To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pomoc, porady - co z moją kallą?

gabi12 - Pon 28 Sty, 2008 11:52
Temat postu: co z moją kallą?
Kochani tu mnie jeszcze nie było ale oglądam, czytam i się uczę. Niestety nie znalazłam wiadomości o kwiatku doniczkowym który zwie się kalla. Nie mylić z candeksią która jest bardzo podobna do niej z kwiatów i troszkę z liści. Proszę jakby ktoś wiedział coś na temat kallii to będę wdzięczna . Chodzi mi o uprawę stanowisko itp cmoknięcie :cmooook:Na razie jak wypuści listek to drugi usycha i tak w kółko. Nie wiem co z nią dalej robić?? hmm
dom_Klary - Wto 29 Sty, 2008 08:01

Gabi, masz piękny kwiatuszek, lubię calle, chociaż niektórzy twierdza, że to cmentarny kwiatek.Światło rozproszone, raz w tygodniu zamoczyć doniczkę w wodzie i wyjąc , nadmiar wody wycieknie.Nie przelewać! Nie lubi przeciągów i nadmiaru słońca.
Powodzenia i pozdrawiam cmoknięcie

gabi12 - Wto 29 Sty, 2008 10:33

Dzięki ci bardzo za przydatne rady . Jeszcze mi powiedz jakie stanowisko bo na razie stoi na południowym oknie ale nie ma za dużo światła bo od góry mam balkon . I co zrobić żeby zakwitła mam ją już 2 lata troszkę się rozrosła ale nie kwitnie. kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie cmok cmok
dom_Klary - Wto 29 Sty, 2008 12:00

kwiatek dla ciebie No, niestety,okienko musi być wschodnie, albo północne.Miejsca kwiatuszkowi nie wolno zamieniać aby przyzwyczaiło się do określonych warunków.Roślinka jest chimerzasta i musisz się z tym pogodzić.Zakwitnie, ale w półcieniu.Jest rośliną wieloletnią i długowieczną .Rozrost następuje przez kłącza, więc daj jej trochę czasu.W szklarniach rośnie w tunelach i wytwarza sie tam optymalne warunki.W mieszkaniu trudno jej dogodzić, ale odwdzięczy się pięknymi kwiatkami.Daj jej trochę czasu. : kwiatek dla ciebie

pozdrawiam i cmoknięcie

gabi12 - Wto 29 Sty, 2008 16:52

O dzięki dzięki . Na pewno zastosuję się do twoich rad . Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!! cmok cmok kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
Natalia - Wto 07 Paź, 2008 12:43

witam po dluzszej nieobecnosci

dziewczyny czy ktoras z Was moze sie podzielic sadzonka kalii /bialej/ pytalam juz wszedzie nawet u ogrodnika ktory ma je w szklarni ale jakos niechetnie chcial mi sprzedac sadzonke

gabi12 - Czw 09 Paź, 2008 08:31

W chwili obecnej moja kalia nie jest rewelacyjnie duża ( po wypuszczeniu młodego listka usycha kolejny ze starszych), ale jeśli się rozrośnie to postaram się skontaktować z Tobą. Niestety również w sprzedaży nie widziałam białej kalii. Pozdrawiam
Natalia - Czw 09 Paź, 2008 10:00

Dzieki gabi12 Smile
dom_Klary - Pią 10 Paź, 2008 08:15

Sprawdź tam www.ogrodniczy.eu/name/kalla
gabi12 - Pią 10 Paź, 2008 09:32

Dzięki Ci dom Klary za ten przydatny link. Jest tam parę bylinek które mnie zainteresowały. kwiatek dla ciebie
Natalia - Sob 25 Paź, 2008 18:16

dom_Klary napisał/a:
Sprawdź tam www.ogrodniczy.eu/name/kalla
cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie wielkie dzieki Dom_Klary