Pomocna dłoń - Problem z 3 rzedem
koteccek00 - Wto 29 Mar, 2016 21:17 Temat postu: Problem z 3 rzedem No i mam problem! Wszystko bylo ok, a teraz nagle nie moge przerobic 3 rzedu.
Zmienilam igly, ktore wygladaly na wykrzywione, ale nic to nie zmienilo. Ponizej zdjecia. Tak jakby nitka byla za luzna
kabyr - Wto 29 Mar, 2016 22:42
Czy Ty masz w ogóle "zamek" zatrzaśnięty?
bo robótka na to wskazuje.
Natalia - Wto 29 Mar, 2016 22:42
sprawdź --- czy nitka się nie zaczepiła o metalowy haczyk rozdzielający igły
--- czy przypadkowo nie włączyłaś jałowego biegu na wózku
zdejmij to naplątanie i powoli zacznij jeszcze raz , czasem tak się robi
Natalia - Wto 29 Mar, 2016 22:45
na zdjęciu nr 1 widać że połowa dzianiny poszła dobrze , bardzo możliwe że zaczepiło o zęby na plycie
patrzę na ostatnie zdjęcie
--zaczynasz robótkę na wszystkich igłach- podczas zawieszania grzebienia mogła coś źle zaczepić , weź następnym razem wysuń co 2 igłę ,przesuń wózek z prawej na lewą stronę ,zawieś grzebień z ciężarkami i dosuń resztę igieł wtedy łatwiej będzie Ci kontrolować grzebień
koteccek00 - Wto 29 Mar, 2016 23:08
Jakos powoli ruszylam. Zmienilam scieg na ciasniejszy. Teraz natomiast oczko brzegowe raz na jakis czas robi sie bardzo duze. Generalnie caly brzegowy rzadek jest bardzo luzny.
Tutaj zdjecie karetki. Prosze poradzcie jak ustawic dla zwyklego sciegu prawo- lewo. Moze mam zle ustawienia.
Natalia - Śro 30 Mar, 2016 00:08
zbyt małe naprężenie nitki ! musisz ustawić ciaśniej naprężacz , nitka musi sprężynować wtedy nie będzie zostawiała pętelek na brzegach
koteccek00 - Śro 30 Mar, 2016 00:18
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Jeszcze dwa pytania
Jak zmienic naprezenie nitki? Przez zmiane sciegu na ciasniejszy?
nitka sie zahacza pod spodem co rowniez powoduje poluzowanie nitki
Czy jest jakis sposob zeby tego uniknac?
Wydaje mi sie, ze wszystkie mozliwe klody spadaja mi pod nogi z ta
Czy wszyscy tak zaczynaja? Raz idzie dobrze, a potem jak krew z nosa.
AlaJ - Śro 30 Mar, 2016 12:57
Nie znam tej maszyny, ale u mnie na naprężaczu można regulować napięcie nitki.
A jak się zaczyna przygoda z maszyną?
Moja droga, wg mnie to idzie Ci bardzo dobrze. Spadające oczka, zerwane nitki, dziury w dzianinie, zablokowane karetki i inne cuda na kiju . Od tego się zaczyna.
Natalia - Śro 30 Mar, 2016 13:34
idzie Ci bardzo dobrze
nitkę regulujemy na naprężaczu , przed rolka z woskiem są po obu stronach pokrętła , nimi się reguluje naprężenie
musisz równo obciążać wtedy dzianina będzie swobodnie zwisać ,nie może podnosić się jedną stroną
koteccek00 - Czw 31 Mar, 2016 00:21
Super. Dziekuje bardzo za slowa zachety i pochwaly. Pokaze kocyk jak skoncze.
koteccek00 - Nie 17 Kwi, 2016 19:45
Skonczony kocyk, jeszcze nie przeprany... Ale juz widac jak wyglada
Natalia - Nie 17 Kwi, 2016 22:15
super
|
|
|