To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Wybieramy roślinę - Jaki kwiatek dla mnie???

kaasik - Nie 02 Wrz, 2007 16:47
Temat postu: Jaki kwiatek dla mnie???
Mieszkam w bloku, w pokoju przerobionym z klatki schodowej przez co mam malutkie okienko (od strony południowej). Proszę doradźcie jakie kwiatki nadawałyby sie do takiego pokoju.
Mam nie wiele światła w pokoiku, a z kolei na parapecie latem jest go do oporu.

dom_Klary - Nie 02 Wrz, 2007 19:21

A więc,ponieważ prawdopodobnie miejsca masz nie za wiele nie może to być wielkie drzewo, bo zasłoni całe okno.
Najprościej zabawić się z kaktusami, one w takich warunkach świetnie będą się sprawowały, jest tylko kwestia, czy je lubisz.Jeżeli nie, mogą być sukulenty, czyli prosto mówiąc , wszelkie odmiany grubosza, czyli potocznego "drzewka szczęścia".Doskonale powinny rosnąć też skrzydłokwiaty-dają dobrą energię i nawet fajnie kwitną.Jeżeli podlewanie jest Twoją pasją spraw sobie papirus, fajnie wygląda we wnętrzach prostych, a jednocześnie słodkich.
Jeszcze może być Andreanum Anthurium (język teściowej), fajny kwiatek, odwdzięcza sie bujnym kwitnieniem za odrobinę troski.
A najlepiej będzie, jak napiszesz, jak wygląda (chodzi o styl) Twój pokoik, i czy masz praktykę w hodowli roślin, wtedy chętnie doradzę, mam na tym punkcie bzika.
Pozdrawiam idę na imprezę