Podstawy - jak czytać schematy?
doorcia - Sob 22 Gru, 2007 17:35 Temat postu: jak czytać schematy? moja przygoda z szydełkiem trwa już ponad 2 lata, postanowiłam spróbować czegoś nowego i padło na frywolitkę! wiem już mniej więcej na czym to polega ale nie wiem jak się do tego zabrać tzn. potrzebuję jakiś prosty wzór dla początkujących oraz wskazówki jak go przeczytać, czyli od czego zacząć, i co dalej po kolei, liczę na waszą pomoc, plissss!
ewik125 - Nie 23 Gru, 2007 13:26
Doorciu wymyśliłam dla Ciebie kwiatuszki na których i ja się uczyłam. Postaram Ci się opisać w przystępny sposób jak je wykonać. Dodatkowo dodam obrazki na których popisałam może i one pomogą Ci w zrozumieniu schematu. A więc do dzieła!! Zaczynamy od kółeczka które robimy jednym czółenkiem. Na rysunku masz opisane 4 tzn. cztery słupki, później kreseczka to pikot (robisz taki długi jak lubisz), znów cztery słupki i tak jak Ci pokazuje rysunek, następnie zaciskasz to i masz kółeczko. Następnie łuczek i tu robisz już dwoma czółenkami. Na mim robisz 4 słupki (cyfra 4), pikot (kreseczka) itd. jak pokazuje obrazek. Jak będziesz miała robić drugie kółeczko to pamiętaj 4 słupki i zamiast pikota to nitką która tworzy kółeczko przeciągasz pod pikotem kółeczka poprzedniego i przez pętelkę przeciągasz nitkę z czółenka którą robisz.
Mam nadzieje, że dobrze Ci wytłumaczyłam. Do kwiatka możesz dołączyć łodyżkę i będzie zakładka, albo wykorzystaj kwiatki do dekoracji brzegu serwety też będzie ładnie wyglądać.
Powodzenia
doorcia - Nie 23 Gru, 2007 18:41
kumam! dzięki ewik125 będę trenowała przez święta, a propos wesołych świąt!!!
ewik125 - Wto 08 Sty, 2008 10:53
Dzięki za życzenia. Dla Ciebie Szczęśliwego Nowego Roku .
Cieszę się, że mogłam pomóc . Mam nadzieje, że już coś tam naplotłaś.
vichta - Nie 15 Cze, 2014 13:46
Jak czytac schematy swietnie pokazala Karen w swoich filmikach:
czytanie schematow
kompleksowe czytanie schematow
Przy okazji inny filmik pokazujacy, jak narysowac wlasny schemat:
rysowanie schematow
|
|
|