To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pomoc, porady - Cudny prezencik-pomóżcie

dom_Klary - Pią 25 Maj, 2007 16:57
Temat postu: Cudny prezencik-pomóżcie
Tydzień temu otrzymałam prezencik, kłopotliwy dodam prezencik, bo nie bardzo wiem, jak go zadowolic.Passiflora,męczennica Pańska,pod taką taką nazwą mi ją przedstawiono a dla mnie to "cudny kłopocik". Panienka ma ok. 3 metrów wysokości, a jeszcze pnie się w górę, kwiatuszków jeszcze nie ma, ale pączków całe mnóstwo.Postawiłam ją na tarasie, ale nie wiem co dalej z nią będzie-jak zimuje, czym ją odżywiac, jakie są jej potrzeby.Próbowałam ją namierzyc w intrenecie, ale pokazują jakies miniatury,a moja panienka całkiem wyrośnięta.Błagam o pomoc, bo chyba zakochałam się w tej roślince.
Madzia - Pią 25 Maj, 2007 17:41

Z mojej mądrej książki:
Stanowisko: jasne, słoneczne.Roślinę uprawia się w dużym pojemniku, który w lecie wkopuje się w ziemię w ogrodzie. Zimuje w jasnym pomieszczeniu w temp. 6-12 C.
Podlewanie: w lecie obfite, w zimie skąpe, ale nie przesuszać bryły.
Nawożenie: tylko od wiosny do jesieni raz na tydzień.
Przesadzanie: w końcu lutego skrócić pędy nad szóstym-ósmym oczkiem. Po trzech tygodniach przesadzić, następnie przez tydzień trzymać w chłodnym, cienistym miejscu. Młode rośliny przesadzać co rok, starsze co 2 lata.
Specyfika: żółknięcie i opadanie liści w zimie jest zjawiskiem normalnym (okres spoczynku), roślina wyda wiosną po przesadzeniu nowe liście i pędy.

Lacrima - Sob 26 Maj, 2007 10:12

Oj to nie kłopot to sama radośc ja z nasionek w tym roku mam 5 niebieskich i 2 czerwone. Dokupiłam sadzonki żółtej i bordowej. oszalałam na punkcie tej roślinki.
dom_Klary - Sob 26 Maj, 2007 18:08

Madziu, życie mi uratowałaś, bo byłam w ogromnym strachu, że coś mi nie wyjdzie.Dzięki za ściągawkę z hodowli.Faktem jest, że na punkcie tej roślinki można oszaleć, wchodzi w duszę.Nasionka właśnie zakupiłam w internecie i będę teraz miłośnikiem passiflory.Aha zapomniałam, że uwielbiam również datury i hortensje a także lawendy, groszki i inne roślinki, jest ich całe mnóstwo a ogródek nie za wielki.Szkoda.
Madzia - Pon 28 Maj, 2007 18:37

To teraz ja mam prośbę.
Może ktoś zna tego kwiatuszka? (troszkę jest podwiędnięty)

Madzia - Śro 06 Cze, 2007 20:15

Nikt nie zidentyfikował mojego kwiatuszka. Sad
A może znacie jakieś stronki kwiatowe, ze zdjęciami? Muszę go odnaleźć, bo jest z nim coraz gorzej a ja nie wiem jak go pielęgnować. nie wiem

Bernadka - Śro 06 Cze, 2007 20:30

madzia, czy to czasem nie jest Jacobinia??? cmoknięcie http://www.kwiatuszki.com...id=48&Itemid=48 http://www.mob-zabrze.pl/flora/jacobinia.html
Madzia - Śro 06 Cze, 2007 23:14

Bernadka, Ty to jesteś niezawodna. Rzeczywiście bardzo to przypomina mój kwiatek. Ale u mojego te pąki kwiatowe są krótsze, liście matowe. Ale być może to sama roślina. Będę jeszcze szukać. Bardzo Ci dziękuję!!!!!!!!!!!!!! cmoknięcie
Bernadka - Czw 07 Cze, 2007 06:55

Madzia , ja myślę że to ta sama roślinka tylko żę u Ciebie ona troszkę zmarniała . Wnioskuję z wyglądu kwiatów , a liście mają taki sam kształt i wygląd . tyle że możliwe żę są nabłyszczone więc wyglądają inaczej , ale to była pierwsza roślina jaka mi wpadła na myśl jak zobaczyłam tę Twoją . Ona nie jest zbyt łatwa w hodowli , raczej , . Też pochodzi jak i storczyki z innego klimatu . Życzę Ci powodzenia z nią , daj znać czy jej się polepszyło cmoknięcie
Madzia - Czw 07 Cze, 2007 12:35

A więc jak kompletny laik w tej dziedzinie będę polegać na Tobie Bernadka i zagłębię się w informacje o jacobinii. bye
maranta - Czw 07 Cze, 2007 13:59

Poszperałam w moich knigach i też stawiam na jacobinię Very Happy
Bernadka - Czw 07 Cze, 2007 14:25

maranta napisał/a:
Poszperałam w moich knigach i też stawiam na jacobinię
Aniu z knigi mojej to na pewno jest jacobinia a że wygląda inaczej to zawsze na zdjęciu jest ładny okaz kwiatu , a madzia ma za swoim problem i dlatego wygląda kiepsko , niestety nie jest to łatwy kwiat do uprawy cmoknięcie LATO WROCIłO hopla hopla hopla
Madzia - Czw 07 Cze, 2007 21:40

Bernadka nie załamuj mnie, wpisałam w google i znalazłam tylko to co Ty. Zresztą już raz szukałam czegoś o kwiatach, akurat w necie wcale nie ma tak dużo informacji. Przestawiłam, nalałam wody do podstawki, zobaczymy. Może kupię jakieś witaminki przy okazji.

Maranta, jakbyś miała jeszcze jakieś informacje, to bardzo proszę.

Bernadka - Czw 07 Cze, 2007 21:54

madzia, zeskanuję ci co mówi moja mądra książka
Madzia - Sob 09 Cze, 2007 11:13

Berandka, dziękuję po raz kolejny!!!!!!!!!!! cmoknięcie