To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Gatunki, rodzaje, ogólnie - Mięta cytrynowa

Madzia - Pią 17 Cze, 2016 19:33
Temat postu: Mięta cytrynowa
Nie wiem czy piszę w dobrym dziale.
Znacie dziewczyny miętę cytrynową?
Dostałam listek zasadziłam i mam już bardzo dużą roślinę. Liście ma dość grube, trochę mięsiste, meszkowate.
Czy ta mięta nadaje się do spożycia?
Mam ochotę wycisnąć z niej sok.

adamwl - Pią 17 Cze, 2016 20:17

Ooo ciekawe, wujek Google podpowiada, że nadaje się do spożycia, jak nadgryziesz podzielisz się wrażeniami? Bo może też bym sobie załatwił sadzonkę i przerobił na nalewkę, ciekawe co by z tego wyszło wesoło mi
Madzia - Pią 17 Cze, 2016 20:24

Tobie to tylko nalewki w głowie.... wesoło mi
A ze mnie idiotka, mogłam przecież sama poguglać. Ale jakoś zawsze jak po poradę, to do Maranciaków.

adamwl - Pią 17 Cze, 2016 20:41

Oj tam "tylko", no dobra tylko wesoło mi Nula pisała, że patrzy w markecie/sklepie na opakowanie i co z niego zrobić, a ja pierwsze to co dział z owocami/warzywami za czymś nowym co dało by się zalać, a potem odfiltrować i spożyć hahahihi
adamwl - Pią 24 Cze, 2016 20:24

Madzia zaintrygowałaś mnie tą miętą i google okazało się strasznie podstępne, bo nie tylko znalazło mi wspomnianą cytrynową, ale też takie fascynujące jak bananowa, czekoladowa, ananasowa itp itd tak więc chyba pora szukać miejsca pod plantację mięt hahahihi
zorza - Czw 21 Lip, 2016 23:23

Moja ulubiona mięta. hopla
Nadaje się i na nalewki, i na "miód"i na herbatę.
adamwl napisał/a:
Madzia zaintrygowałaś mnie tą miętą i google okazało się strasznie podstępne, bo nie tylko znalazło mi wspomnianą cytrynową, ale też takie fascynujące jak bananowa, czekoladowa, ananasowa itp itd tak więc chyba pora szukać miejsca pod plantację mięt

ja już taką plantację mam wesoło mi,także herbaty miętowej nie muszę kupować,bo już mam zapas.

vichta - Pią 22 Lip, 2016 18:38

adamwl napisał/a:
takie fascynujące jak bananowa, czekoladowa, ananasowa

Zanim zaczniesz kopać ogródek, sprawdź czy to nie modyfikacje genetyczne...

adamwl - Pią 22 Lip, 2016 18:52

Cytat:
Zanim zaczniesz kopać ogródek, sprawdź czy to nie modyfikacje genetyczne...

Oj tam ja się tym nie przejmuję, choć z tego co wyczytałem to po prostu w odległych krajach same z siebie takie dziwolągi rosną

vichta - Pią 22 Lip, 2016 19:18

adamwl napisał/a:
w odległych krajach same z siebie takie dziwolągi rosną

Całkiem możliwe Smile Jak zobaczyłam fioletową marchew, to zaczęłam szukać informacji.
Okazało się, że pierwotna marchew była biała. To Holendrzy nadali jej swoją narodową barwę i spopularyzowali. Ale zrobili to w czasach, kiedy jeszcze nikt nie słyszał o sztucznych modyfikacjach.

ewunka - Czw 08 Lut, 2018 16:37

O o niej nie słyszałam, aż muszę zaglądnąć za nią.