Masa solna, modelina i inne... - masa z kleju i mąki
ikmis - Czw 20 Gru, 2007 12:49 Temat postu: masa z kleju i mąki Słyszałam gdzieś o ciekawym materiale do wyrobu figurek, ale nie zapamiętałam dokładnie
teraz do lepienia aniołków byłoby jak znalazł.
Czy ktoś, wie coś o masie, która składa się z mąki, kleju wikol, kwasku cytrynowego i czegoś jeszcze? Nie mam pojęcia w jakich proporcjach miesza się składniki.
Można też wkręcić w nią farbkę.
Masa przypomina nieco modelinę.
Można, albo trzeba utwardzać ją w piekarniku.
Będę wdzięczna za odpowiedź, a pewnie innym osobom się przyda
karmelek - Czw 20 Gru, 2007 13:48
ikmis, przepiszę Ci tu wszystko z książki "Moje hobby"
1. Filiżanka mąki
2. Filiżanka kleju winylowego
3. Łyżka stołowa rozpuszczonej wazeliny
4. Łyżka stołowa soku z cytryny
1. Składniki z przepisu wkładamy do teflonowego garnka i mieszamy je, podgrzewając na wolnym ogniu do chwili, gdy się połączą w jednolitą masę
2. Czekamy, aż powstała masa powoli ostygnie, a następnie wygniatamy ją tak, aby nie było grudek i żeby łatwo odchodziła od rąk.
3.Dodajemy do masy kolorową temperę lub malujemy przedmiot po wysuszeniu.
Przedmioty wykonane z w/w materiału nie muszą być wypiekane w piekarniku, wystarczy suszyć je w piecyku przez 48 h. Niewykorzystana masę można przechować w plastikowym woreczku.
To tyle z książki. Jedynie przedostatnie zdanie brzmi jakoś.... dziwnie...
ikmis - Czw 20 Gru, 2007 14:29
Karmelku,
dziękuję jak nie wiem co
za pomoc dostałas ode mnie punkcika, bo sprawa jest pilna, a nie pamiętałam składników
koleżanka mówiła, że resztkę masy przechowała w woreczku w lodówce i spokojnie można było używać dalej, bo nadal była plastyczna, a gotowych wyrobów wcale nie suszyła przez dwe doby w piecyku, tylko spokojnie sobie wyschły w pobliżu kaloryfera
karmelek - Czw 20 Gru, 2007 14:45
bardzo proszę trzymam kciuki, żeby wyszły śliczne figurki
moslamawe - Pią 21 Gru, 2007 07:22
hm nigdy nie robiłam takiej masy więc mam moze głupie pytanie czy wazelina jest wogóle w sprzedaży?
Trusia - Pią 21 Gru, 2007 08:10
No pewnie, że jest Chociaż ja kupuję maleńkie opakowania (z Ziai, wazeliną smaruję usteczka Olgi), to myślę, że i w większych się znajdzie.
Szkoda, ze nie umiem lepić takich cudów
ikmis - Pią 21 Gru, 2007 09:52
Wazelinę kupiłam w aptece
LucynaM - Pią 21 Gru, 2007 10:44
Wazeliny szukaj w kioskach, aptekach, drogeriach (w tych ostatnich często mają w większych pudełkach). Gdyby masa ci się zbytnio kleiła do rąk, posyp sobie dłobnie cieniutką warstwą mąki. Uważaj tylko, żeby nie robić tego zbyt często - masa zrobi się twardsza i mniej plastyczna. Jeśli chcesz zrobić coś smukłego i wysokiego, uformuj najpierw drut, a potem oklej go - takie wyroby najlepiej podpiec unikniesz "zsuniecia" masy.
Przy suszeniu przy kaloryferze zwracaj uwagę, żeby nie było tak, że praca bedzie ogrzewana tylko z jednej strony- może być potem coś w rodzaju bruzdy
moslamawe - Pią 21 Gru, 2007 11:25
o matko ale jestem niedorobiona myslałam że to ma być jakaś specjalna wazelina ( najśmieśniejsze jest to że mam taka zwykłą wazeline w domu tez smaruję dzieciakom usteczka )
dom_Klary - Śro 06 Sie, 2008 11:26
Dziewczyny, która już coś ulepiła z tej masy? Jaka jest jej trwałość?
Mam zamiar się do tego przymierzyć, ale czy jest sens?
|
|
|