topy i bluzeczki - szydełkowa tunika
Hala72 - Pią 18 Sie, 2006 14:52 Temat postu: szydełkowa tunika chcę pochwalić się tiniką, którą robiłam na zamówienie, co prawda było to już jakiś czas temu, w zeszłe lato, ale ja nie mam cyfrówki ani skanera w domu, u znajomych zeskanowałam fotki jakie zrobiłam.
Może nie wygląda to efektownie gdyż moja córka jest ciut szczuplejsza od zamawiającej, ale jestem dumna z tego projektu

z tyłu jeszcze dodatkowo był sznurek
Antonina - Pią 11 Maj, 2007 22:28
Nowa tunika- niedawno skończona:
szydełko 4 mm - bawełna maceryzowana- dośc gruba, dlatego tunika wyszła dość ciężka (45 dkg).
Antonina - Nie 13 Maj, 2007 09:50
Dziewczęta- cieszę sie, że Wam sie podoba. Sama kombinowałam zestaw tych wzorów.
Najpierw zrobiła "Bluzeczkę" tuniki a potem od pasa w dół.
Niestety na razie nie zrobię zdjęcia na sobie. Nie ma kiedy i kto zrobić.
Wzorkami się podzielę - oczywiście- tylko proszę poczekajcie - teraz wyjeżdżam na tydzień do córki, pakuję się i po prostu nie mam czasu szukac w kompie tych wzorów (mam na papierze), ale nie wiem z "czego były brane" i musiłabym pogrzebać. A jestem już na etapie "rajzefiber" i po prostu nie mam głowy. A na lotnisko wyjeżdzamy po południu i same rozumiecie - ostatnie przygotowania....
wienia - Pon 21 Maj, 2007 21:16
I nastał ten dzień kiedy mogę wreszcie coś wam zaprezentować.
wienia - Wto 22 Maj, 2007 08:36
Robiłam tą bluzkę Hemerą i szydełkiem cienkim. Nie orientuję się w numeracji , po prostu cienka nitka to cienkie szydełko . Prawdopodobnie było to z Tulipa 0,75. Najpierw zrobiłam siatkę, później elementy i naszywałam( igła, nitka) na siatkę. Rozłożyłam bluzkę i po dwa elementy rozkładałam w którym miejscu mam szyć i to wszystko.
Antonina - Czw 31 Maj, 2007 22:29
Tunika brązowa dla córki z Perły nr 5. Zrobina była już dawno - nie mialam wcześniej zdjęć. Teraz pokazuję:
Antonina - Pią 01 Cze, 2007 09:01
Schemat już się przewijał tu na forum. Nie potrafię znaleźć teraz tego tematu, gdzie była mowa o takiej tunice i podobnej do niej.
Podaję link do albumu- tam są tuniki, na których sie wzorowałam i schemat angel_eye:
http://Antonina14.fotosik.pl/albumy/129542.html
alla - Pią 01 Cze, 2007 09:17
a ja spróbowałam zrobic taką tunikę
robiłam na próbę z tego co miałam pod ręką (PEONIA)
następna będzie już w zdecydowanie innym kolorze
pozdrawiam
Antonina - Czw 07 Cze, 2007 10:39
Kolejna tunika- wg wzoru powszechnie znanego. Pierwotnie miał to być letni, bawełniany top - powstała tunika.
Antonina - Pią 08 Cze, 2007 10:43
Dzieki za uznanie
Bawełna z odzysku. Szydełko 2,5 mm i 2.
Wzór z tej bluzki:
http://maranta.livenet.pl...opic.php?t=2838
Antonina - Pią 15 Cze, 2007 00:10
No to nadrabiam zaległości. Dziś obiecane wzory tuniki niebieskiej (chyba miesiac temu obiecałam). W końcu zrobiłam zdjecia schematów.
To była ta tunika:
Tunikę w anansy sfotografuję jutro.
Antonina - Pią 15 Cze, 2007 15:27
W końcu po kłopotach z kablem i wysyłaniem zdjeć, lataniem do sklepu z telefonami, kablami, komputerami - wklejam zdjecia tuniki anansowej robionej z Alminy - 30 dkg (sama tunika tak ze 28 dkg + paseczek). Szydełko 2,5; 2 mm. Juz o tej tunice wspominalam i wklejałam schemat z ktorego robiłam karczek.
Karczek i dół anansowy. Tunika już noszona i nawet prana- właściwie to bym jej chyba z siebie nie ściągała- świetnie się w niej czuję.
Antonina - Sob 16 Cze, 2007 10:24
Cieszę się, ze tunika się Wam podoba. Ogromne dzięki . Człowiekowi chce sie dalej robić.
Schemat karczka tu:
http://maranta.livenet.pl...r=asc&start=100
Stronę wcześniej Basia dała link do oryginału.
A tak wyglada "na ciele":
zdjęcie kiepskie, ale nie ma nikogo w domu, żeby mi mógł zrobić fotkę.
barbara 1 - Pon 18 Cze, 2007 12:35
| szydełko napisał/a: | tunika piękna a chciałam sie zapytać ile robiłas motywów i ile oczek łańcuszka  |
Zaczęłam ją robić.Łańcuszek z 216 oczek,ma być 72 pętelki.Szydełko trzeba wkłuć w co trzecie oczko łańcuszka.Karczek wychodzi z 10 ananasów.Dół z ośmiu szt.ananasa.
barbara 1 - Pon 18 Cze, 2007 13:16
Acha,żeby była taka jak w orginale,to najleprza jest do tej bluzki bawełna typu,virginia aniluxu,almina coś co bedzie na szydełko 2,5 góra do 3,00 mm.Mam juz dwa karczki zrobione,jeden z maxi,drugi z mono,oba na cienkie szydełko i nie wygląda to ładnie.Takie jest moje zdanie
Antonina - Śro 20 Cze, 2007 13:11
A może taka tunika:
więcej na temat tej tuniki w wątku: "Fantazja z dekoltem Carmen".
Antonina - Wto 26 Cze, 2007 11:43
Czas pokazać następną tunikę. Zainspirowana zostałam tunika lady Ti z Osinki:
http://club.osinka.ru/viewtopic.php?t=29332
Jest zrobina częsciowo na maszynie (góra ażurowa), a dół robiony niemal ze zdjęcia lady Ti.
Moja wyszła tak:
Zbliżenia wzoru zamieszczam w moim wątku w galerii "Chwalimy się".
dagny14 - Czw 28 Cze, 2007 14:34
A to moja tunika.Model z Phildara 471
Lacrima - Pią 29 Cze, 2007 15:44
Przesliczna tuniczka
ja zrobiłam taką
http://maranta.livenet.pl...p?p=71429#71429
Antonina - Pon 02 Lip, 2007 13:46
Chociaż myślami jestem już przy anansach, to pokażę kolejna tunikę z Osinki - tam funkcjomuje jak "kitajskij sarafan". Nie ukrywam, ze korzystałam z dwóch schematów zamieszczonych przez Osiniki. Tu jest link na Osinkę:
http://club.osinka.ru/vie...t=26744&start=0
A to moja wersja:
Jeśli Kobiety jesteście zainteresowane - jak robić? Moge umieścić krótki kursik fotograficzny - mam kilka zdjęć z poszczególnych etapów pracy.
Grochu - Nie 08 Lip, 2007 20:38
Dagny, Antonina tuniki
Moje wygladają tak:
Grochu - Nie 08 Lip, 2007 21:32
Antonina
Tuniki robiłam z Perle 5. Na rudą poszło ok. 27 dag, robiłam ją szydełkiem 1,75 i 1,5 ( poziomy wzór), natomiast na ecru zużyłam całe 3 szpule po 100g. Tutaj wszystko potraktowałam szydełkiem 1,75. Gdybym miała więcej nici tunika ecru byłaby sukienką.
Antonina - Pią 20 Lip, 2007 07:56
Taka tunika pomaranczowa z wzorem z wiatraczków:
Wyszło 45 dkg bawełny "Europa" 120m/50 g, szydełko 3 mm.
Było to trzecie podejście: pierwsze bluzka ananasy spruta w stanie bez jednego rękawa ( wyszła za szeroka), drugie: też elementy z wiatraczków, ale były "za grube i kocowate".
To wydaje mi się w miarę do rzeczy.
valilina - Sob 05 Sty, 2008 11:49 Temat postu: tuniczka wydziergana szydełkiem 1,75 perle 5 kolor ecru.Poszło jakieś 2 i pół motka. Robiłam ją wg schematu, i musze powiedzieć ze wyszła duza, rozmiar 44/46. (szczególnie na biuście)Trzy razy pruta ponieważ niepotrzebnie przybierałam oczek w miarę schodzenia do dołu, i wychodziła falbana co nieładnie wyglądało. Uff, juz za mną. Zaczynam nastepną.
tutaj oryginał:
tutaj wzór
tutaj zdjecia:
valilina - Sob 05 Sty, 2008 13:10 Temat postu: Dziękutki;) Dziękuję za pochwały, to niesamowicie motywuje, szczególnie że w domu nikt nie zwraca uwagi na to co robię - sami faceci;(
Spokojnie brzuszek się zmieści. A nawet dwa - jestem przekonana ze bedzie słuzyła do końca ciąży - naprawdę jest ona dość duża. W biuscie jest robiona w poprzek, więc rozciąga sie nie deformując całości, a z kolei na szczupłej osobie po prostu jest bardziej zwarta.Więc myslę że może z powodzeniem słuzyć i po ciąży. Czy tak czy tak wygląda w miare fajnie ( a ja jestem dość krytyczna wobec siebie jak na puszysta osobę przystało, i nie wygląda żle jak przymierzyłam - ukrywa fałdki a uwydatnia inne piersiaste walory;)
Nastepną tunike jaka bede robiła jest wg mojego pomyslu - kroj taki sam jak powyzej, wzór słupkowy poprzetykany ażurkiem (znalazłam taki jeden) , odcinana pod biustem. Wycięłam już schemacik i zaczynam dziergać. Sama jestem ciekawa co z niej wyjdzie , ale lubie experymenty a wiosna blisko;). Mam nadzieje skonczyc w dwa tygodnie, wiec wrzuce zdjecia i fotki ktore były inspiracja;)
Jeszcze raz dziękuje dziewczyny za pochwały
|
|
|