To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

ozdoby świateczne - Co Burshtynek naplątał czyli Boże Narodzenie tuż tuż:)

Burshtynek - Pią 09 Lis, 2007 11:45
Temat postu: Co Burshtynek naplątał czyli Boże Narodzenie tuż tuż:)
Przede wszystkim witam Was serdecznie cmoknięcie piszę tutaj pierwszy raz.

Obejrzałam mnóóóóstwo Waszych pięknych prac i jestem pod wrażeniem (i całkiem mi pod nim dobrze:P) brawo brawo brawo dla wszystkich!!!

A to moje świąteczne plątaninki:

Pozdrawiam!!!

Burshtynek - Sob 10 Lis, 2007 00:13

Do chabrowych użyłam snehurki, do czerwonych kordonka z Ariadny, a krochmaliłam nierozcieńczoną Ługą.
Używałam też do innych wykończeń kordonka Altin Basak Kirlangic - jest bardzo śliski, ale ładnie wygląda, bo jest błyszczący.

A może ma ktoś schemat na ładnego kwiatka.... pilne! Chcę zrobić z Kotka 500m/100g szydełko 1,75. tak żeby miał z 4-5 cm średenicy.

Burshtynek - Nie 11 Lis, 2007 11:38

Oj, gapa ze mnie.

W drugim schemacie, w 7 rzędzie powinny byc jeszcze zaznaczone półsłupki, które zahaczamy za oczko łańcuszka 6 rzędu - czyli w 7 rz. pomiędzy dwoma oczkami łańcuszka ma byc półsłupek. Myślę, że jakoś to zrozumiecie, bo chyba znowu namieszałam okrutnie Razz

cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie
pozdrawiam!!!!

@edit

Dobra, wklejam poprawione Very Happy

Burshtynek - Czw 15 Lis, 2007 10:06

duży aniołek to biała Maxi, reszta z białej Ariadny - ta duza szpula, chabrowa to Snehurka, czerwona to kordonek Ariadna na małej szpulce. Krochmaliłam nierozcieńczona Ługą.

cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Jarka - Sob 17 Lis, 2007 09:10

Ja już wczoraj jeden wydziergałam z wykończeniem czerwonym. ale proszę napisz mi jeszcze z ilu oczek łańcuszka jest jest łańcuszek początkowy (w/g schematu odczytałam 8 i potem na tym kółeczku z łańcuszka zrobiłam 16 słupków i tyle samo 16 podwójnych słupków- trochę się zwija, ale po krochmaleniu będzie ok, tylko przy tym drugim schemacie jak robiłam 4 rząd, to zabrakło mi jednej luki, tak jak bym za mało słupków zrobiła) - napisz proszę ile masz tych podwójnych słupków???? love
Burshtynek - Sob 17 Lis, 2007 12:00

Jarka, dobrze zrobiłaś - 8 o. łańcuszka, 16 pojedynczych słupków i 16 2 razy nawijanych, później w 2 schemacie 4 rząd - pojedyncze słupków 16 ( w kazdy słupek 2 razy nawijany z poprzedniego schematu)rzad 5 to 2 slupki w przestrzenie pomiędzy słupkami ( na tych 2 oczkach łancuszka) i powinno się zgadzać, jak nie, to daj znac.
Jarka - Sob 17 Lis, 2007 19:00

Dzięki uklon Burshtynek, wszystko poprawnie odczytałam, ale przeoczyłam i zgubiłam 1 słupek i jak policzyłam to okazało się, że jest 15 słupków zamiast 16.
Sprułam i już kończę drugi , teraz jest ok cool cool cool

Bernadka - Sob 17 Lis, 2007 20:48

Burshtynek, brawo brawo brawo śliczności zrobiłaś brawo
Burshtynek - Sob 17 Lis, 2007 22:50

Dzięki Bernadko:) cmok
Jarka, własnie zrobiłam dla pewności drugi świecznik RazzVery Happy
Jeszcze coś mogę dodać, bo zapomniałam wczesniej - ja robię najpierw 3 rzedy z pierwszego schematu, później robię od 4 rz. do 6 rz. drugi schemat, ale tak, żeby prawa strona była na zewnatrz tego kołnierzyka na świeczkę, potem dorabiam od rz. 4 do 7 rz. z pierwszego schematu i na koniec obrabiam wszystko półsłupkami na kolor.

cmoknięcie

Jarka - Pon 19 Lis, 2007 20:06

Burshtynek to dla Ciebie
Burshtynek - Pią 14 Gru, 2007 00:19

ciąg dalszy bożonarodzeniowych ozdóbek
Grażyna - Pią 14 Gru, 2007 10:58

Fantastyczny świecznik. cool Czy w środku jest kula styropianowa? Wycięlas dziurke na świeczke? brawo brawo brawo
Burshtynek - Pią 14 Gru, 2007 22:59

kula styropianowa jest ścięta od spodu, a na górze wydrążony otwór na świeczke Smile
dzięki dziewczyny za pochwały cmok cmoknięcie kwiatek dla ciebie

Bernadka - Sob 15 Gru, 2007 09:26

brawo brawo brawo brawo chwaliłam już ale jeszcze pochwale brawo brawo brawo brawo
ewa6940 - Sob 07 Lut, 2009 15:21

Ładns prace wesoło mi radocha wesoło mi wesoło mi radocha
mariola65 - Wto 15 Gru, 2009 09:58

Śliczne prace cool cool cool cool
gosias - Wto 15 Gru, 2009 10:02

Burshtynek, Smile śliczne prace cool cool cool brawo brawo brawo
Pysiatom - Wto 15 Gru, 2009 11:22

Burshtynek prace śliczniutkie. cool cool cool
Aurelia - Wto 15 Gru, 2009 11:57

Przepiękne prace . Świcznik szydełowy boski. wesoło mi wesoło mi wesoło mi
Aurelia - Wto 15 Gru, 2009 11:57

Przepiękne prace . Świcznik szydełkowy boski. wesoło mi wesoło mi wesoło mi