Nici, nitki i niteczki... - [ nici] Co to za nici (przędza)?
terkot1 - Pon 28 Gru, 2015 14:08 Temat postu: [ nici] Co to za nici (przędza)? Dziewczyny dostałam taki 3 szpule cienkich nici (2 kremowe i 1 śnieżna biel) i nie mam pojęcia co można z nich zrobić, może któraś z Was się z podobnymi spotkała i mi podpowie z czego one mogą być i do czego je wykorzystać. W jednej z nich była kartka z nazwą firmy PPHU "Agrotex" Sp.z.o.o. z Głuszycy i kilkoma zdawkowymi informacjami jak: partia nr 130/4, nr przędzy 32x2, sortyment PAN 3,3(lub4), waga handlowa 4,5kg.
zdjęcia w zbliżeniu na strukturę nici. Jest tam chyba jedna nitka bazowa, która jest opleciona w taki trochę fantazyjny sposób (jak przy boucle?) inną nitką.
vichta - Pon 28 Gru, 2015 14:20
PAN, czyli poliakrylonitryl, zwany potocznie akrylem
sbb - Wto 29 Gru, 2015 07:24
np we 2 nitki nadaje sie na sweterki, bluzeczki
terkot1 - Wto 29 Gru, 2015 09:09
Dzięki, tak się domyślałam że to coś sztucznego. Pani od której to dostałam nieśmiało powiedziała że jakby się dało to chciałaby z tego szal, szalik (reszta dla mnie). Zrobiłam próbkę i nie bardzo mi się podobało to co z tego wychodziło i nie ukrywam,że robienie szala z tego nie bardzo mi się uśmiecha. Teraz jak wiem, że to już akryl i na pewno ażurów dziergać z tego nie będę. Ale faktycznie sweterek w 2 nitki nie byłby zły. Albo jako dodatek do innej włóczki.
Frida - Wto 29 Gru, 2015 10:41
Taka uwaga na temat akrylu i ażurów: jakoś tak na początku ubiegłego roku miałam zamówienie, aby zrobić chustę na prezent - dostałam włóczkę, właśnie akryl. Zrobiłam i za nic nie chciała się zblokować, aby cały ażur pokazał swoje piękno. W desperacji wielkiej po prostu ją uprasowałam, uprzednio starannie upinając. I okazało się, że chusta nosi się dobrze i zachowuje kształt mimo wielokrotnego prania.
vichta - Wto 29 Gru, 2015 20:43
Z czegoś podobnego robiłam bluzeczkę online. Możesz sobie podejrzeć etapy jej powstawania.
|
|
|