na banderolce nie podają ani rozmiarów szydełka ani drutów jakie polecają a ja w domku nie mam żadnych drutów i raczej od razu nie kupię wszystkich rozmiarów bo z kasą nie za bardzo
grzewa - Śro 06 Lut, 2008 19:29

Bernadka, z cienkich nitek mam akurat Virginie, która ma 417m/100 g. Na banderoli polecają druty 2-3.
małgośka - Śro 06 Lut, 2008 21:11

Bernadka nie wiem co chcesz robić. Ewa dobrze Ci radzi. Ale na dwójkach, to bardzo wolno się robi. Napisz jakim wzorkiem chcesz robić i co. bye
gabrysia - Czw 07 Lut, 2008 06:07

ja dobieram druty metodą próbek, raczej grubsze, wtedy robota jest luźniejsza, zaczęłabym od 2,5 na próbce
Bernadka - Czw 07 Lut, 2008 08:41

chcę zrobić bluzeczkę , bardzo wam dziękuję a niestety metodą próbek zrobić nie dam rady bo tak jak już pisałam drutów nie mam żadnych w domu a raczej nie mam kasy na to żeby od razu ku[pić wszystkie rozmiary i próbować , myślę o zrobieniu tej bluzeczki do której nadal szukam schematów , pisałam o tym tutaj http://maranta.livenet.pl...opic.php?t=4206 bardzo wam dziewczyny dziękuję za pomoc może ktoś już robił tą nitką , ona wcale nie jest taka cienka i szydełkiem robiłam na niej 2,5 milimetra grubością cmoknięcie
małgośka - Czw 07 Lut, 2008 13:18

Bernadka, myślę, że ten sweterek spokojnie możesz robić drutami 2,5 lub 3.
Pięknie wygląda w oryginale. Czekam na Twoje próbki sweterka. bye
A może zainteresuje Cię taki zestaw drutów, akurat widziałam na allegro
http://www.allegro.pl/ite...ste_zestaw.html cmoknięcie

Bernadka - Pią 08 Lut, 2008 09:20

małgośka, no zanim go zacznę toi jeszcze troszkę minie czasu dopiero się przymierzam a ponieważ z drutów to niewiele po 10 latach pamiętam to czekam i czekam aż może ktoś wpadnie na schematy do niego lub może rosjanki go rozpracują a jeśli nie to w marcu zabieram się za niego 0000
małgośka - Pią 08 Lut, 2008 09:38

Bernadka, jeśli chodzi o druty to na pewno sobie szybko przypomnisz, ale na pewno z wzorkiem byłoby łatwiej. Ja też takich trudniejszych wzorów bez schematu nie umiem robić. Ja też miałam kilkuletnią przerwę w robieniu na drutach i nawet nie najgorzej mi idzie.
Powodzenia, czekam na efekty. cmoknięcie bye