To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Wolny temat - przygotowanie do oprawy

sasia - Wto 08 Maj, 2007 09:31
Temat postu: przygotowanie do oprawy
Mam pytanie, jak przygotować prawidłowo kanwę do oprawy. Czy podklejacie ją jakimś płótnem?
sasia - Śro 09 Maj, 2007 17:13

hej Dziewczyny!!! pomóżcie. Jak oprawiacie kanwy?? Ja kupowałam gotowe ramki ale czasami kanwa jest taka powyginana
Pepus - Śro 09 Maj, 2007 22:00

Ja moje obrazki piorę w płynie do tkanin delikatnych, potem krochmal i prasowanie (na lewej stronie). Czasem trzeba naciągnąć,żeby robótka była prosta. Po wyprasowaniu kanwa jest gotowa do oprawy. Ja też czasem kupuję gotowe rameczki i sama oprawiam. Kanwy nie podklejam od spodu - krochmal wystarczy.
W sklepach dostępny jest krochmal w płynie i w sprayu - mam oba i są dobre.
Mam nadzieję, że chociaż troszeczkę Ci pomogłam. Jak by co to pytaj.
Pozdrawiam

sasia - Czw 10 Maj, 2007 07:37

Wielkie dzięki, gotowe oprawy są pieruńsko drogie. A satysfakcja większa jak sam sobie człowiek wszystko zrobi. cmoknięcie
aga kuśmierz - Czw 10 Maj, 2007 17:34

a najlepiej włóz pod spód tekturkę raczej cienką np.z bloku rysunkowego lub ciut grubszą
an_nela51 - Nie 16 Wrz, 2007 23:25

Ja każdy obraz wyhaftowany,piorę, naciągam aby był równy.Prasuję na lewej stronie.
Nie krochmalę go, lecz wycinam na wymiar fliselinę i przez wilgotną szmatkę przyklejam ją na lewej stronie obrazka.

halina1952 - Pon 22 Paź, 2007 20:18

ja prałam teraz pozrobieniu odparowywuje i efekt jest ten sam pozdrawiam halina
cmoknięcie

Kwiatek - Czw 08 Wrz, 2011 14:31

an_nela51 napisał/a:
Ja każdy obraz wyhaftowany,piorę, naciągam aby był równy.Prasuję na lewej stronie.
Nie krochmalę go, lecz wycinam na wymiar fliselinę i przez wilgotną szmatkę przyklejam ją na lewej stronie obrazka.

Aniu, dopytuję o szczegóły, bo jestem zielona w tym temacie, a właśnie muszę przygotować do oprawy świeżo ukończony obraz: w czym pierzesz swoje prace i czy można prać w pralce (np. program do tkanin delikatnych) czy zdecydowanie ręcznie? I pytanie o tę fizelinę: czy dostanę ją w pasmanterii i jak dokładnie się ją przykleja?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!!!

we_st - Pią 09 Wrz, 2011 07:20

Zdecydowanie ręcznie. W pralce bymnie ryzykowała i nie wykręcać, tylko lekko odcisnąć
Kazimiera - Pią 09 Wrz, 2011 07:35

Swoje hafty zawsze piorę ręcznie w jakimś szamponie,delikatnie i nie wykręcam tylko takie mokre wieszam.Potem prasuję na L stronie,naciągam,krochmal w spray tylko na L stronie i zostawiam na parę godzin aż wyschnie.Następnie podklejam fizelinę białą (żelazkiem lekko aż się przyklei)...jeśli mam np.tło czarne to biorę czarną fizelinę.
Tak podklejony haft pozostawiam na dobę,żeby dobrze wyschło i dopiero teraz ''obcinam''do wymiaru ramki,gdyż haft zbiega się minimalnie.
Ja swoje hafty piorę i na tym moja rola się kończy,bo resztę robi mój mąż i sam też oprawia.
Pozdrawiam cmoknięcie

Jeszcze jedno:koniecznie dodaj do ramy haftu tzw.plecki.To jest jakiś sztywny karton,brystol,aby haft dobrze docisnąć do szyby.

Kwiatek - Nie 11 Wrz, 2011 11:48

Dziękuję bardzo za tak szybkie odpowiedzi i tak wyczerpujące idę na imprezę Jak obraz będzie już oprawiony, to się pochwalę Smile
dubo123 - Nie 11 Wrz, 2011 18:19

Kwiatku jeśli możesz zajrzeć na mój blog to ostatnio wstawiłam zdjęcia moich obrazów.Część jest podklejona flizeliną, a część nie. Efekt jest identyczny. Oprawiałam je sama ok.5 lat temu, wiszą i nic z nimi się nie dzieje.Przed oprawieniem wyprane w płatkach mydlanych, potem na mokro nadany kształt, wilgotny obrazek na lewej stronie wyprasowany przez ściereczkę i gotowe.Ja nie krochmalę.
Kwiatek - Pon 12 Wrz, 2011 19:08

Beatko - wielkie dzięki - spróbuję na początku tak jak mi radzisz. A tak w ogóle to wymiękłam, jak weszłam na Twojego bloga - cudeńka zobaczyłam szczęka