To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Podstawy - Oczko luźne i pełne

sweetkatie - Sob 24 Wrz, 2005 10:27
Temat postu: co to jest oczko luzne?
no po prostu nie wiem jak to robic. i eszcze mam pytanie, czy moglybyscie mi powiedziec, jak sie robi ocz. lanc. przy nawrocie ( czy to takie normalne zaczynanienastepnego rzedu?) i ocz. scisle w pierwszy slupek? dzieki z gory!
maranta - Sob 24 Wrz, 2005 15:17

Prawdopodobnie chodzi Ci o któryś z zamieszczonych na forum opisów robótkowych ze starej Noue Mody czy Burdy. Tłumaczenia z języka niemieckiego są fatalne. Choć dobrze, że chociaż takie są.
Oczko luźne- to czko łańcuszka.
Oczko łańcuszka przy nawrocie, to tak jak myślisz- na rozpoczęcie nowego rzędu.
Oczko ścisłe w pierwszy słupek, hmm... podejrzewam, że im chodzi o normalny półsłupek nie nawijany.
oczoplas oczoplas oczoplas

sweetkatie - Sob 24 Wrz, 2005 15:32

Bog zaplac dobra kobieto:) wlasnie wszystkie wzory mam z tej stronki:) ale znowu mam pytanie: co to znaczy "przerabiac po dwa półsłupki razem"? i czy to chodzi o ten obrazek (przepraszam za kretynski opis) dwoch krzyzykow laczacych sie ze soba na gorze? i jak do sie robi? bo mi za nic nie chce wyjsc. nawet nie wiem, jak sie zabrac do tego, a wydaje mi sie, ze jest to jeden z podstawowych wzorow?
maranta - Sob 24 Wrz, 2005 16:02

Możesz dać namiary na konkretny opis, o który Ci chodzi, chciałabym zobaczyć jak to na schemacie wygląda.
Podejrzewam, że chodzi o coś takiego- wbijasz szydełko w jeden półsłupek poprzedniego rzędu i wyciągasz nitkę, nie przerabiasz jej, tylko wbijasz w następny półsłupek i wyciągasz pętelkę i teraz narzucasz nitkę na szydełko i przeciągasz przez wszystkie pętelki. To sa półsłupki zwykłe, analogicznie robisz półsłupki nawijane różnica tylko ta, że narzucasz nitkę przed wbiciem w półsłupek poprzedniego rzędu.

Ale wolałabym zobaczyć konkretny schemacik, sama się nie dogrzebię gdzie to jest, bo za dużo tego Wink

Yasminne - Śro 13 Wrz, 2006 17:44
Temat postu: Oczko luźne i pełne
Czy ktoś wie jak wygląda oczko luźne, a jak oczko pełne? A może oczko luźne to inaczej oczko łańcuszka, a pełne to półsłupek hmm
Mam taki opis do torby szydełkowej, chyba nawet znalezionej na forum i zastanawiam się nad tymi oczkami.

Yasminne - Czw 14 Wrz, 2006 14:38

Crying or Very sad [/hide]
Yasminne - Czw 14 Wrz, 2006 14:40

ooooo Nikt nie wie ? placzek
Grażyna - Pią 15 Wrz, 2006 16:09

Nie spotkałam się nigdy z takim okresleniem. Może umieść tutaj kopię tego tekstu, a my z kontekstu zdania zorientujemy sie o co chodzi w tym opisie. Mam takie wrażenie, ze moze chodzi o filetowy wzór. Co?
Yasminne - Pią 15 Wrz, 2006 19:23

To jest ten opis i właśnie zastanawiają mnie te oczka luźne. Wygląda na to, że to są oczka łańcuszka, ale co z tymi pełnymi? Bo słupek ma swój symbol hmm

karmelek - Pią 15 Wrz, 2006 19:48

Cytat:
Wygląda na to, że to są oczka łańcuszka, ale co z tymi pełnymi?

tez tak uważam, "oczko luźne" to normalne, zwykłe oczko łańcuszka. A oczko pełne to, moim zdaniem półsłupek. Bardzo dziwny opis....

Yasminne - Sob 16 Wrz, 2006 11:54

Oto stronka, na której znalazłam torbę.
http://maranta.livenet.pl/forum/viewtopic.php?t=31

Mao - Sob 16 Wrz, 2006 12:02

karmelek, masz rację to są oczka łańcuszka i półsłupki a opis rzeczywiście dziwaczny hahahihi
Yasminne - Sob 16 Wrz, 2006 15:58

Wszystko się zgadza. Zrobiłam małą próbkę i wyszło. Jak zwykle przy robótce na szybko pozwijały mi się brzegi przykro mi