Problemy, pytania - Minty Morning stole
eBeata - Pią 23 Paź, 2015 19:26 Temat postu: Minty Morning stole potrzebuję pomocy plissss
ten schemat
http://maranciaki.pl/foru...r=asc&start=225
drugi post
jest rozrysowany dla rzędów prawych i lewych (? jeśli się nie mylę?)
oznaczenie V to oczko po prostu przełożone na prawy drut?
jak można przekładać oczko na prawej stronie na końcu robótki i na lewej stronie na początku robótki?
chyba, że V nie oznacza oczka przełożonego ??
plisss , pomocyyy, helppp
zamia - Pią 23 Paź, 2015 19:30
V- to oczko przekręcone
eBeata - Pią 23 Paź, 2015 19:38
znalazłam na maranciakach na oznaczeniach graficznych że
V to oczko prawe podniesione
teraz już nic nie wiem
Snedronningen - Pią 23 Paź, 2015 19:46
W tym konkretnym przypadku V to oczko brzegowe, które na początku zawsze przekłada się jak oczko lewe a na końcu zawsze przerabia na prawo. Na każdej stronie jest zawsze tak samo.
Co będzie oznaczało dane oznaczenie graficzne zależy tylko i wyłącznie od osoby tworzącej schemat.
eBeata - Pią 23 Paź, 2015 19:52
też tak na początku myslałam,
ale to się sprawdza we wzorach , w których lewą stronę przerabia się na lewo, bądż na prawo
jak przerobić V nad V ?
wg wzoru na końcu i początku każdego rzędu robisz V
to oznacza, że na końcu rzędu 1 robisz V czyli ściągasz oczko bez przerobienia, odwracasz robótkę i na początku rzędu 2 znowu ściągasz oczko?
vichta - Pią 23 Paź, 2015 20:48
RS and WS - first st slp stitch as if to purl, holding yarn in back, last st knit.
czyli...
Right site and wrong site - first stitch slip stitch as if to purl, holding yarn in back, last stitch knit.
Prawa i lewa strona - pierwsze oczko przełożyć jak lewe, prowadząc nitkę z tyłu robótki, ostatnie oczko przerobić na prawo.
Bardziej zrozumiale... Klasyczne oczko brzegowe, bez żadnych kombinacji
ania_b - Pią 23 Paź, 2015 20:55
"first st Slip stitch as if to purl, holding yarn in back, last st knit", czyli pierwsze oczko w rzędzie (nieważne prawa czy lewa strona) przekładasz bez przerabiania, zdejmując je jak do przerobienia na lewo, trzymając nitkę z tyłu robótki, ostatnie oczko w rzędzie przerabiasz na prawo. Odwracasz robótkę i pierwsze oczko ściągasz bez przerobienia. Robisz według schematu do końca rzędu i ostatnie znowu na prawo, odwracasz i... itd.
To po prostu oczka brzegowe. Tak jak napisała Snedronningen
Edit: Aż się przepychamy z tłumaczeniem. Pozdrawiam czuwających na Maranciakach.
eBeata - Pią 23 Paź, 2015 21:10
wszystkim za pomoc
to chyba tylko anglojęzyczni potrafią tak skomplikowac sprawę
wystarczyłby znaczek "oczko lewe" na końcu rzędu
i znaczek "oczko przełożone na prawy drut bez przerabiania" na poczatku rzędu i człowiek by wszystko rozumiał
lecę i jeszcze punkciki dodam, chyba mogę
Snedronningen - Pią 23 Paź, 2015 21:13
| eBeata napisał/a: | | wystarczyłby znaczek "oczko lewe" na końcu rzędu | To co byśmy wtedy tłumaczyły? Za prosto by było.
eBeata - Pią 23 Paź, 2015 22:14
|
|
|