To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduchy - PODUSZKI

Nikola5 - Nie 14 Sty, 2018 09:56
Temat postu: PODUSZKI
Proszę pomóżcie.Od kilku lat zmieniam poduszki do spania i nie mogę trafić na takie z których po kilku miesiącach nie robi się placek.Może któraś z Was ma jakieś sprawdzone które używa dłuższy czas i są ok tylko nie z piór.
vichta - Nie 14 Sty, 2018 17:43

Śpię bez poduszki. Odkąd to robię, przestałam mieć problemy z kręgosłupem szyjnym.
dom_Klary - Pon 15 Sty, 2018 09:16

Od wielu lat kupuję w Ikei, http://www.ikea.com/pl/pl...041402231722_91

Polecam Knavel, jest rozkosznie miękka, ale inne też są OK.

Pozdrawia i zapraszam http://domklary.com/

Nikola5 - Pon 15 Sty, 2018 18:02

Bardzo dziękuję za odpowiedz.Byłam w Ikei i oglądałam tam rózne poduszki ale wolała bym taką 80/70 a tam są takie wąskie podłużne.Musiała bym przeszywać pościel.
japoneczka01 - Wto 16 Sty, 2018 11:51

Nikola5 Miałam ten sam problem i jeszcze bóle kręgosłupa szyjnego, bo poduszki wymuszały nienaturalne ułożenie.
Ktoś doradził mi, aby kupować poduszki z wypełnieniem granulatem styropianowym i od tamtej pory spokój.
Ortopeda doradził, aby poduszka miała grubość tylko taką jaką stanowi odległość od szyi do końca barku. Te poduszki często mają miejsce z zamkiem błyskawicznym i można otworzyć i odsypać troszkę tych kulek, aby poduszka była mniej puchata. Tak też robię. Na poduszkę nakładam poszewkę z bawełnianej froty lub inną taką, aby odizolować się od tworzywa sztucznego. Co jakiś czas można w całości ją wyprać (piorę ręcznie) zwłaszcza w lecie wysuszyć na słońcu.
Poduszki takie kupuję w ciucholandzie często są nowiutkie jeszcze z oryginalną metką. Nie znam innego miejsca gdzie można takie kupić. Raz kupiłam w sklepie z pościelą z kuleczkami bawełnianymi, ale one pokluszczyły się b. szybko i te kluchy gniotły niemiłosiernie.Nawet mam taką do podróży w kształcie rogala i podkładam pod kark.
W ten sposób pozbyłam się bólu i wstaję wypoczęta, odprężona i głowa mi się nie poci.