To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Podstawy, porady - prosze o pomoc

tiaara - Wto 20 Mar, 2007 13:09
Temat postu: prosze o pomoc
chcialabym uszyc taka spodniczke ktora jest rozszerzana do dolu a dopasowana w pasie i biodrach. czy musze rozszerzac tak jak na dolaczonym zdjeciu czyli najpierw material uciety jest dopasowujac go do sylwetki a potem nagle ostro rozszerzamy go w dol. czy powinien byc to trapez. prosze o podpowiedzi i ewentualne zdanie na temat ktora spodniczka bedzie ladniej wygladla na sylwetce. taka z trapezu czy taka jak w zalaczniku.
Anonymous - Czw 22 Mar, 2007 21:54

Jeżeli chcesz uszyć spódniczkę mocno rozszerzaną to powinnaś uszyć wg przedstawionego wzoru. Trapezowe są rozszerzane w sposób ciągły i nie dają takiego efektu "lekkości" i są przede wszystkim węższe. Myślę że ten wykrój jest ok.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w szyciu.
bye

andrea_l - Pią 23 Mar, 2007 19:56

Wydaje mi się, że to nie jest wykrój na spódnicę pokazaną na rysunku. Ta z rysunku wg mnie jest uszyta z 4 klinów, równomiernie rozszerzających się ku dołowi - istotny jest tu też materiał. Natomiast przedstawiony schemat dotyczy spódnicy dopasowanej na biodrach i mocno rozszerzającej się ku dołowi, no ale może się mylę.
pozdrawiam

Anonymous - Sob 24 Mar, 2007 08:06

Przedstawiony wykrój spódnicy też jest z 4 klinów. Zgadzam się,że w tego typu spódnicach najważniejszy jest materiał i od niego zależy końcowy efekt. Powinien być lejący się a zarazem niezbyt lekki.
Pozdrawiam :wesolek:

agnia.p - Sob 24 Mar, 2007 08:35

Wyjdzie Ci teraz z półkola (no prawie) mi osobiście bardziej podoba się właśnie ta na rysunku . Zgadzam się z MarzenkąD pozdrawiam
słoneczko - Sob 24 Mar, 2007 19:47

NA PEWNO ten rysunek jest ten co trzeba, ta spódniczka jest szyta z 4 takich części (klinów) jak są tam przedstawione i się dlatego będzie tak ładnie układać Smile. No i jeszcze odpowiedni materiał trzeba do niej tak jak pisały dziewczyny powyżej aby się ładnie układała, bo jak będzie za sztywny to tego efektu na pewno nie będzie, takiej zwiewności i lekkości bye
danutast - Wto 29 Lip, 2008 21:48

Mam prośbę, czy któraś z Was ma wykrój na bolerko do sukienki w rozm. 42-44.
Bardzo proszę o pomoc. uklon

alicja11 - Śro 30 Lip, 2008 12:14

danutast, no mam na rozm .42 ,ale nie wiem w jaki sposób moge ci je przesłac -zeskanowac czy fotki zrobić i przesłać?