To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalę się - Klockowe serwetki

alja - Nie 09 Lip, 2006 11:45
Temat postu: Klockowe serwetki
Chce sie pochwalic moimi klockowymi serwetkami.Ta byla robiona na Dzien Matki.Mamie sie bardzo spodobala :mrug:
alja - Nie 09 Lip, 2006 11:56

Nie udalo mi sie jej wstawic placzek
maranta - Nie 09 Lip, 2006 12:15

Alja, wejdź tu- http://www.fotosik.pl/

Kliknij w Przeglądaj i wybierz fotkę z własnego dysku.
Kliknij w Dodaj (wcześniej możesz zaznaczyć kwadracik przy- Zdjęcie prywatne, jeśli nie chcesz, żeby było ogólnie dostępne na Fotosiku).

Otworzy się strona z informacją, że wgrywasz fotkę jako niezalogowany użytkownik, kliknij w kontynuuj mimo wszystko.

Jeśli próbujesz wgrać zbyt duże zdjęcie, to pojawi się opcja do jakiej wielkości chcesz je zmniejszyć.

Na kolejnej stronie, która się otworzy jest kilka kodów do wyboru.
Klikasz i zaznaczasz kod- Miniaturka na forum: lub Miniaturka na forum (zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze):
Kopiujesz ten zaznaczony kodzik i wklejasz go do pisanego postu na naszym forum i to już wszystko.

Spróbuj jeszcze raz, życzę powodzenia i czekam na fotki serwetek, bo ciekawość mnie zżera Very Happy

alja - Śro 12 Lip, 2006 09:46

UDALO SIE wesoło mi Maranta!Dzieki!

karmelek - Śro 12 Lip, 2006 10:08

och, mamuniu kochana.... jakie piękne !!!! szczęka

czym je usztywniłaś po zrobieniu? lakierem do włosów? czy masz jakiś bardziej profesjonalny sposób?

maranta - Śro 12 Lip, 2006 10:09

alja napisał/a:
Maranta!Dzieki!

Nie ma za co Very Happy

Przecudna serwetka, bardzo, bardzo mi się podoba cool cool cool

Jak długo robisz takie cudo?
Ja kompletnie nie mam pojęcia o koronce klockowej Sad

alja - Śro 12 Lip, 2006 10:25

Ta serwetke musialam zrobic bardzo szybko,poniewaz kolezanka wlasnie jechala d Polski i mogla ja zabrac i przekazac mamie.Siedzialam caly czas przy klockach nic innego nie robiac w domu!Robilam ja chyba 4 czy 5 dni?
Usztywniam krochmalem w spreju. bye bye

barbara 1 - Śro 12 Lip, 2006 14:33

alja to jest C U D O ,szczęka mi opadła na widok tak ślicznie zrobionej serwetki.
Ale z Ciebie zdolniacha cool

Madzia - Śro 12 Lip, 2006 18:08

Cudo!!!! Jest niesamowita!!!! uklon uklon uklon uklon uklon
Grażyna - Nie 16 Lip, 2006 14:56

Przepiekna cool Szkoda, ze nie mam zielonego pojecia o tej technice placzek
alja - Pon 17 Lip, 2006 17:47

Tak uczylam sie robic tzw. wachlarzyki..

Anonymous - Wto 18 Lip, 2006 08:10

Alja to jest cudo .Właśnie patrze na stronke z korankami klockowymi co jest potrzebne żeby takie cudeńka tworzyć.
Mam w związku z tym pytanie co jest potrzebne oprócz wałka. I gzie to morzna kupić.

alja - Wto 18 Lip, 2006 09:38

Jezeli chodzi o moj "sprzet"do klockow,to nie jest to walek,ale plyta.Tu w Syrii chyba nie mialabym szans na kupno potrzebnych rzeczy do robienia koronki klockowej.Dlatego plyte steropianowa(twarda,taka,jakiej uzywa sie przy izolacji lodowek) zalatwil mi maz .Pozniej ta plyte pokrylam twarda wykladzina podlogowa i obszylam materialem.Klocki byly robione u stolarza.Dalam jeden na wzor .
Moje "ukladanie klockow" wyglada tak..

Oprocz plyty i klockow,do zrobienia koronki potrzebne jest cienkie szydelko,duzo szpileczek,oczywiscie nici i wzor.Pod wzor klade tekturke.To chyba wszystko.. wesoło mi

Anna B. - Czw 20 Lip, 2006 23:13

Wałek można sobie zrobić samemu. Mozna tez kupić. Na przykład w Bobowej. Albo u Czechów. To samo z klockami, nićmi, wzorami i innymi klockowymi bajerami (własnie dumam nad nawijarką Wink
alja - Sob 22 Lip, 2006 16:47

Jak bede w Polsce,to pomysle o kupnie takich rzeczy.tym czasem pracuje na tym,co mam..Nie wiem poza tym,czy na walku umialabym robic,bo wydaje mi sie,ze platalyby mi sie klocki puknąć się
karmelek - Sob 22 Lip, 2006 19:27

Bardzo fajne , starannie wykonane klocki można kupić przez internet w Niemczech. Tylko opłaca się to, jak masz kogoś, kto Ci je potem przywiezie do Polski.
Aniu, a fajna jest taka nawijarka? I ile kosztuje takie "cudko"?

MAczeK_79 - Wto 25 Lip, 2006 10:37

Jejciu!! Ale śliczności... A da się tego nauczyć?? co hmm
Anna B. - Wto 25 Lip, 2006 14:02

Klocki i inne takie mozna kupić u południowych sąsiadów na przykład:
http://www.martina-krajka.cz/
Tutaj rozumieją po polsku.

Czeskie klocki można tez ponoc kupić w Bobowej podczas festiwalu koronki. Ale tam o tej porze to na pewno nie będę.

Wzory:
http://www.cipka.sk/cipkac/cipkac.htm
(tylko z tymi jeszcze nie "gadałam")

Jakoś u zachodnich sąsiadów nie myślałam kupować.

Na wałku dobrze się robi długie koronki (Na przykład brzeg serwety).

Anna B. - Wto 25 Lip, 2006 14:04

Aha! Ja się nauczyłam sama. Więc da się. Co prawda umiem na razie tylko kilka splotów, ale jest to dla ludzi.
magdalena - Wto 25 Lip, 2006 22:00

Alja aż mi dech zaparło.
Twoje prace są rewelacyjne.!!! uklon uklon uklon uklon uklon

alja - Śro 26 Lip, 2006 09:09

Och dziewczyny!To,co ja robie,to nic!Jak widze zdjecia z koronka klockowa,to mi pozniej sie sni po nocach!!Dwa dni temu ogladalam program na hiszpanskiej stacji,jak to kobiety cuda robia.Ojejjjjjj!To dopiero robota!Czy ja kiedys bede cos takiego robic? przykro mi
alja - Wto 15 Maj, 2007 16:16

Ostatnio zrobilam takie COS hopla

summer21 - Wto 15 Maj, 2007 20:29

uklon poprostu bomba co by tu... hurrraaa
moslamawe - Wto 15 Maj, 2007 22:13

śliczne cool cool cool
Violetta21 - Wto 15 Maj, 2007 23:56
Temat postu: Klockowe serwetki
To jest coś pięknego cool brawo brawo brawo