Problemy, pytania - Początki robótki.
stenia - Nie 06 Sty, 2019 01:07 Temat postu: Początki robótki. A ja mam prośbę. Chcę zacząć robić sobie tunikę na drutach wzorem z listków, ale nie chcę mieć na dole ściągacza ani brzegu z kilku rzędów samych prawych oczek. Jak zacząć robótkę, by ładnie wyglądała i nie zwijała ani nie marszczyła się. Może ma ktoś wzory fajnych brzegów. Szukam cały dzień w necie i nie znalazłam nic ciekawego. A może źle szukam? Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Relka - Nie 06 Sty, 2019 09:14
pokaż wzór jakim chcesz robić tunikę to łatwiej będzie doradzić ,bo wzorów w listki to trochę jest
dziewanna - Nie 06 Sty, 2019 09:36
Pobieżnie obejrzałam Sandrę i w niej opisane sweterki bywają zaczynane od razu wzorem.
stenia - Nie 06 Sty, 2019 11:57
Z tym szydełkiem to jakiś pomysł a to wzór z którego chcę skorzystać.
AlaJ - Pon 07 Sty, 2019 23:46
Albo zrób brzeg i-cordem, albo zacznij od nabrania oczek na szydełku, przerób pończoszniczym kilka (10-12) rzędów i potem spruj łańcuszek na początku, nawlecz oczka na drugi drut i trzecim przerób - biorąc po dwa oczka razem. Taki brzeg ma swoją nazwę, ale za cholerę sobie teraz nie przypomnę. Ja lubię tak zaczynać bluzki i sweterki.
dziewanna - Wto 08 Sty, 2019 09:04
Mnie się wydaje, że wzór w listki już od początku swetra będzie dobrze "trzymał" brzeg,
bez ściągacza i ściegu francuskiego. Steniu, po prostu zrób próbkę.
Relka - Śro 09 Sty, 2019 12:53
to plisa o której wspomina AlaJ
może tu znajdziesz natchnienie
http://www.abc-robotek-na...dzielne_02.html
japoneczka01 - Pią 11 Sty, 2019 13:35
Widziałam szal robiony tym wzorem i wzór był bez jakiegokolwiek innego początku niż sam wzór i układał się gładko bez podwijania się. Przypuszczam, że tunikę należy robić od góry.
|
|
|