Malowanie na szkle - JAK MALOWAĆ NA SZKLE - kilka cennych wskazówek
Magda77 - Czw 14 Gru, 2006 13:48 Temat postu: JAK MALOWAĆ NA SZKLE - kilka cennych wskazówek Oglądam Wasze prace i jestem godna podziwu. Piękne! Ja już od dłuższego czasu nosze się z zamiarem malowania na szkle, ale nie butelek itp tylko obrazków. Wiecie, o co mi chodzi? W podstawówce malowało się szybki plakatówkami, potem oprawiało i był obrazek. Kiedyś zrobiłam to samo tylko plakatówki już nie te i albo nie wysychały jak należy i obrazek się rozmazywał, albo wyschnęły na amen i popękały. katastrofa. W związku z tym prośba o jakies wskazówki co do techniki malowania takich obrazków, rodzajów farb. I może jeszcze jakies linki ciekawe?
Ple Ple - Czw 14 Gru, 2006 19:15
Witaj!
Aby malować na szkle potrzebne Ci są:
1. Szybka
2. Denaturat lub inny alkohol
3. Farba do szkła. Polecam farbyIDEA VETRO firmy Maimeri lub farby do szkłąa firmy Talens
4. Konturówka
Sposób wykonania:
1. Szybkę przecieramy denaruratem lub innym alkoholem, aby ją odtłuscić. Konturówką nanosimy wzór, można pod szybkę podłożyć gotowy wzorek i skopiować na szkle konturówką:)
2. Kiedy konturówka wyschnie - nanosimy farbę;)
3. Ja suszę prace minimalnie 3 dni - zależy to w głównej mierze od temperatury otoczenia. Generalnie im dłużej, tym większa mamy pewność, że nic nam sie nie zepsuje:)
4. Gotową pracę fotografujemy i pokazujemy na Forum u Maranty
P.S.
Szybki przytnie Ci i wywierci w nich dziurki szklarz:)
POZDRAWIAM i czekam na efekty pracy
Ple Ple
Magda77 - Pią 15 Gru, 2006 12:50
dziękuje za ekspresową odpowiedź
może przez świeta coś malnę, to się potem pochwalę
Ple Ple - Pią 15 Gru, 2006 14:24
Bardzo proszę!!!
NIKA - Śro 07 Lis, 2007 18:23
mam pytanko a nawet dwa
1 - jakie pedzle są najlepszedo malowania (żeby nie zostawiały smug)
2- czym najlepiej wyczyścić pedzle
Ple Ple - Czw 08 Lis, 2007 17:54
1. Nie podam Ci konkretnej firmy - ale raczej te droższe z naturalnego włosia, te tanie gubią włoski, które zostają w farbie na szkle i źle to wygląda. Nie wiem jakie masz farby - moje nie zostawiają smug, wiec nie wiem czy to od pędzla zależy....
2. Ja czyszczę denaturatem-ciężko idzie, ale się da. Czasem są do farb danej firmy odpowiedznie rozpuszczalniki.
NIKA - Czw 08 Lis, 2007 19:24
Mam farby Idea Vetro i właśnie zauważyłam że po niektórych pędzlach na szkle zostają paskudne smugi ( co mnie strasznie denerwuje)
Dziękuję bardzo za porady
Ple Ple - Czw 08 Lis, 2007 19:38
Też malowałam tymi farbami - i tylko niektóre kolory robiły smugi - wydaje mi się, że to od konsystencji farby zalezy. Jak była za gęsta to były smugi. Do tych farb jest specjalny rozpuszczalnik dostępny, nazywa sie tak samo
NIKA - Czw 08 Lis, 2007 20:02
Aha czyli jeżeli farby są mniej gęste to nie zostawiają smug. W takim razie jutro razem z kolejnymi kolorami kupię i ten rozcieńczalnik.
Ple Ple - Czw 08 Lis, 2007 20:05
Z moich obserwacji tak wynika. No i jak są mniej gęste to sie cieniej nakłada - i może dlatego nie ma smug:)
NIKA - Czw 08 Lis, 2007 20:15
Bardzo dziękuję z odpowiedź i cenne wskazówki
Krulik - Wto 13 Lis, 2007 13:30
Co do pędzli to najlepiej się w sklepie zapytać bo do różnego typu farb są różnej twardości i kształtu. Przy gęstrzej farbie musi być miękki pędzel, bo twardy zostawi smugi. Niestety nie używałam tych farb o których piszecie więc nie wiem jakie są. Daj znać jak się udało z rozcieńczalnikiem.
Acha, a co do rozpuszczalników to niektóre farby są wodorozpuszczalne. Ja takich używam bo są wygodne - łatwo je zmyć z pędzla o ile nie pozwoli się farbie zaschnąć.
Ple Ple - Wto 13 Lis, 2007 16:17
Te farby niestety nie są rozpuszczalne w wodzie...
NIKA - Wto 13 Lis, 2007 21:59
Krulik właśnie kupiłam jeden pędzel na próbę - naturalny miekki firmy Kolibrii rzeczywiście ładnie rozprowadza farbę nie zostawiając smug.
NIKA - Śro 28 Lis, 2007 19:20
Mam jeszcze jedno pytanko
W trakcie malowania zauważyłam, że kiedy mieszam daną farbę z farbą białą lub nawet inna zaczynają się robić bąbelki, które po pomalowaniu dalej zostają na szkle. Co może być tego przyczyną
Ple Ple - Czw 29 Lis, 2007 10:49
Zielonego pojęcia nie mam... A czym mieszasz? Ja mieszam delikatnie patyczkiem - i mi się nie robią bąbelki. Może Ty mieszasz zbyt energicznie?
NIKA - Czw 29 Lis, 2007 11:50
No właśnie z tym energicznym malowaniem to wczoraj na to wpadłam. Zbyt szybko chciałam to zrobić. A tu potrzeba czasu i delikatności wtedy wszystko jest ok
|
|
|