Problemy, pytania - czapka jaki wzor
siebusania - Pon 23 Sty, 2017 07:58 Temat postu: czapka jaki wzor wczoraj byly skoki narcarskie.Mojemu synowi bardzo spodobala sie czapka Kamila Stocha chcialy taka sama. Jakim wzorem moze byc zrobiona? przygladalam sie i wydaje mi sie ze 2 op 1 ol lub na odwrot ale pewna nie jestem. a znam tylko podstawy i rzadko robie to nie wiem
japoneczka01 - Pon 23 Sty, 2017 12:06
wydaje mi się, że to wzór patentowy zwany ściągaczem angielskim lub ściegiem telewizyjnym. Tu jest wytłumaczone najprościej https://eksperymentyzdrutami.blogspot.com/2012/06/ile-osob-tyle-nazw-wzor-patentowy.html
kabyr - Pon 23 Sty, 2017 12:39
Przede wszystkim jest to wzór maszynowy
i będzie wyglądał w dzianinie ładniej aniżeli w pracy ręcznej.
Najlepiej zastosować wzór podany przez japoneczkę.
To nie jest wczorajsza czapka ale wzór ten sam.
A tutaj z wczoraj
siebusania - Pon 23 Sty, 2017 13:13
dziekuje. ta mysl tez mi przeszla przez glowe. Jakis czas temu szukalam tego wzoru. No to dupa zbita czapki nie bedzie. nie umiem tego zrobic, a tlumaczenie tej pani niestety dla takiego laika jak ja nijak sie ma. a zdjecia to juz wogole niczym nie przypominaja tego wzoru, zeby sobie lepiej zobrazowac. Dokladnie mialam na mysli te druga. kupic tez jej nie mozna.
qrystyna216 - Pon 23 Sty, 2017 13:47
https://www.youtube.com/watch?v=eL4Pb8GVRII
https://www.youtube.com/watch?v=OlTyCKWf2WQ
może to się przyda
kabyr - Pon 23 Sty, 2017 14:03
siebusania, umiesz czytać to czytaj ze zrozumieniem
i masz wzór dla chłopaków. Napisane jest bardzo przejrzyście.
I rząd oczko prawe, oczko lewe do końca rzędu
II rząd prawe oczko patentowe -wkłuwasz się w prawe oczko jeden rząd niżej i przerabiasz te dwie nitki razem a lewe oczka w tym rzędzie przerabiasz jak zwykłe oczka lewe
III rząd jak II i tak na całej długości czapki.
Jak jeszcze coś to pytaj
siebusania - Pon 23 Sty, 2017 14:17
kabyr, dziekuje. w drutach jestem ciemna. umiem zrobic oczka prawe i lewe ale nazewnictwo to juz klopot. jakbys kazala mi wskazac prawe to bym strzelala ze to od tylu przerabiane i moge sie mylic.druty mam w rekach moze raz na pol roku. A przerabianie nitki z poprzedniego rzedu no nie wiem czy sobie poradze. umiem w takich sekwencjach wszystkie prawe. wszystkie lewe. 1p 1l w rzedzie. lub 1 rzad prawych 2 rz lewych. i ryzowy naprzemian prawe lewe na tym moja wiedza sie konczy niestety.
zapominajka - Pon 23 Sty, 2017 14:55
znaczy się czapka robiona jest wzorem patentowym?
https://www.youtube.com/watch?v=GawFdzVNqXw
https://www.youtube.com/watch?v=30L2lyyknZ8
oba wzory wychodzą tak samo, czyli jest to ten sam wzór, przynajmniej moim skromnym zdaniem
dziewanna - Pon 23 Sty, 2017 14:56
Siebusania dasz radę. Napisałaś " A przerabianie nitki z poprzedniego rzedu no nie wiem czy sobie poradzę"
Nie przerabiasz nitki z poprzedniego rzędu tylko drut wkłuwasz w oczko prawe niżej i przerabiasz
na prawo. To oczko będzie takie grubiutkie i o to chodzi. Przeczytaj jeszcze raz post Japoneczki01, link prowadzi do zdjęcia, na którym wyraźnie widać jak wkłuwa się drut
w oczko prawe niżej rząd. Będzie
kabyr - Pon 23 Sty, 2017 15:36
siebusania, tutaj masz bardzo dokładnie pokazane jak robić
https://www.youtube.com/watch?v=30L2lyyknZ8 i pani jednocześnie mówi jak robić.
Dasz radę trzymam kciuki.
siebusania - Pon 23 Sty, 2017 17:12
narzut czarna magia. Jak zaupie odpwiednia włoczke sprobuje. podpowiedzcie jeszcze ktora bedzie dobra. i jakie druty najlepsze posiadam metalowe 2 bambusowe 4 i aluminioee 5.5
japoneczka01 - Wto 24 Sty, 2017 07:09
siebusania z narzutem to jest drugi sposób, aby zrobić ten wzór i optycznie będzie taki sam. Ale uważam, że dla początkującej ten sposób jest trudniejszy.
Na tym zdjęciowym kursie co podałam i filmik od Kabyr pokazują sposób łatwiejszy czyli wykonywanie prawych oczek przez wbijanie drutu w oczko niższe niż to co masz na drucie i razem oba przerabiasz na prawo.
Zatrzymuj film klatka po klatce i naśladuj ruchy instruktorki, a samo wyjdzie.
Wzór zaczyna się w pierwszym rzędzie zwyczajnie 1oczko prawe 1 oczko lewe i na zmianę, a dopiero w rzędzie powrotnym zaczynasz robić te prawe oczka tak jak opisałam wyżej, a lewe robisz bez zmiany.
Ja mam wieloletnie doświadczenie z drutami, ale zawsze robię ten ściągacz angielski w ten łatwiejszy sposób.
Zrób próbki i zobaczysz, na których drutach będzie lepiej wyglądał ten wzór.
I nie bój się drutów.
zapominajka - Śro 25 Sty, 2017 01:32
ale z narzutem jest szybciej
najlepiej po prostu spróbować, ja też ostatnio męczę ten wzór bo chcę sobie zrobić taki szalik dwukolorowy z wzorem takim przeplatanym, i próbuję, próbuję... trening czyni mistrza podobno
japoneczka01 - Śro 25 Sty, 2017 07:35
zapominajka , a u mnie odwrotnie - szybciej bez narzutu. Poza tym nie wychodziły mi równo oczka tak jak w sposobie bez narzutu.
zapominajka - Pią 27 Sty, 2017 10:59
wypróbowałam oba sposoby pod kątem jak będzie to wyglądało i zdecydowanie sposób z narzutem daje ładniejszy ścieg, bardziej ścisły
sposób z narzutem nie jest trudny, nawet przy dwukolorowej robótce, byle tylko pilnować, żeby narzuty leżały równolegle z oczkiem nad którym jest narzut
Barbara2006 - Pią 27 Sty, 2017 20:21
siebusiana skoro masz problem z drutami, to zrób taką czapkę szydełkiem
W wątku szydełkowym wstawiłam link na youtube z podobnym czapkami. Niektóre wyglądają tak, jak by były robione na drutach.
aptenia - Pon 30 Sty, 2017 18:54
Siebusania czy robisz tę czapkę? Jeśli tak to z jakiej wloczki?
Moim chłopakom też się podoba, myslalam, żeby ją zrobic z alize lonagold classic, ale jak jest bialy, to nie ma czerwonego, juz nawet pomyślałam, ze zakupie w dwóch sklepach, to znowu szarego koloru nigdzie nie widze, moze zakupie baby merino dropsa, ale welenka nie tania, a jak czapka mi nie wyjdzie?
qrka - Czw 02 Lut, 2017 09:05
Dziewczyna ja mam pytanie o wzór tej czapki, jestem przekonana, że gdzież na forum go widziałam , ale nie mogę znaleźć
japoneczka01 - Pią 03 Lut, 2017 11:58
Ta czapka Kamila Stocha jest wykonana na maszynie wzorem dwuwarstwowym.
Czy jest taki na ręczną robotę?
qrka - Pią 03 Lut, 2017 12:04
japoneczka01, wiem, że to czapka maszynowa, ale gdzieś widziałam wzorek na druty wyglądający bardzo podobnie.
Robiony był "spód" a na wierzchu robiło się kilka narzutów, które po przerobieniu kilku rzędów spodu zaczepiało się o oczka spodu
Ta czapka jest chyba robiona od góry .
japoneczka01 - Pią 03 Lut, 2017 16:29
Wzór "plaster miodu" jest trochę podobny, ale nie taki.
siebusania - Nie 05 Lut, 2017 03:21
aptenia, szukam odpowiedniej włoczki. kolorystycznie pasuje mi red heart baby ale robilam z niej jesiesienna czapke na drutach bambusowych 4mm i jest bardzo elestyczna. pani w miejscowej pasmanterii polecala mi red heart lisa ale czerwony jest za jasny. ja zabardzo sie na rodzajach wloczek sie nie znam. a ze poczatkujaca jestem na drutach to szukam wloczek z nizszej polki w razie gdyby nie wyszlo. myslalam nad kotkiem lub kocurkiem w dwie nitki.one maja bardzo duzy wybor kolorow. niby jakosciowo nie ekstra ale ja nie narzekam kocyk dla corki ma juz 1.5 roku i dalej jest w swietnym stanie a naprawde moje dzieci robia z nim cuda.
siebusania - Nie 05 Lut, 2017 03:34
a odnosnie tych co podalas drugiej nie znam ale juz sklad mi nie odowiada. welna nas gryzie. pierwsza wyglada ciekawie. bardzo sie rozdwaja? robilam z bawelny alize kolory cudne, w dotyku ekstra tylko te nitki chaczace tragedia
siebusania - Nie 05 Lut, 2017 03:38
a jak w tym wzorze mialy by sie oczka brzegowe? ( jabym sie nauczyla i chciala machnac szalik do kompletu) ?
Relka - Nie 05 Lut, 2017 09:42
qrka,
a może w tym linku znajdziesz podpowiedź na interesujący Cię wzór
http://www.liveinternet.r.../post405220262/
|
|
|