Problemy, pytania - przejście z robienia w rzędach do robienia na okragło
maria_lub - Czw 15 Cze, 2017 13:56 Temat postu: przejście z robienia w rzędach do robienia na okragło Bardzo proszę o pomoc: ktoś już chyba poruszał ten problem ale od wczoraj nie mogę znaleźć tego wątku, przepraszam za powtórzenie kiedy przechodzę od robienie w rzędach -np. sweter rozpinany robiony od góry, do robienia na okrągło- rękawy w tym swetrze, mam wyraźną różnicę w ściegu pończoszniczym, zwykłym. Staram się robić w rzędach lewe ściśle ale i tak ta różnica jest wyraźna. Kiedyś ktoś polecał inne wykonywanie oczek lewych ale właśnie nie mogę tego odnaleźć . Pomóżcie
ania_b - Nie 18 Cze, 2017 21:25
Niektórzy proponują, żeby lewe robić na drutach o pół mniejszych, jeżeli to kwestia tylko luźniejszego splotu.
ambitna - Nie 18 Cze, 2017 23:51
Jeśli oczka są zupełnie inne to jest to zapewne przez "przekręcone oczka".
Nabierać nitkę można "od dołu" lub "od góry", wkłuwać się w oczko też można różnie, w zależności od tego jak nitka była nabrana w poprzednich rzędach, i ma to wbrew pozorom duże znaczenie.
filmik Maranty:
https://www.youtube.com/watch?v=dvbs0ORGFUQ
dziewanna - Pon 19 Cze, 2017 07:13
https://www.youtube.com/watch?v=0DkwcejowiI Terkot1 podała ten adres, lewe oczka
robione przez Norweżki. Nie napiszę ile czasu spędziłam, żeby załapać metodę, opłacało się,
jeszcze nigdy nie miałam tak pięknych lewych oczek.
zapominajka - Wto 20 Cze, 2017 03:30
U mnie ścieg wychodzi ładnej, gdy robię metodą t.z. "heretycką".
maria_lub - Nie 02 Lip, 2017 08:09
dziewczyny - bardzo wszystkim dziękuję za podpowiedzi ; na razie korzystam z najprostszej tzn. robię lewe po heretycku i jest rzeczywiście lepiej ale tez sposób norweski tez kusi, tyle że wydaje się bardzo skomplikowany
Serge - Czw 28 Sie, 2025 08:27
Różnica w wyglądzie może wynikać z napięcia nitki albo z techniki przerabiania oczek lewych. Pomaga tzw. „norweskie lewe oczko” (norwegian purl) – warto spróbować, bo daje bardziej jednolity ścieg. Można też użyć mniejszego drutu przy rzędach robionych na lewo lub rozluźnić oczka prawe w okrążeniach.
|
|
|