Galerie prac użytkowników forum - Prace Antoniny
Antonina - Pią 02 Mar, 2007 20:09 Temat postu: Prace Antoniny Nabrałam śmiałości, żeby założyć sobie nowy temat w celu pochwalenia się moimi robótkami. Robótkuję od zawsze- oczywiście zmienia się to w miarę tego, jak dysponuję wolnym czasem. Tak się składa, ze chwilowo mam "wolne" od pracy zawodowej - toteż robótkuję "na potęgę" - no i oczywiscie kupuję włoczki.
Wyrosłam w domu, w którym moja mama także "uprawiała" wszelkie dziedziny robótek recznych poprzez szydełkowanie, drutowanie, wyszywanie, dziewiarstwo maszynowe. Wszystkiego uczyłam się od niej. Robię na drutach, szydełkuję, w porywach wyszywam.
Dziś pochwalę sie robótkami z ostatnich tygodni: biała bluzka z motywów- prezentowałam już taką w kolorze brudnego różu i ukończoną bluzeczkę z angrki Celebi (taka pod żakiet do kostiumu)
Antonina - Pią 02 Mar, 2007 20:13
Dodam jeszcze powiew wiosny - motylki:
Antonina - Sob 03 Mar, 2007 09:29
Dziękuję za słowa uznania. Miło, że są osoby podobnie "zakręcone" i maja podobne pasje.
1.Faktycznie- biały- to wg tego wzoru, który robiła Barbara; zrobiłam taki w kolorze brudnego różu (z angorki Celebi), a ten biały to drugi z jakiegoś akrylowego moherku kupowanego w szmateksie włóczkowym - na obydwa wyszło około 20 dkg.
2.Motylki robiłam wg schematu z gazetki:
"Robótki ręcznne" nr 10/2000 i "Moje robótki" nr 6/2001. Niestety nie posiadam skanera - przykro mi - i nie mam możliwości żeby zeskanować wzory. Mam kolekcję wzorów motyli w kompie, wieczorem sprawdzę, jakie są te schematy i się oczywiście podzielę.
Antonina - Pią 09 Mar, 2007 18:44
Chwalę się następnym sweterkiem: czerwona Sasanka - 20 dkg, szydełko 2,5 mm
oraz złotą zawieszka na okno:
Antonina - Sob 10 Mar, 2007 10:56
Dziękuję wszystkim za pochwały-to takie miłe i uskrzydla.
Teraz finiszuję z bluzeczką z elementów, został mi jeszcze jeden rękaw. Kiedy skończę - oczywiście pochwale się.
Jarka czerwona bluzka jest robiona wg wzoru z "Diany na szydełku" 6/2006 - ja niestety nie mam skanera. Wzór znajdziesz tu:
http://zdzid.fotosik.pl/albumy/9008.html#e
(zdjęcie 20 i 21)
Zdzisia robiła taką i umieściła wzór w swoim albumie na fotosiku.
A bluzka robiona chyba z bawełny wg tego wzoru jest na jej blogu (pażdziernik), tyle że fason nieco inny.
Antonina - Nie 11 Mar, 2007 17:55
Skończyłam bluzeczkę z elementów - 169 sztuk, szydełko 2 mm. A wygląda tak:
Antonina - Wto 13 Mar, 2007 10:27
Dziewczęta dziękuję Wam wszystkim za słowa uznania, to bardzo miłe słyszeć, ze sie podoba i zachęca do dalszej pracy. Czy też tak macie, ze robótki "wygrywają" z innymi sprawami? To jest jak namiętność.
Poza tym miło przebywać w takim doborowym towarzystwie - wytrawnych robótkowiczek, których wszystkie prace są takie piękne.
Alicja tu jest link do schematu kwiatka czarnej bluzki
http://www.fotosik.pl/pok...59573407cb.html
ja elementy łączyłam tak:
http://www.fotosik.pl/pok...9e1471381a.html
ale można i tak:
http://www.fotosik.pl/pok...7e8ecb04d2.html
to ostanie - nie moje (znalezione w internecie) - tam widać, że co 3 łuk ostatniego okrążenia jest zrobiony z wiekszej ilości oczek łańcuszka.
Antonina - Pią 30 Mar, 2007 21:37
Czas pochwalić się wielkanocnymi "wyrobami" - zabarałam się za nie dosyc poźno. Zrobiłam znaną już serwetkę w zajączki i nieco jaj.
Antonina - Pią 30 Mar, 2007 21:41
I jeszcze kilka motyli, które lecą do Irlandii:
Antonina - Pon 02 Kwi, 2007 10:53
Wielkie dzięki za pochwały. Tylko na forum mogę sie pochwalić swymi pracami, gdyż w domu mąż podkpiwa sobie ze mnie, że "tyle jaj robię". Chociaż córka - nie powiem - kilka jaj szydełkowych zabrała ze sobą.
Dziś pokażę baranka mojego pomysłu (też już poleciał do Irlandii na święta) i serwetkę zrobioną z grubej bawełny - w jej środek można np. postawić wazon (tu wstawilam koszyczek z barankiem).
Antonina - Czw 05 Kwi, 2007 21:13
Ponieważ niemal wszystkie chustki (takie do okutania szyi) "wyszły" do ludzi (oddałam nawet własne dotąd noszone- teściowej, córce, bratannicy, szwagierce) - zmuszona zostałam do "odbudowania" zasobów. Zrobiłam dwie z prutej bawełny ze szmateksu. Bardzo lubię bawełniane chusty...
Beżowa:
Zielonkawa:
Ten motyw kwiatowy- to moj ulubiony na chusty. Są to pozornie takie same kwiatki, ale róznią się ilością słupków w pierwszym rzedzie płatków. Raz robie wg jednego, raz wg drugiego wzoru- żeby nudno nie było...
Antonina - Pią 06 Kwi, 2007 10:06
Dziewczyny - chusty produkuję z czego się da - upodobałam sobie jednak bawełnę (kupuję swetry bawełniane w szmateksie - z miękkiej bawełny- czasem się trafi na szczególnie dobre gatunkowo, pruję i robię, robię- takich chust wyprodukowłam już z 10, bardzo się podobają i w końcu wszystkie rozdaję. Kiedyś trafiłam na przepiękny sweter z Benetona z grubej bawełny, pięknej gatunkowo , o potrójnej nitce (ważył ze 2 kg). Po rozdwojeniu, a właściwie roztrojeniu nic była jeszcze taka gruba na szydełko 4 mm - chusty z tego: poezja. Mam zamowione w rodzinie jeszcze dwie do zrobienia.
Z reguły robię niezbyt wielką - ma być do okutania szyi. Po bokach po 5 elementów- razem 15 elementów + 6 połówek. Wykańczam różnie- jak mi fantazja dyktuje- raczej nie ciętymi frędzlami, a jakimiś frędzelkami szydełkowymi.Z cieniutkiej bawełny wychodzą delikatniejsze (takiej na szydełko 2/2,5 mm), z grubej na szydełko 3,5/4 mm wychodzą nieco większe. Trzeba utrafić, żeby chusta nie była za sztywna, a bardziej lejąca się.
Robię wg tego schematu:
http://www.fotosik.pl/pok...0754deb394.html
lub tego:
http://www.fotosik.pl/pok...331afe5464.html
tylko "okrojonego" do 8 płatków, bo tu jest 12 płatków.
Antonina - Pią 06 Kwi, 2007 10:40
Jeszcze raz. Założyłam sobie album na fotosiku, w którym prezentuję moje prace szydełkow powstałe od lata 2006 r.:
http://Antonina14.fotosik.pl/albumy/132722.html
Zakładam też album z pracami na drutach, jednak ostanio zdecydowanie wolę szydełkować-toteż album jest dośc mierny:
http://Antonina14.fotosik.pl/albumy/136072.html
Może kiedyś pokażę też wcześniejszy mój dorobek: inne swetry, firanki, hafciki krzyżykowe, ale trzeba czasu- by to pofotografować.
Antonina - Pon 09 Kwi, 2007 11:57
Dziewczęta dziękuję
Następna chusta z akrylu w kolorze między miętą a a turkusem:
oraz ostatnie akcenty wielkanocne:
zawieszka zajaczkowa, kurka i jaja:
Czas zająć się innymi - letnimi robótkami
Antonina - Wto 10 Kwi, 2007 19:34
Dziewczyny dziękuję.
Jarka- chusty robi sie bardzo szybko, jeżeli jest to gruba włoczka. Zachęcam.
Pokażę ponczo dla córki- tak dla porządku w swoim wątku- bo umieściłam je w wątku o ponczach. Tu tylko jedno zdjątko:
Antonina - Pią 27 Kwi, 2007 12:07
Ciepło sie zrobiło- pracy w ogrodzie mnóstwo- chociaż susza nie sprzyja sadzeniu roslin.
Pochwalę sie dziś dwoma skończonymi sweterkami (takimi, które niedokończone leżały i czekały).
Sweterek - już za ciepły na teraz:
oryginał beżowego: [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3247e7a6147edc72.html]
[/URL]
dół inaczej wykonczyłam- bo z oryginałau wyszedłby mi za długi.
Bluzka czarna z elementów:
Antonina - Sob 28 Kwi, 2007 19:50
Wielkie dzięki Wszystkim za słowa uznania - od razu chce się dalej dziergać.
Halkuk beżowy robiłam z włoczki Kashmir Himalaya ( tureckiej) wyszło jakieś 25 dkg. To raczej sweterek, niż bluzeczka. Teraz wydaje mi się, że ten wzór i fason byłby ładniejszy z nici bawełnianych (wyszłaby taka cieńsza bluzeczka). Zaczęłam jeszcze w zimie i utknęłam na poziomie wykończenia dołu- bo jakoś nie miałam weny robić wg schematu , gdyz był słabo czytelny i bardzo sie oślipałam przy robieniu kołnierza. Zresztą bluzka wyszłaby za długa. W końcu się zmobilizowałam i dobrałam inne wykończenie.
A ty z czego robiłaś swoją?
A motyw do czarnej początkowo wydawał mi się bardzo pracochłonny-jednak potem nawet jako- tako się robiło.
Antonina - Pon 07 Maj, 2007 12:01
Dziękuję Wszystkim Paniom za słowa uznania.
Teraz "męczę" - dosłownie męczę bluzkę bawełnianą z długim rekawem Częsciowo z elementów- takich z których Mao robi spódnice. I nawet wyszły jakoś plecy i przód, a do rękawów już robie czwarte podejście Ttak to jest, kiedy się zmienia koncepcję w trakcie robot). Zaplanowałam je zrobić na prosto, potem zmieniłam plan i chciałam z główka, ale nie zrobiłam podkroju pach- rękaw wygladał brzydko. Sprułam i wróciłam do pierwotnej koncepcji. Nie mogłam też jakoś sensownie rozliczyć szerokości, bo w górnej częsi rękawa wychodzi 3 elementy, w dolnej 2- trzeba było jakoś to zwęzić. W sumie rękawy robie dłużej, aniżeli przód i plecy. I jakoś zniechęcilam się do tej bluzki (miala być bluzka, a wyszła dłuzsza i jest bluzko-tunika).
Jak zmęczę - to pokaże na forum- mam do skończenia drugi rekaw.
Antonina - Śro 09 Maj, 2007 19:59
Wymęczona bluzka w kolorze groszkowym:
w sumie - to nie jestem z niej zadowolona- wyobrażenie było inne, wysżło inaczej
oraz "zaległe" ponczo turkusowe:
Teraz robię tunikę...
Antonina - Czw 10 Maj, 2007 10:18
Dziewczyny - dzięki.
Jest w bluzce błąd w ułożeniu elementów na dole i na górze- (nie są równo)- a zorientowałam się , kiedy juz przód i plecy były gotowe, pozszywane i wykończone. Poza tym jakoś tak wzór prosty trochę układa się na ukos (wynika to chyba ze splotu nitki) tego nie widać na zdjęciu i w noszeniu- po prostu trzeba bluzkę "prostować", poza tym rekawy takie jakieś "niewydarzone" (cztery razy do nich podchodzilam). Od początku ta robótka szła, jak po grudzie.
Trzeba umieć dojrzeć własne niedociągnięcia Pamiętam, ze moja mama, kiedy uczyla mnie solidnej roboty - to bez słowa ściagała druty z robótki i jednym pociagnięciem nitki niweczyła moj trud (a jak ja sie złościłam). I miala rację. Obecnie - kiedy widzę niedociągnięcia i np. nie chce mi się pruć w trakcie robótki, bo wydaje mi się, że jakoś będzie- kończy się tak, ze poprawiam całość, albo po prostu odkładam daną rzecz i leży.
Ale pruć nie będę - pewnie z czasem komuś podaruję
Antonina - Pią 11 Maj, 2007 22:31
Nowa tunika - pokazałam ją w wątku z tunikami- tu wklejam tylko jedno zdjecia- żeby było w galerii:
Antonina - Czw 31 Maj, 2007 22:33
Dawno nic nie pokazywałam. Dla porządku umieszczę w swej galerii paski:
oraz tunikę brązową (zrobiona dla córki) z Peły nr 5
Antonina - Sob 02 Cze, 2007 23:41
Dzięki za słowa uznania- sa bardzo miłe i zachecają do dalszej pracy
Urszua schemat znajdziesz tu:
http://Antonina14.fotosik.pl/albumy/129542.html
A to skończona bluzka:
Antonina - Nie 03 Cze, 2007 23:04
Dzięki za pochwały - szczegóły o bluzce tu:
http://maranta.livenet.pl...p?p=65201#65201
W robocie następna z tej serii. Bardzo lubię letnie bluzki (na upały) z dekoltem "Carmen".
Ostatni też "wzięło mnie na tuniki". W projektach następne...
Antonina - Pon 04 Cze, 2007 09:49
Jarka - 190 oczek łańcuszka ( dość luźno) - bo jak zrobisz ciasno- to będzie mały dekolt ( a jak luźniej to większy, zreszta potem zawsze można obrobić np. półsłupkami i ściagnąć.
Ma być 10 motywów - po 19 ocz łańcuszka, ale motyw ma 12 półsłupków - tak że trzeba w 10 oczkach łacuszka zrobić 12 półsłupków.
Bluzka sama się rozszerza - jeżeli chodzi o tę kryzę wokół szyi.
Górę robiłam szydełkiem 2,5 mm, aż do pachy i jeszcz kawałek na biust, a potem, żeby sie lepiej układała w talii szydełkiem 2 mm i ostatni motyw na biodra znów 2,5 mm. (Generalnie robie dosyć ciasno - więc takie szydełka do Alminy były dla mnie OK).
|
|
|