Dania główne - cukinia, kabaczek-jak je zmarnować?
dom_Klary - Śro 04 Lip, 2007 18:16 Temat postu: cukinia, kabaczek-jak je zmarnować? Mam, jak zwykle zresztą, problemik.Od sąsiadki otrzymuję w darze ogromne ilości tych ogórów,pięknych, na pewno smacznych,ale niestety przejadły sie nam w postaci grilowanych warzywek.Swoją drogą jak dużo tego można spożyć?Sąsiadka ma urodzaj, a ja problem co z tą nadprodukcją zrobić.Podobno smaczne są zmarnowane,ale nie bardzo wiem , jak się do tego zabrać.Pomóżcie, błagam, bo inaczej zamienię się w cukinię, albo nie daj Boże kabaczka.
viburnum - Pią 06 Lip, 2007 18:20
Myślę, że mam dla Ciebie propozycję (my to w domu bardzo lubimy).
BIGOS Z CUKINI
2 cebule
1 cukinia
0,5 kg fasolki szparagowej
4-5 pomidorów
0,5 kg kiełbasy zwyczajnej albo cienkich parówek
(proporcje są na oko od mojej mamy )
Wszystko sobie najpierw pokrój.
Na tłuszczu poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Jak się zeszkli, dodać sól, pieprz, paprykę i pół łyżeczki cukru do smaku. Do tego wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową i chwilę razem dusić.
Jak będą miękkawe, dodać pokrojone pomidory KONIECZNIE BEZ SKÓRKI albo przecier pomidorowy (pomidory lepsze a teraz jest sezon). Jak się zagotuje, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę albo parówki, wymieszać i poddusić razem z 5 min. Ewentualnie doprawić do smaku, a jeśli rzadkie - zagęścić mąką ziemniaczaną.
Mam nadzieję, że Ci posmakuje!!!
Pozdrawiam
urszula - Pią 20 Lip, 2007 17:16
Witam.Podam Ci przepis na ananasy z cukini bardzo dobry dodatek do deserow i ciast na zime.Polecam sprawdzony.2,5 kg cukini[obranej].80 dkg cukru zwyklego.2 plaskie lyzeczki kwasku cytrynowego.1 cukier waniliowy.WYKONANIE.Cukinie pokroic w kostke,posypac cukrem i kwaskiem[wymieszac i pozostawic w chlodnym miejscu na cala noc].Na drugi dzien przelozyc do garnka i gotowac do 20 min[sprawdzac zeby sie nie rozgotowalo].Gotowy produkt wkladac do sloikow i pasteryzowac do 20 min.SMACZNEGO.
avenitta - Nie 22 Lip, 2007 18:43
A u mnie w rodzinie robi się leczo z cukinią.
Popryki mniej więcej o 1/3 więcej niż cukini,
dużo pomidorów,
kiełbasa
cebula
(proporcje można zmieniać jak kto lubi)
Cukinię, paprykę i pomidory bez skórek zalać małą ilośćią wody i gotować (ja lubię rozgotować toprawie na papkę)
Kiełbasę podsmażyć z cebulą na patelni i jak warzywa są już prawie miękkie dodać do gara. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, ja lubię dodać jeszcze trochę tabasco i już pycha żarełko. I najważniejsze że zawsze jest na parę dni, bo gotuję w dużym garnku. (cukinia dodaje objętości daniu i delikatności, leczo nie jest z samej papryki i jest lepiej strawne)
Pycha!!!!
A składniki na takie leczo co rok mrożę w woreczkach
-pokrojoną w dużą kostkę paprykę
- w trochę mniejszczą kostkę cukię i to razem z pestkami, w leczu nie są wyczuwalne
i potem w zimę wrzucam do gara worek tego, worek tamtego + pomidory z puszki i obiad prawie gotowy POLECAM
SoWa - Nie 22 Lip, 2007 19:16
Ja zrobiłam po raz pierwszy cukinię panierowaną i smażoną jak schabowe. wcześniej obrałam za skórki , pokroiłam w plastry i usunełam nasiona ( wyglądem przypominają ananasy w plastrach z puszki). Polecam jako danie samodzielne z pikantną sałatką lub surówką albo jako dodatek do mięsa. Z pewnością wypróbuję podane wcześniej przepisy.
dom_Klary - Pon 23 Lip, 2007 14:27
Placki, jak placki.Trzeba warzywko zetrzeć, dodać jajeczko, sól,pieprz do smaku , mąkę.tak na oko, jak do ziemniaczanych i hulaj dusza-olej patelnia i gotowe.Do marynat nie obierałam warzywek i są fantastyczne-już mocno przetrzebione /dzięki waszym przepisom/, moje zimowe zapasy.Ale jak mówiłam, uzupełnię, sąsiadko podejrzliwie na mnie patrzy, bo z ogromną chęcią spoglądam teraz na jej plony.A teraz biegiem do garów, watro.Dzięki wielkie!
maranta - Pon 23 Lip, 2007 17:45
Ja jestem pies na cukinie- uwielbiam pod każdą postacią i w każdej ilości
Najczęściej pałaszuję panierowaną w bułce, jajku i smażoną jak schaboszczaka (jeśli młoda to ze skórką, a z pestkami zawsze, chyba, że już bardzo stara i pestki są takie zdrewniałe, jednak pestki z cukini lubię najbardziej im wieksze, tym lepsze ).
Równie często zjadam cukinię w cieście takim jak placki z jabłkiem. W takim cieście pyszna jest też fasolka szparagowa, nieraz zostanie z obiadu, to wystarczy usmażyć ją w takim cieście i posypać bułeczką tartą, mniam.
Placki "kartoflane" z cukini też jadłam, albo w takiej formie jak podała dom_Klary albo z czosnkiem albo posypane papryczką, co kto woli- można się dowolnie wyżywać
Wymyśliłam też nową potrawę, przy okazji smażenia frytek z kartofli wydumałam też frytki z cukuni, pokrojona w paski, na oleju jak zwykłe frytki, tylko o wiele krócej smażone i na koniec posypane papryczką w proszku, pychotka- oczywiście nie są chrupiące, ale i tak pyszne
Na zimę mama robi pyszne sałatki z cukini. Oczywiście nie muszą być jedzone tylko zimą
Podaję tylko składniki, bez ilości, bo ilość tak bardziej "na oko", można kombinować.
1. Sałatka zimowa z cukini
Cukinię- obrać, pokroić wzdłuż, poszatkować na tarce do mizerii.
Marchew- zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
Cebulę- posiekać.
Dodać sól, cukier, kilka listków laurowych, ziele angielskie, gorczycę, ocet. Wymieszać.
Nakładać do słoików. Na wierzch 2 łyżeczki oliwki lub oleju słonecznikowego/sojowego.
Zakręcić. Krótko zagotować.
2. Sałatka z cukini i buraków
1,5kg buraków- zetrzeć na tarce o większych otworach
1kg cebuli- posiekać
3/4 szklanki oleju
Usmażyć cebulę w oleju.
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. octu
ziele angielski
1 łyżka soli
Wymieszać, nałożyć do słoiczków i gotować
halszka - Pon 23 Lip, 2007 23:11
Spróbujcie też zimowej sałatki z cukinią i z ogórkami , którą bardzo lubią moje dzieci , jest chrupiąca ( cukinia) , zielona ( koperek) i z pomarańczowymi wiórkami ( marchewka) ,a w smaku : słodko - pikantna
Sałatka warzywna z cukinią
Ogórki zielone ze skórką młode ( małe gniazda nasienne) – pokroić w plasterki
Marchew –zetrzeć na tarce ( duże oczka)
Cebula – pokroić
Cukinia –obrać , wydrążyć , pokroić na ćwiartki i w plasterki
Zielony koperek- pokroić ( pietruszka – nie )
zalewa : ocet , cukier trochę oleju
Pieprz mielony i sól
- pokrojone warzywa w plastry ( nieco grubiej niż na mizerię) mieszamy razem z koperkiem pieprzem i solą i odstawiamy na 2-3 godz , lekko odciskamy , wrzucamy na gotującą się zalewę ( 1 szkl octu na 3 szkl wody + cukier + olej + sól – ilości wg własnego smaku ) i gotujemy ok. 15 min , gorące wkładamy do słoików , uzupełniamy zalewą i zakręcone odwracamy do góry dnem .
lub
- sałatkę wkładamy do słoików , zalewamy zalewą i pasteryzujemy słoiki ok. 20 min.
- ilość warzyw wg własnego uznania , ale najwięcej cukinii
takie sałatki można komponować wg własnego uznania i dodawac jeszcze inne przyprawy
i np zamiast cukinii do składników wyżej podanych mozna dodać poszatkowaną białą kapustę - też jest pyszna
ewka - Wto 24 Lip, 2007 09:11
ja cukinie uwielbiam robiona na rozne sposoby. Kroje na plastry pol cm i smarze na patelni teflonowe bez tluszczu potem ukadam ja warstwami w pojemniku przkladajac odrobina papryczki pikantnej ,czosku i oregano lub natke pietruszki posiekanej.Na koniec zalewam oliwa z oliwek i do smaku octem winnym i wkladam do lodowki Zjada ja sie na zimno. Aw lodowce moze atac nawet 2 tygodnie
avante - Nie 29 Lip, 2007 20:57
Ja lubię cukinię z makaronem.
Podsmażam przez parę minut pokrojoną w kostkę cukinię i cebulkę, podlewam niewielką ilością rosołu. Mieszam łyżkę śmietany z dwoma łyżeczkami koncentratu pomidorowego i dodaję do cukinii. Duszę to jakieś 10 minut. Dodaję do tego jeszcze starty żółty ser i przyprawy. Takim sosem polewam makaron. Można też dodać do tego np. kiełbasę albo gotowaną szynkę, posypać serem i zapiec.
Czasami robię z cukinii farsz do naleśników.
Duszę pieczarki z cebulką i podsmażam cukinię. Potem to mieszam i jeszcze chwilę duszę. Przyprawiam suszonymi pomidorami (albo koncentratem) i czosnkiem.
avante - Pią 03 Sie, 2007 13:59
Ostatnio robiłam pyszną zapiekankę. Przepis znalazłam na stronie:
http://mycuisine.blox.pl/...zapiekanka.html
Podobne przepisy są też tu:
http://nigra-kuchnia.blog...8949,index.html
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6325
milamirka - Śro 08 Sie, 2007 14:51
jak jesc to jesc podaje przepis na cukinie faszerowana rewelacja 8 sztuk cukini
3 pomidory
200 g ryżu
700 g mielonego mięsa
3 ząbki czosnku
2 cebule
2 jaja
250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
kilka ząbków czosnku
ew. 50 g tartego żółtego sera
pęczek świeżych ziół: tymianek, rozmaryn, oregano lub pietruszka, koperek
5 łyżek oleju lub oliwy
sól, pieprz
Przygotowujemy farsz: Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody i odcedzamy lekko twardy. Na łyżce oleju lub oliwy smażymy posiekany czosnek, cebulę, jednego obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora. Na koniec dodajemy mielone mięso.
Do przesmażonego farszu dodajemy pozostałe pokrojone w kostkę i obrane ze skóry pomidory, tarty żółty ser, jaja oraz ryż. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Cukinie przekrajamy i wydrążamy część miąższu ze środka. Możemy je od razu ułożyć w brytfance wysmarowanej olejem.
Na cukinie nakładamy farsz. Polewamy resztką oleju lub oliw, dolewamy wywar (możemy też posypać odrobiną tartego żółtego sera) i wstawiamy brytfankę do nagrzanego do 160ºC piekarnika.
Po 40 minut wyjmujemy brytfankę. Serwujemy cukinie posypując je po wierzchu świeżymi ziołami.
Awenturyn - Wto 24 Lip, 2012 12:04
ja robie dziecku takie placki
mała cukinia
mała marchewka
2 małe ziemniaki
4 łyzki mąki gryczanej
natka pietruszki
sól pieprz
warzywa zetrzec na grubych oczkach
natke posiekać
połaczyć z mąka
doprawić